آفتابنیوز : آفتابـ محمد رادنیا: سردرگمی خریداران گوشی تلفن همراه در بازارهای داخلی همچنان ادامه دارد. اخبار چند روز پیش حاکی از آن بود که گوشیهای تلفن همراه غیرمجاز از این پس در شبکه ارتباطات سیار، ایرانسل و تالیا فعال نخواهند شد. این تصمیم در پی هماهنگی به عمل آمده با ستاد مبارزه با قاچاق کالا «به منظور خارج کردن گوشی تلفنهای همراهی که از مبادی غیرمجاز وارد کشور میشوند» صورت گرفته است.
قاچاق گوشی تلفن همراه از زمانی که دولت به انگیزه حمایت از تولیدات داخلی تعرفه واردات را افزایش داد شدت بیشتری به خود گرفته است. در این میان مسئولان با ثبت کد گوشیهای وارداتی مجاز سعی بر آن داشتند تا با تشدید این پدیده مقابله کنند اما خریداران و مصرفکنندگان بیخبر از همه جا در واقع قربانیان اصلی این ماجرا شدند.
دولت تاکنون برای جلوگیری از به دام افتادن خریداران تلفن همراه تنها به توصیههای از قبیل مراقب باشید، دقت کنید و فریب نخورید بسنده کرده این در حالی است که با تصمیماتی از قبیل فعال نشدن گوشیهای قاچاق در شبکه، برخورد شدیدی با خریداران بیتقصیر میکند.
در این میان قاچاقچیانی که به علت افزایش تعرفه واردات اکنون بازار کارشان داغتر از هر زمان دیگر شده است به دور از چشم دولت با سرعت بخشیدن به واردات قاچاق و افزودن حجم گوشیهای غیر قانونی خود در بازار به دنبال کسب حداکثر سود از این آب گلآلود هستند.
خبرنگار اقتصادی آفتاب در همین ارتباط با رمضانعلی صادقزاده، رئیس کمیته مخابرات مجلس هفتم گفتوگویی انجام داده است که خلاصهای از آن در پی میآید. صادقزاده میگوید: دولت خود با افزایش تعرفه واردات گوشی تلفن همراه در حالی که توان تولید داخلی جوابگوی نیاز مصرفکنندگان نبود به قاچاق این دستگاه دامن زده است. در هر زمینهای که با افزایش تعرفه بخواهیم کالایی در داخل تولید کنیم در حالی که توان تولید وجود نداشته باشد پدیده قاچاق بیش از پیش خودنمایی میکند.
او میافزاید: تولید داخلی هر کالایی از جمله تلفن همراه باید توجیه اقتصادی داشته باشد. در حالی که نیاز داخلی کشور در سال 85، 10 میلیون گوشی همراه بود، در داخل توانستیم تنها یک میلیون تولید داشته باشیم. از طرف دیگر افزایش تعرفهها و محدود کردن کنترل قاچاق به کد امنیتی گوشیها موجب شد تا ورود کالاهای قاچاق تقویت بیشتری شوند.
به اعتقاد صادقزاده اگرچه کد امنیتی این دستگاه مطمئن است اما امکان شکسته شدن این کدها به دست افراد حرفهای نیز وجود دارد. او میگوید: حتی سیستمهای بسیار پیچیده امنیتی بانکی آمریکا و پنتاگون نیز امروز هک میشوند و یا مورد دستبرد قرار میگیرند بنابراین اگر تنها به سیستم کد امنیتی تلفن همراه برای مبارزه با قاچاق توجه شود علاوه بر ایجاد مسائل و مشکلات برای افرادی که هیچ تقصیری به جز خرید یک گوشی از بازار معتبر ندارند، امکان تقلب و راهیابی به این کدها از طرف عوامل سودجو نیز افزایش مییابد.
صادقزاده میگوید: دولت به جای چنین برخوردهایی باید ریشه اصلی این ماجرا که همان تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار است را درمان کند.
او از سیاستهای دولت در زمینه واردات و تولید گوشی همراه انتقاد میکند: «این سیاستها باید به طور کارشناسی و به دور از بخشینگری شامل حمایت از مصرفکننده، تنظیم بازار و حمایت از تولید داخلی و حتی توجه به درآمدهای تعرفهای باشد در حالی که اکنون کفه ترازوی این سیاستها به سود درآمدهای تعرفهای دولت سنگین شده است».
صادقزاده میگوید: برای مقابله با قاچاق و جلوگیری از فساد بازار تا زمانی که امکان تولید به اندازه نیاز داخل وجود ندارد باید گوشی تلفن همراه با قیمتی مناسب وارد کشور شود.
او با انتقاد از وضعیت تولید داخلی گوشیهای همراه میگوید: خط تولیدی که در حال حاضر در کشور مشغول به کار است تنها قطعات SKD را مونتاژ میکند در حالی که تولید در ایران حداقل باید براساس مونتاژ قطعات CKD باشد. وزارت صنایع میتواند با تدبیر بیشتر و کمک شرکتهای معتبر بینالملل ساخت گوشی تلفن همراه در داخل را با استفاده از قطعات ریز CBU و CKD عملی کند.