به گزارش یورونیوز آسوشیتدپرس میگوید که هیا متهم به فرار با دو فرزندش از دبی است و به نظر میرسد که دادگاه روی موضوع حضانت بچهها متمرکز شود.
شعبه خانواده دادگاه عالی لندن به یورونیوز گفت که جلسه استماع دادگاه در روز ۳۰ ژوئیه برگزار میشود اما حاضر به اظهارنظر درباره موضوع مورد بررسی در این دادگاه نشد.
پرنسس هیا کیست؟
پرنسس هیا، ۴۵ ساله دختر ملک حسین پادشاه سابق اردن است. او در دانشگاه آکسفورد تحصیل کرده است. برادر نانتی هیا یعنی ملک عبدالله هماکنون پادشاه اردن است. ملک عبدلله در مراسم ازدواج هیا با شیخ محمد در کنار خواهر ناتنیاش بود. هیا همسر ششم حاکم دبی است.
هیا شبیه همسران سایر حاکمان کشورهای حاشیه خلیج فارس نیست. او سابقه شرکت در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی در رشته پرش با اسب را دارد. یکی دیگر از ویژگیهایی که هیا را با همتایانش در خاندان سلطنتی کشورهای عربی جدا میکرد، حضور پررنگ او در ملأ عام بود. وی اغلب در مراسم خیریه و بشردوستانه در کنار همسرش دیده میشد و از سوی دیگر در مجلههای پر زرق و برق و رویدادهای سوارکاری در بریتانیا هم حضور پررنگی داشت.
بهنظر میرسد هیا با ملکه الیزابت رابطه دوستانه خوبی داشته باشد. ملکه الیزابت به مانند هیا یکی از طرفداران سوارکاری است.
چه دلایلی میتواند پشت فرار او باشد؟
دلایل فرار پرنسس هیا مشخص نیست اما فرضیههای مختلفی عنوان میشود. گروه «بازداشتیها در دبی» که از قربانیان سقط جنین در امارات حمایت میکند مدعی شده است که تصمیم پرنسس هیا به خروج از کشور میتواند در ارتباط با ماجرای شیخه لطیفه، دختر شیخ محمد باشد.
سال گذشته، لطیفه تلاش کرد از دبی فرار کند. او پیش از فرار، ویدئویی ۴۰ دقیقه ضبط کرده بود که طبق آن میگفت چندین سال زندانی بوده و مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. دوستان لطیفه میگویند پس از اینکه مردان مسلح او را در سواحل هند حین فرار شناسایی کردند، مجبور به بازگشت به امارات شده است.
گروه «بازداشتیها در دبی» میگوید: «پس از فرار و بازداشت لطیفه در سال گذشته، پرنسس هیا همراه با لطیفه و مری رابینسون، رئیسجمهور سابق ایرلند در یک نشست خبری حاضر شدند تا موج تبلیغات منفی علیه شیخ محمد بن راشد در موضوع شیخه لطیفه خنثی کنند.»
این سازمان حقوق بشری که مقر آن در لندن است همچنین در بیانیه خود آورده است: «ظاهرا پرنسس هیا پس از این ماجرا اقدام به بررسی موضوع و پرسیدن سوال درباره لطیفه میکند. در نهایت به این نتیجه میرسد که دختر جوان از کودکی توسط شیخ محمد پدرش شکنجه و زندانی شده است و به او مواد تزریق میشد. پرنسس هیا با پی بردن به این موضوعات بلافاصله برنامه فرار را تدارک دید تا از خود و فرزندانش محافظت کند.»
اما تایمزبریتانیا نظریه دیگری را در همین مورد مطرح کرده است. طبق نوشته این روزنامه، پرنسس خاورمیانهای پس از اینکه شوهر میلیاردرش متوجه رابطه او با محافظ بریتانیایی شد، به لندن فرار کرد.
آیا شیخ محمد تاکنون واکنشی نشان داده است؟
شیخ محمد تنها حاکم دبی نیست بلکه رئیس مجلس وزیران امارت و یکی از چهرههای تاثیرگذار در خاورمیانه است.
او همچنین شعر میگوید و معمولا آنها را در وبسایت شعر خود منتشر میکند. او برای نخستین بار با زبان شعر به شایعات اولیه در فرار هیا از دبی دامن زد.
عنوان متن او، «تو زندگی کردی و تو مردی» بود و شعر به موضوع خیانت میپرداخت. مضمون شعر اینگونه بود: «تو به ارزشمندترین اعتماد خیانت کردی و بازی تو فاش شد. وقت دروغگویی به پایان رسیده است و مهم نیست ما چه بودیم و تو چه هستی.»
این شعر باعث شد شایعاتی درباره احتمال در خطر بودن پرنسس هیا مطرح شود.
احتمالا در جلسه استماع دادگاه چه رخ خواهد داد؟
وکالت پرنسس هیا را فیونا شاکلتون برعهده دارد. وی مدتهاست که برای خانواده سلطنتی بریتانیا کار میکند و مهمترین پرونده او مربوط به طلاق پرنس چارلز از دایانا بود که وکالت پسر ملکه الیزابت را برعهده داشت.
از سوی دیگر «هلن وارد»، یکی از وکلای معروف بریتانیایی وکیل شیخ محمد در این پرونده است.
بهنظر میرسد علاوه بر حضانت بچهها، ممکن است جزییات تازهای درباره پرونده شیخه لطیفه و حتی وضعیت حقوق بشر در امارات نیز در دادگاه مطرح شود.
پیامدهای دیپلماتیک چیست؟
فرار پرنسس هیا باعث تنش بین امارات و بریتانیا را از یک طرف و اردن از طرف دیگر شده است.
بریتانیا روابط نزدیکی با امارات دارد و در جنگ یمن در کنار عربستان است. اما در ماههای اخیر حمایتهای غرب از ائتلاف نظامی به رهبری عربستان و کشتار غیرنظامیان مورد انتقادهای وسیع قرار گرفته است.
اگر بریتانیا به پرنسس هیا پناهندگی دهد، این میتواند نشانه دعوت به جنگ با حاکم دبی در موضوعات مربوط به حقوق بشر و نحوه رفتار او با زنان خانوادهاش تعبیر شود.
استرلینگ یکی از اعضای سازمان حقوق بشری «بازداشتیها در دبی» میگوید اینکه پرنسس هیا بهجای رفتن به اردن به اروپا فرار میکند یک نشانه است. وی این احتمال را مطرح میکند که اگر به اردن میرفت شاید برادرش او را مجبور میکرد که به امارات برگردد.
وی به روابط مستحکم بین امارات و اردن نیز اشاره میکند و میگوید: «اردن در مقابل قطر همراه امارات بوده است. امارات سرمایهگذاری قابل توجهی در اردن کرده است و قراردادهای تجاری جدید برای تقویت روابط بین دو کشور اخیرا امضا شده است.»