آفتابنیوز : آفتاب: معاون وزیر امور خارجه روسیه در اظهارتی غیرمنتظره تهران را به «پنهانکاری» در مسیر فعالیتهای هستهای صلحآمیزش متهم کرد و با تشکیک مجدد در پیشرفتهای اتمی ایران مدعی شد که جامعه جهانی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی قادر نیست «عدم انحراف» برنامه هستهای ایران را تائید کند. «سرگئی کیسلیاک» همچنین با دفاع از قطعنامههای شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی مدعی شد که ناتوانی آژانس در تضمین عدم انحراف فعالیتهای اتمی ایران مهمترین مانع اعتماد جامعه جهانی به تهران است!
اظهارات این مقام بلندپایه روس در شرایطی ابراز شده است که ایران و اتحادیه اروپا با گذشت نیمی از ضربالاجل سومین قطعنامه شورای امنیت تصمیم گرفتهاند نوعی «مذاکرات اولیه» را در ترکیه برگزار کنند. این اظهارات همچنین در شرایطی صورت گرفت که برخی مقامات سیاست خارجی ایران روز دوشنبه همچنان از تعامل مثبت تهران و مسکو دفاع کرده و انتقادات ناظران از کارشکنی و بازی فرصتطلبانه روسیه در قبال جمهوری اسلامی را رد کردند.
به گزارش خبرگزاری ریانووستی، سرگئی کیسلیاک روز سهشنبه در جریان یک کنفرانس خبری در مسکو ادعا کرد مهمترین دلیل ایجاد بحران بر سر برنامه اتمی ایران این است که اینکشور بیش از 18 سال بخشهایی از برنامه اتمی خود را از نظارت جامعه جهانی پنهان کرده بوده است: «پس از آن روابط ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی شفافتر شد، اما نه بهگونهای که سبب رفع نگرانیهای جامعه جهانی گردد».
کیسلیاک که کشورش اخیراً بار دیگر توافقات مرتبط با نیروگاه اتمی بوشهر را نادیده گرفته است گفت: «اکنون وضعیت برنامه هستهای ایران به گونهای است که دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تمامی گزارشهای دورهای خود تصریح میکند که نمیتوان عدم انحراف برنامه هستهای ایران را تائید کرد، امری که مهمترین مانع برای اعتماد جامعه جهانی به ایران است».
معاون وزیر خارجه روسیه افزود که دلیلی برای تغییر شکل مذاکرات با ایران نمی بیند و یادآور شد: «شیوههای مذاکره، برای حل مشکل و با احترام به نظر ایران قابل تغییر هستند اما ایران نیز باید بپذیرد که مبنای هر مذاکرهای تصمیمهای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهد بود». وی در عین حال تاکید کرد که اگر تهران فعالیتهای مرتبط با غنیسازی اورانیوم را متوقف کند، تمامی تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه این کشور به حالت تعلیق درخواهند آمد.
کیسلیاک افزود: «من فکر میکنم که قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد ایران را به بن بست نمیکشانند و بلکه برعکس، علامتی روشن درباره ضرورت اتخاذ گامهایی برای خروج از بحران کنونی هستند».
وی همچنین با اشاره به سخنان اخیر مقامات کشورمان مبنی بر اینکه ایران تعلیق غنیسازی را حتی در صورت از سرگیری مذاکرات بررسی نخواهد کرد گفت: «ما هیچ اطلاعی درباره بروز یک تغییر کیفی مهم در برنامه هسته ای ایران در اختیار نداریم، بهگونهای که مانع انجام خواسته آژانس بین المللی انرژی اتمی و اتخاذ یک تصمیم سیاسی برای خاتمه بحران باشد».