آفتاب: شبكه تلویزیونی «العربیه» که از پربینندهترین شبکههای تلویزیونی اعراب به شمار میآید شب گذشته در گفتوگو با اكبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر، سئوالات صریحی را درباره روابط ایران و آمریکا، تهدیدات نظامی جهان غرب علیه جمهوری اسلامی، اوضاع منطقه و بحران امنیتی عراق مطرح کرد. «جنگ روانی ایالات متحده علیه ایران» و تهدیدات لفظیای که حتی تا مرز تهدید به حمله نظامی پیش رفته است مهمترین محور سئوالات این شبکه خبری از هاشمی رفسنجانی بود. سئوالاتی که هاشمی در پاسخ به آنها تاکید داشت این گونه لفاظیها را بیشتر یک «جنگ روانی» میداند و با آن که احتمال یک اقدام جنگطلبانه دیگر کاملاً منتفی نیست، اما قدرت جمهوری اسلامی و مولفههای دیگر شرایطی را به وجود آورده که هیچ کشوری «جرات» چنین اقدامی را ندارد...
هاشمی رفسنجانی در ابتدای این مصاحبه در پاسخ به سئوال خبرنگار العربیه که پرسید «آیا ایران از سوی آمریكا مورد تهدید نظامی قرار گرفته است یا اینكه این تهدیدها فقط سروصدای تبلیغاتی است» تاکید کرد آنچه رخ میدهد نشانگر وجود یك جنگ روانی بر ضد جمهوری اسلامی ایران است. در این جنگ روانی صحبت از محاصره ایران توسط شورای امنیت و همچنین احتمال وقوع حمله به ایران میشود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت افزود: البته این سوال مطرح است كه آیا طرف متقابل میتواند اهداف خود را عملی كند. ما نسبت به این مساله تردید داریم. گرچه ما در معرض تهدیدها و چالشها قرار داریم ولی تصور میكنم كه تجربههای گذشته به متجاوزین این شجاعت را نخواهد داد تا آنها به ایران حمله كنند زیرا ایران همواره ثابت كرده است كه میتواند در برابر هرگونه تجاوزی مقاومت كند.
هاشمی رفسنجانی تاکید کرد «متجاوزین همچنانكه در عراق، افغانستان و سایر نقاط متحمل خسارت شدند در صورت حمله به ایران نیز متحمل خسارت خواهند شد».
العربیه پرسید: برخی عقیده دارند كه هرگاه آمریكا در عراق وافغانستان با مشكلی برخورد كند ممكن است عكس العملش در برابر این ناكامی غیر منتظره باشد. زیرا هرگاه كه آمریكا بامشكلات مواجه شود خطر حمله به ایران نیز افزایش میبابد. هاشمی رفسنجانی پاسخ داد: البته از لحاظ تاریخی و روانی هرگاه كه نیروهای بزرگ به بن بست میرسند ممكن است دست به كارهای غیر عقلانی بزنند. ولی این اقدامها همیشه در یك جهت واحدی حركت نمیكنند بلكه ممكن است در چند جهت مختلف حركت كنند.
وی افزود: آمریكا، انگلیس و همپیمانان آنها در عراق و افغانستان به استیصال رسیدند. آنها علاوه بر این بامشكلات داخلی مواجه هستند. آنها ممكن است برای شكستن این حلقه محاصره دست به تجاوز دیگری بزنند اما این اقدام به عقیده ما یك اقدام انتحاری خواهد بود. البته این اقدام مشكلات را افزایش خواهد داد و درعین حال یك شكست برای متجاوزین به ارمغان خواهد آورد. البته منطقه بخاطر چنین تجاوزی بامشكلات جدیدی روبرو خواهد شد.
العربیه در ادامه به طرح این پرسش پرداخت که «در صورت وقوع حمله آمریكا به ایران و تاسیسات اتمی این كشور عكس العمل ایران چگونه خواهد بود؟». رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سئوال گفت: این منطقی نیست كه راههای مقابله ایران در برابر آمریكا را تشریح كنم . البته ایران بطور قطع آماده است تا در برابر چنین موقعیتی مقابله كند زیرا ایران نقشههای خود را برای چنین وضعیتی آماده كرده است.
هاشمی رفسنجانی یادآور شد: نتیجه جنگ رژیم گذشته عراق بر ضد ایران كه از سوی شرق و غرب و حتی كشورهای منطقه پشتیبانی میشد چه شد؟ آمریكا در خلال جنگ رژیم عراق برضد ایران به تعدادی از تاسیسات نفتی ایران و نفتكشهای ایران در خلیج فارس حمله كرد ولی نتیجهای نگرفت زیرا ما توانستیم آنها را مجبور به پذیرش این واقعیت كنیم كه عراق آغازگر تجاوز به ایران بوده است و ما باید غرامت جنگی دریافت كنیم.
العربیه سپس پرسید: آیا در صورت وقوع حمله به ایران، تهران در اقدام متقابل اقدام به حمله به تمامی مناطق حضور آمریكاییها در خلیج فارس خواهد كرد؟ رفسنجانی گفت: در پاسخ به سوال قبلی شما گفتم كه ایران نمیتواند عكس العمل خود را در برابر چنین اقدامی آشكارا بازگو كند. ایران در برابر حمایت كویت وبرخی از كشورهای خلیج فارس از صدام از حمله به این كشورها - به رغم آسان بودن چنین حملهای - خودداری كرد. ایران در صورت تجاوز دشمن به خاك خود به متجاوزین درست عبرتی خواهد داد.
هاشمی رفسنجانی همچنین تاکید کرد که «كشورهای همجوار نباید اجازه استفاده از خاك خود برای حمله به ایران را بدهند».
العربیه پرسید: چه عاملی وجود دارد كه مانع از حصول نزدیكی میان ایران واعراب میشود. چه كسی مانع از تحقق این مساله است. آیا غرب مسئول عدم تحقق این تقارب ونزدیكی است و یا اینكه رژیمهای عرب مسوول هستند؟ هاشمی رفسنجانی در پاسخ اظهار داشت: تصور میكنم به نفع كشورهای مسلمان عرب است كه به ایران نزدیك شوند و رابطه وهمكاری داشته باشند البته این مساله به نفع قدرتهای استعماری كه در گذشته بر منطقه حكومت میكردند نیست. بنابراین استعمارگران بر ایجاد تفرقه میان ایران واعراب تلاش میكنند، چرا كه سیاست تفرقه بیانداز و حكومت كن از یادگارهای این قدرتهای استعماری است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگری از مصاحبه خود در پاسخ به سئوال خبرنگار العربیه که دستاوردها و ناكامیهای انقلاب اسلامی ایران را مورد پرسش قرار میداد، یادآور شد: اهداف اولیه انقلاب در سهخواسته مطرح شد «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» و من فكر میكنم كه این سه هدف را ما به طور كامل به دست آوردهایم.
وی با تاکید بر این که «ایران اكنون كشوری كاملا مستقل است» درباره «آزادی كه دومین شعار انقلاب بود» گفت: باید بگویم كه ما در حالتی از استبداد كشنده به سر میبردیم و شاه به كمك آمریكا مردم ایران را اسیر كرده بود و ما عموما در ایران دچار یك خفقان بسیار خطرناك بودیم. اما الان همه چیز انتخابی است . مردم نمایندگان مجلس را انتخاب میكنند.رییس جمهوری دولت را با اجازه مجلس تشكیل میدهد و خود وی نیز توسط مردم انتخاب میشود. شوراها درهمه روستاها و شهرها وجود دارند و شهرداریها را انتخاب می كنند و حتی رهبری را در انتخابات غیر مستقیم به واسطه مجلس خبرگان انتخاب میكنند.
دستاوردها و ناكامیهای انقلاب اسلامی ایران در عین حال تاکید کرد: برخی نقاط ضعف درباره آزادی بیان وجود دارد اما با نگاه در كشورهای منطقه انصافا ما پیشرفت زیادی كردهایم و از كشورهای دیگر خیلی جلو رفتهایم. تحقق جمهوری اسلامی كار دشواری است. جمهوریاش وجود دارد اما اسلامی بودن آن طول میكشد و انجام كامل و نهایی آن مشكل است . ما باید گامها دیگری را در این زمینه برداریم.
العربیه در ادامه به طرح این پرسش پرداخت که «آیا باور انقلاب اسلامی همچنان مبتنی بر نابود كردن اسراییل است یا انقلاب از اصول و عقیده خود كوتاه آمده به حدی كه اسراییل را به عنوان یك كشور و دولت میپذیرد؟». هاشمی رفسنجانی درپاسخ گفت: در سوال شما سه نكته وجود دارد كه به آنها اشاره میكنم. اصل مساله این است كه اسراییل رژیمی جعلی و نامشروع است و ما به این اعتقاد داریم چرا كه اسراییل فلسطین را غصب و فلسطینیان را بیرون كرده است. این مساله هم كه اسراییل متكی به قدرت غرب است و اكنون آمریكا آن را نگه داشته است بر همه روشن است. آمریكا پشت سر اسراییل قرار دارد و با عوامل تهدید اسراییل مقابله میكند اما اینكه بخواهیم اسراییل را نابود كنیم، ما چنین نظری نداریم.
وی افزود: این مسالهای است كه مربوط به فلسطینیهاست و آنها باید اقدام كنند البته ما نیز همان طوری كه قبلا اشاره كردم فلسطینیهایی راكه جهاد میكنند، تایید میكنیم و اینكه اسراییل، آسیب پذیر نیست، فقط یك اشتباه است.
خبرنگار العربیه سپس گفت: اتهامی كه به ایران وارد میشود این است كه ایران از شبه نظامیان شیعه حمایت مالی میكند و جنگ افزار در اختیار آنها قرار میدهد كه در نتیجه باعث بیثباتی و تشكیل نشدن دولتی مقتدر در عراق میگردد .
هاشمی رفسنجانی گفت: مطمئنا این ادعا درست نیست ممكن است شبه نظامیان عراقی به سلاح ایرانی دسترسی پیدا كنند. سلاحهای ایرانی در گذشته نیز در عراق بوده است چون عراقیها این سلاحها را در جنگ تحمیلی علیه ایران مصادره كردند از طرف دیگر ناآرامیهای عراق از طرف گروهایی مانند القاعده و شورشیان غیر شیعی صورت میگیرد و هنوز هم آنها هستند كه آتش فتنه در عراق را شعله ور میكنند و ممكن است كه شیعیان نیز در مقابل آنها تلافی كنند. انفجارهایی كه در كربلا، نجف، سامراء، كاظمین، حله و مساجد این كشور روی داده را نمیتوان به شیعیان نسبت داد بلكه القاعده و گروههای دیگر این اقدامات را انجام میدهند.
وی افزود: به نظر ما بسیاری از این شورشیها از خارج میآیند. آنها اشتباه میكنند و ما حاضر نیستیم كه به اشتباه آنها كمك كنیم چرا كه كشتن بیگناهان در عراق گناه و ظلم بزرگی است و همانهایی كه تهمت تفرقه بین شیعه و سنی به ما میزنند تهمت میزنند كه سلاح به شورشیان عراق میدهیم. آنها تاكنون هیچ سندی درباره ادعاهای خود ارایه ندادهاند. آمریكا با این همه امكاناتش از جمله ماهوارههای پیشرفته و جاسوسانی از حزب بعث كه اكنون در خدمت آمریكا هستند، نتوانسته است ثابت كند كه ایران در امور داخلی عراق دخالت میكند بنابراین روشن است كه چنین ادعاهایی، دروغی بیش نیست.
خبرنگار العربیه سپس از رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام پرسید: «آیا امیدی وجود دارد كه آمریكاییها و ایرانیها درباره تمام مشكلات در لبنان، فلسطین، عراق به حل وفصلی دست یابند و به توافق كاملی برسند كه امنیت را به منطقه بازگرداند؟» که هاشمی رفسنجانی پاسخ داد: معتقدم این امكان پذیر است اما به شرط آنكه واشنگتن با حسن نیت تعامل كند و واقعا قصد داشته باشد برای حل مشكلات منطقه مذاكره كند نه آنكه قصد داشته باشد دیدگاههای سلطه جویانهاش را تحمیل كند.
وی افزود: در گذشته زمانی كه من رییس جمهور بودم برای مذاكره مشروط با آمریكا موافق بودم و گفتم واشنگتن باید حسن نیتش را ثابت كند و داراییهای مسدود شده ایران را در آمریكا آزاد كند اما آنها حسن نیت نشان ندادند و فكر می كنم اگر آمریكا بپذیرد كه نمیتواند به اهدافش در منطقه دست یابد در آن صورت امكان ورود به این مذاكرات وجود خواهد داشت اما اگر واشنگتن به لجاجت و سرسختی و تهدید وتروریسم ادامه دهد و بخواهد مشكلاتش را از طریق تهدید حل كند، در چنین فضایی هیچ گونه توافقی صورت نخواهد گرفت.