آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با کاهش دستوری نرخ سود بانکی، بانک مرکزی اقدام به انتشار اوراق مشارکت کرده است. دور تازه فروش اوراق مشارکت با سود حداقل 5/15 درصدی در حالی است که محمود احمدینژاد قاطعانه بر کاهش سود تسهیلات بانکی و بالطبع سپردهای شهروندان تا رقمی حدود 12 درصد تاکید دارد. در این شرایط و با توجه به این که دولت بر اساس سند چشمانداز و سیاستهای اصل 44 موظف است از حجم خود کاسته و میزان تصدیگریهای خود را به حداقل برساند، تناقضی سه گانه میان کاهش سود، خطرات نقدینگی سرگردان ناشی از کاهش سود و جذب سنگین نقدینگی از رهگذر فروش اوراق مشارکت (که طبیعتاً بر تصدیگری خواهد افزود) به وجود آمده است.
«حیدر مستخدمین حسینی» معاون سابق وزارت اقتصاد و دارایی درباره دلایل این اقدام بانک مرکزی، بر این باور است «هنگامی که شرایط اقتصادی به گونهای است که با افزایش نقدینگی و افزایش سطح عمومی قیمتها مواجه هستیم و اصرار بر کاهش نرخ سود بانکی بدون در نظر گرفتن مجموعه شرایط و متغیرهای اقتصادی است، یکی از راهکارها به صورت مقطعی فراروی مسئولان برای جمعآوری نقدینگی انتشار اوراق مشارکت است».
معاون سابق وزارت اقتصاد و دارایی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب افزود: انتشار اوراق مشارکت و همزمانی آن با تصمیم کاهش نرخ سود بانکی، سپردهگذاران را در دو مسیر قرار میدهد.
مستخدمین حسینی تصریح کرد: اولا، سپردهگذاران باید تصمیم بگیرند با وجود کاهش نرخ سود بانکی، نقدینگی خود را به عنوان سپرده در اختیار سیستم بانکی قرار دهند و ثانیا، نقدینگی خود را برای خرید اوراق مشارکت در کوتاه مدت تجهیز کنند.
وی بر این اساس خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حداقل نرخ سود اوراق مشارکت 5/15 درصد است و اینکه قابلیت کم شدن نرخ سود در اوراق مشارکت وجود ندارد، سپردهگذاران ترجیح میدهند به این سمت روی بیاورند.
مستخدمین حسینی ادامه داد: این اقدام بانک مرکزی با این فرض است که موقعیتهای مشابه سرمایهگذاری مانند زمین، طلا یا مسکن امکان رشد نداشته باشد. در عمل اما ما میبینیم که افزایش نسبی و آرام در سال 86 در بخش مسکن، یعنی فروش و اجاره، علامتی به بازار است که سمت و سوی سرمایهگذاری رو به این سمت است.
وی در خصوص هدف دولت از این اقدام افزود: دولت درصدد است با اتخاذ این سیاست، بخشی از نگرانهای خود را در زمینه افزایش تورم کاهش دهد.