آفتابنیوز : آفتاب: به تازگی برخی منابع آگاه نسبت به دعوت از چند شرکت اماراتی و عربی برای شرکت در پروژههای نفتی کشور انتقاد کردهاند. به گفته منتقدین شرکتهای لوله گذاري ولنتاين و دريايي NPCC در گذشته به دلیل ضعف عملکرد و خساراتی که در جریان اجرای پروژهها وارد ساختهاند در لیست سیاه وزارت نفت سابق قرار گرفته بودند.
حسین آفریده، عضو کمیسیون انرژی مجلس هفتم در پاسخ به این انتقادها به آفتاب گفت: «وقتی شرکتی را به مناقصه دعوت میکنند حتما شرایط شرکت را در نظر میگیرند. شرکتهایی که در مناقصه حاضر میشوند مدارک خود را ارائه میکنند و در صورتی که این مدارک از جهت عملکردی و یا مالی مورد تایید قرار نگیرد بیشک قراردادی به امضا نخواهد رسید».
این در حالی است که سایت ایران انرژی به نقل از منتقدین گزارش داده، شركت لولهگذاری ولنتاين بخاطر عملكرد نامطلوبش هم در پروژه لوله گذاري فاز يك پارس جنوبي و هم لوله گذاري بخشي از ميدان ابوذر مورد غضب شركت فلات قاره قرار گرفت تا اينكه به دستور بيژن زنگنه در ليست سياه قرار گرفت و از دعوت به مناقصات نفتي ايران محروم شد. آفریده اما از وجود لیست سیاه در دولت قبلی اظهار بیاطلاعی و تصریح کرد: «دعوت از شرکتها و حضور در مناقصه فرصتی است برای ایجاد رقابت، در این مناقصات تمامی پیشنهادات بررسی میشود و عقلانیترین گزینه انتخاب میشود. نمیتوان به صرف اینکه شرکتی عملکرد ضعیفی داشته از حضورش در مناقصه جلوگیری کرد، بلکه باید مدارک فنی و مالی ارائه شده به مسئولان برگزاری مناقصه را بررسی کرد و بر مبنای آن تصمیم گرفت».
همچنین گفته میشود در پروژه سكوهای سروش و نوروز كه پيمانكار اصلی آن شركت شل بود شركت NPCC يكي از سكوها را در امارات و ديگري را در قشم ساخت ولی آنچنان ساخت و نصب اين سكوها توسط اين پيمانكار در بخش پروسس مشكل پيدا كرد كه شركت شل را به ضرر 150 ميليون دلاري در پروژه سروش و نوروز كشاند و تاخير يك ساله توليد اين ميدان كه همگان شل را مسئول آن میدانستند در واقع به اجرای غلط و نادرست عمليات تست فشار سكو توسط NPCC بر میگشت.
در این مود نیز آفریده به خبرنگار آفتاب توضیح داد: «در پروژههای سروش و نوروز، شرکت شل به صورت Byback طرف قرار داد شرکت نفت بود که تاخیراتی در اجرای پروژه صورت گرفت. احتمال اینکه این تاخیرات از جانب پیمانکار دوم صورت گرفته باشد وجود دارد اما به هر حال شرکت شل در این رابطه مسئول بود».
عضو کمیسیون انرژی مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا تحریمهای بینالمللی دست شرکت نفت را در انتخاب پیمانکاران بزرگ نبسته؟ گفت: «بلی، این هم یک دلیل است، قطعا اگر شرکتهای بزرگ نفتی در مناقصات شرکت میکردند کار به آنها واگذار میشود ولی با توجه به شرایط بینالمللی ویژهای که کشور ما دارد باید بدانیم که چنین شرکتهایی حتی اگر هم علاقمند به همکاری با ما باشند از جانب دولتمردان کشورشان و به دلیل مسائل سیاسی تحت فشار قرار میگیرند تا از همکاری با ایران خودداری کنند. در این شرایط حتی ممکن است شرکتهای درجه دو در مناقصات نفتی ما پیروز شوند».
این نماینده مجلس همچنین در مود شایعاتی مبنی بر ورود نام شرکت ایرانی صدرا به لیست سیاه شرکت نت گفت: «شرکت صدرا یکی از شرکتهای بزرگ و قدرتمند کشور ما است و به ویژه در زمینه دریا از توانمندی بالایی برخوردار است. شاید لیست سیاهی در وزارتخانه وجود داشته باشد اما بدون شک شرکت صدرا در آن وجود ندارد».
وی افزود: «هر شرکتی، چه داخلی و چه خارجی در انجام پروژههای خود کوتاهی و یا تاخیر کند از سوی وزارتخانه با جریمه مواجه میشود. شرکت صدرا هم در پروژه سلمان دارای تاخیراتی بود که طبیعتا از جانب شرکت نفت با جریمه مواجه شد».