بازار ارز ظرف دیروز و امروز با برخی نوسانات و تحولاتی همراه بود که دوباره، کورسوی امیدی را در دل دلالان و معاملهگران فردایی مبنی بر جهش نرخ ارز روشن کرد. دلالان در معاملات فردایی تلاش کردند تا نرخ جهشگونهای را به بازار تحمیل کرده و حتی در مقاطعی از روز نیز موفق شدند تا قیمت را تا مرز ۱۴۲۵۰ تومان هم بالا ببرند.
این تلاش معاملهگران فردایی در غیاب صرافیهای بانکی و حضور پرقدرت بازارساز در بازار حواله و اسکناس بود که توانست نرخ را دچار نوسان کند؛ اما امروز با گشایش رسمی صرافیها در اولین روز هفته، سودای آنها نقش بر آب شده و هم اکنون با حضور پرقدرت بازارساز در بازار حواله و اسکناس، قیمت دلار در بازار تعدیل شده و روند نزولی به خود گرفته است.
در این میان برخی از سوداگران بازار ارز، بعد از انتشار خبر حمله تروریستی آمریکا در عراق که منجر به شهادت مظلومانه سپهبد حاج قاسم سلیمانی شد، تلاش کردند تا در غیاب تعطیلی بازار رسمی ارز ایران، نرخ را دچار نوسان شدید کنند؛ اما امروز حضور پرقدرت بازارساز، مجدد تمام تلاش آنها را نقش بر آب کرد.
بر اساس این گزارش هم اکنون بازار نسبت به روز گذشته تعدیل شده و نرخ در کانال ۱۳ هزار تومانی در خارج از صرافیهای بانکی معامله میشود؛ این در حالی است که بنا به اعلام رسمی صرافی ملی، قیمت هر اسکناس دلار آمریکا هم اکنون برای خرید ۱۳۳۸۰ تومان است و پیش بینی میشود که باز هم نرخ پایین تر بیاید.
در عین حال، مجید شاکری، تحلیلگر مسائل اقتصادی نیز در کانال شخصی خود در فضای مجازی نوشت: در غروب پر غم شهادت سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، یک نکته ارزی قابل توجه است. با وجود افزایش نسبتا سریع دلار فردایی تا عصر، بعد از آن شاهد ثبات و بعد کاهش قیمت نسبی بودیم. این مساله علیرغم آن بود که عملا بانک مرکزی مداخله ای در بازار نداشت که این، فارغ از محدودیتهای روز جمعه برای مداخله از سوی بانک مرکزی بوده است.
وی ادامه داد: این که حدود افزایش به صورت درونزا محدود است تا حد زیادی نشان می دهد بازیگران بازار اطمینان دارند بانک مرکزی ابزار و قصد مداخله را دارد. همچنین به خوبی می دانند امکان اجرای معامله های سنگین برای مقابله با مداخلات بانک مرکزی عملا وجود ندارد.
شاکری ادامه داد: طی دو هفته گذشته دو اتفاق یکی رسانه ای و یکی کمتر رسانه ای شده در بازار ارز رخ داده که توانایی مقابله بازیگران با اراده بازارساز را شدیدا تحت تاثیر قرار داده که اول، محدود شدن کل مبلغ قابل انتقال غیر حضوری به ١٠٠ میلیون و دوم، و مهمتر و ناشنیده تر، افزایش شدید شیب پوزهای بسته شده خارج از کشور بوده که این دو موضوع مهم عملا توان بازیگران برای بستن سمت ریالی معاملات اعم از امروزی و فردایی را شدیدا تحت تاثیر قرار داده است.
وی ادامه داد: عملا حدود و شیب افزایش به دلایل فوق از کنترل خارج نمی شود. افزایش امروز هم علیرغم شدت افزایش ریسکهای سیاسی در غیبت مطلق مداخله بانک مرکزی رخ داده و کسی نمیتواند آینده را پیش بینی کند؛ ولی بنظر می رسد در بسیاری از سناریوها نگرانی از کنترل خارج شدن نرخ ارز فعلا به عنوان یک محدودیت مطرح نخواهد بود.
؟