سرطان یک بیماری نیست بلکه نوعی از بیماریهاست . بیش از 200 نوع متفاوت از بیماری سرطان وجود دارد که هرکدام به شیوهای خاص ایجاد میشوند . تنها وجه مشابهت آنان این است که همگی به روشی مشابه شروع میشوند؛ یعنی با تغییر در ساختار طبیعی یک سلول سرطان ایجاد میشود.
در حال حاضر سرطان بعد از بیماریهای قلبی و عروقی به عنوان مهمترین عامل مرگومیر در کشورهای دنیا مطرح است و در دهههای آینده اولین عامل مرگومیر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود. در ایران مجلس شورای اسلامی در سال 68، نظام سلامت را به ثبت آمار سرطانها در کشور موظف کرد و در آن سال، آماربیماران مبتلا به سرطان، حدود 11 هزار نفر اعلام شد ولی در سال 88 که آخرین آمار رسمی ثبت رسمی سرطان در کشور اعلام شد، تعداد بیماران مبتلا به سرطان به حدود 70 هزار نفر رسید، این در حالی است که آمار واقعی سرطان در سال 68 بین 45 تا 50 هزار مورد بود و در سال 75 نیز کارشناسان معتقد بودند که آمار واقعی ثبت سرطان بیش از پنج برابر آمارهای رسمی بود.
همچنین در سال 79 نیز فقط 30 درصد آمارهای ثبت سرطان واقعی بود و به 70 درصد از سرطانهای ثبتشده اشارهای نشده بود. در حال حاضر نیز گفته میشود که حدود 400 هزار بیمار مبتلا به سرطان در ایران زندگی میکنند. عمدهترین راههای پیشگیری از سرطان شامل عدم استفاده از دخانیات، داشتن رژیم غذایی مناسب، انجام ورزش به صورت منظم و کنترل وزن بدن، معاینات پزشکی منظم، دوری از تماس زیاد با نور خورشید و اجتناب از مصرف الکل است.
ارتباط بروز سرطان با مصرف برخی از مواد غذایی به عنوان عامل پیشگیریکننده یا بازدارنده، بیانگر نقش کلیدی تغذیه در ایجاد یا پیشگیری از سرطان است. به گفته دکتر پاول اسمیت، بیوشیمیست مشهور جهان، درمان قطعی سرطان را در زیر میکروسوپ نمیتوان یافت زیرا درمان در ظرف غذاهاست و یا به عبارتی مواد غذایی نقش با ارزشی در پیشگیری و درمان سرطان برعهده دارند.
در یک رژیم مناسب غذایی که اثرات ضد سرطان دارد، به تقویت و بازسازی جنبههای متفاوتی از سیستم ایمنی بدن پرداخته و با ساختن فیبرهای کلاین به متوقف کردن رشد سرطان کمک میکند، هشت ریزمغذی کلیدی شامل سیتریک اسید، ید، آهن، سولفور، ویتامینC، ویتامین B complex، ویتامینA و ویتامینE ضروری است. در بین مواد غذایی ای که در این رژیم جای دارند، تخممرغ بسیار حائز اهمیت است. در زرده تخممرغ ریبوفلاوین یا ویتامین ب2، ویتامین ب5، ویتامین ب8 یا بیوتینف، ویتامین ب12، آهن، سولفور و ید موجود است.
علاوهبر این تخممرغ دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ایمنیزاست که در پیشگیری از سرطان و یا کاهش رشد تومورها میتواند موثر باشد زیرا آنتی اکسیدانها از آسیبهای رادیکالهای آزاد و دیگر مواد اکسیداتیو به سلولها جلوگیری میکنند. در زرده تخممرغ دو اسید آمینه تریپ توفان و تیروزین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی هستند، همچنین کاروتنوئیدها که رنگدانه زرده تخم است، مانند لوتئین و زیگانتین قادر به افزایش ایمنی بدن است.
ارتباط معکوس مابین لوتئین رژیمی و سرطان کولون (سرطان روده بزرگ) مشخص شده و چندین مطالعه از تاثیر دریافت لوتئین بر کاهش ابتلا به سرطان سینه پیش از یائسگی در زنان حمایت میکنند. فسفوتین پپتید موجود در زرده تخممرغ دارای خواص آنتی اکسیدانی است که از اکسیداسیون فسفولپیدهای غشایی جلوگیری میکند. همچنین پروتئینهای سفیده شامل اوآلبومین و اوترنسفیرین و لیزوزیم هستند که چهار پپتید با خواص آنتیاکسیدانی بالا در پروتئینهای سفیده شناسایی شده است. اگرچه پختن تخممرغ تا حدودی اثرات آنتی اکسیدانی آن را کم میکند اما روزانه برای هر انسان سالم مصرف روزانه یک عدد تخممرغ سالم توصیه میشود.