کد خبر: ۶۳۱۹۲۹
تاریخ انتشار : ۲۵ دی ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۶

ردپای تغذیه ناصحیح در ۳۰ درصد سرطان‌ها

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی زنجان گفت: بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نیوکیس مبتلا به سرطان در زنجان وجود دارد.
آفتاب‌‌نیوز :

محمدرضا صائینی ظهر امروز در نشست خبری ضمن تسلیت شهادت سردار سپهبد سلیمانی و گرامی‌داشت یاد و خاطره جان‌باختگان مراسم تشییع سردار سلیمانی و نیز تسلیت حادثه هواپیمایی اوکراینی، در رابطه با افرادی که به مضرات برخی از مواد غذایی آگاه هستند ولی آن‌ها را مصرف می کنند، اظهار کرد: برخی از افراد با اینکه از مضرات برخی از مواد غذایی مانند فست‌فودها آگاه هستند ولی باز هم آن‌ها را مصرف می‌کنند. ایمان آوردن با اطمینان آوردن فاصله زیادی دارد. تنها ایمان و باور قلبی سبب تغییر رفتار و تغذیه صحیح می‌شود.

ردپای تغذیه ناصحیح در ۳۰ درصد سرطان‌ها

وی در رابطه با بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه، افزود: آموزش گروه‌های خاص موثر بر فرهنگ، تغذیه و جامعه، جلب حمایت سیاست‌گذاران و مسئولان و رسانه‌ها، آموزش مبلغان مذهبی، استفاده از همه امکانات و ظرفیت‌های موجود در کشور برای فرهنگ‌سازی، اجرای زنگ صبحانه و میان‌وعده سالم در مدارس و حذف نمکدان در سفره، از جمله اهداف این بسیج است.

این مسئول تصریح کرد: برگزاری جلسات آموزشی برای کارکنان ادارات و ...، اجرای برنامه خودمراقبتی در سازمان‌ها، حذف نمکدان از غذاخوری‌ها و سلف سرویس ادارات، سرو نکردن نوشابه‌های گازدار در سلف سرویس ادارات، از جمله سایر اهداف در بسیج اطلاع‌رسانی تغذیه سالم به‌شمار می‌رود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی زنجان در رابطه با نقش پیشگیرانه تغذیه، گفت: ۸۰ درصد بیماری‌های قلبی، سکته‌ها و دیابت نوع ۲ و ۳۰ درصد سرطان‌های شایع در ردپای تغذیه دیده می‌شود. به‌ طور مثال در رابطه با سرطان مری، اثر چای داغ ثابت شده است و ارتباط تحرک بدنی نداشتن، مصرف بالای نمک، اضافه وزن و چاقی نیز با سرطان اثبات شده است.

صائینی با اشاره به اینکه بحث چاقی، رژیم غذایی نامطلوب (مصرف بالای قند، نمک و چربی) از جمله عوامل بروز بیماری‌ها است، ادامه داد: تغذیه ناکافی و کمبود دریافت و تغذیه بیش از حد نیاز (پیش‌خواری) چاقی و اضافه و وزن و در نهایت بیماری‌های غیرواگیر، افراد را دچار سوءتغذیه می‌کند و افراد به دلیل تغذیه نادرست و به تناسب مصرف نکردن مواد غذایی دچار این بیماری می‌شوند.

وی در رابطه با یک باور غلط در مورد بیماری دیابت، ادامه داد: به هیچ‌ عنوان مشتقات تریاک و امثال آن در پایین آوردن و کنترل دیابت تاثیری ندارد و در مواردی نیز قند خون را بالا می‌برد.

این مسئول با اشاره به اینکه مصرف روزانه میوه و سبزیجات، افراد را از ابتلا به سرطان‌ها محافظت می‌کند، تصریح کرد: مصرف زیاد قند و شکر شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش داده، افزایش مصرف نمک با احتمال بروز سرطان معده ارتباط دارد و افزایش مصرف چربی نیز احتمال ابتلا به سرطان‌های ریه، سینه، روده بزرگ و پروستات را افزایش می‌دهد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی زنجان در رابطه با پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی، ادامه داد: برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی به جای گوشت قرمز از گوشت سفید استفاده شود، گوشت سفید نباید از رژیم غدایی حذف شده و به جای نمک در سفره از سایر ادویه‌جات استفاده شود.

وی در رابطه با برنامه پویش ملی مبارزه با سرطان، ادامه داد: هدف افزایش آگاهی و جلب مشارکت مردم است که می‌تواند راه‌های پیشگیری و کنترل آن را داشته باشد. همچنین اصلاح باورهای نادرست از جمله اهداف این برنامه بوده و شعار این پویش ملی، "سرطان قابل پیشگیری و درمان با خودمراقبتی و امید" است.

این مسئول در رابطه با اهمیت بیماری غیرواگیر، اظهار کرد: بیماری‌های غیرواگیر سالانه سبب مرگ‌ و میر حدود ۳۸ میلیون نفر در جهان می‌شود، بیماری‌های غیرواگیر مسئول بیش از ۷۶ درصد بیماری‌ها است، عمده‌ترین دلیل مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر، بیماری‌های قلبی و عروقی با ۵.۱۷ میلیون نفر مرگ در سال، سرطان با ۲.۸ میلیون نفر، بیماری تنفسی با ۴ میلیون نفر و دیابت با ۵.۱ میلیون نفر در سال است.

وی با اشاره به اینکه میزان سبوس‌گیری آرد نان سنگک باید کم‌تر از ۱۰ درصد و میزان سبوس‌گیری نان لواش زیر ۱۳ درصد باشد، افزود: قابل ذکر است بحث پاشیدن سبوس روی سنگک کاملا غلط بوده و کربن موجود آن سوخته و موجب سرطان می‌شود و این موضوع ماهیت بهداشتی ندارد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی زنجان با اشاره به اینکه مصرف هرگونه روغن باید کم باشد، تصریح کرد: روغن زیتون نسبت به سایر روغن‌ها خوب است ولی به این معنی نیست که مضر نیست. به طور کلی مواد غذایی که انرژی خالص هستند، نباید زیاد مصرف شود. تخم‌مرغ در برخی از موارد جایگزین گوشت بوده و مصرف روزانه یک عدد تخم‌مرغ برای کودکان و میان‌سالان مانعی ندارد و کسانی که دارای پرفشاری خون هستند، هفته‌ای سه تخم‌مرغ را می‌توانند مصرف کنند.

صائینی با اشاره به اینکه کیس سرطان در سال بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ در سطح استان است، خاطرنشان کرد: اهمیت سرطان در دنیا بالا رفته است. در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۴ میلیون مورد جدید و ۸ میلیون نفر مرگ ناشی از سرطان گزارش شده است. در گذشته محل ثبت سرطان فقط آزمایشگاه بود و اشکالی که در این زمینه وجود داشت این بود که برخی در شهرهای دیگر آزمایش می‌دادند و برخی نیز قبل ثبت سرطان، بیمار فوت می‌کرد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین