کد خبر: ۶۳۵۰۵
تاریخ انتشار : ۰۹ مرداد ۱۳۸۶ - ۱۲:۲۴
دکتر داوود هرمیداس باوند تشریح کرد:

پشت پرده کمک نظامی عظیم آمریکا به اعراب

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک کارشناس مسایل سیاست خارجی اهداف آمریکا از فروش تسلیحات به اعراب را تشریح کرد. 

دکتر داوود هرمیداس باوند در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی آفتاب در خصوص اهداف ایالات متحده در فروش تسلیحات به اعراب و سفر رابرت گیتس و کاندولیزا رایس به خاورمیانه گفت: ایالات متحده در یک سال گذشته سیاست «ترضیه خاطر اعراب» را دنبال کرده است. در این حالت ایالات متحده امتیازهایی را توام با زنهارها و هشدارهایی به عرب‌ها ارایه داده است. اعراب و عربستان و دیگر کشورها از ترتیبات سیاسی در عراق ناراضی هستند. 

وی سه دلیل عمده این نارضایتی را، مخالفت اعراب با تصاحب جایگاه مسلط شیعیان در عراق، مخالفت با تغییر سرشت عربیسم در عراق و به ویژه نظام فدرال و نارضایتی از گسترش نفوذ کشورهایی مانند ایران در این کشور عنوان کرد و افزود: «آمریکا برای رضایت خاطر اعراب به قطعنامه شرم‌الشیخ متوسل می‌شود. مفاد مندرج و مهم موجود در این قطعنامه عبارتست از بازنگری در قانون اساسی عراق و ایجاد جایگاهی فراتر از امروز برای سنی‌ها،‌‌بازنگری در استراتژی بعثی‌زدایی و تسهیل ورود آنان به عرصه‌های تصمیم‌گیری، ‌تقسیم منافع نفتی به طور منصفانه میان شیعیان و سنی‌ها، بین‌المللی کردن حل مسأله عراق و تأمین رضایت کشورهای عربی منطقه». 

باوند اضافه کرد: این آوانس‌هایی است که آمریکا برای راضی کردن اعراب ارایه داده. در عین حال آنها می‌دانند که بحران داخلی عراق عمدتا از سوی بعثی‌ها و سنی‌ها که مورد حمایت عربستان و اردن ناشی می‌شود و این افراد که دارای گرایش‌های سلفی و وهابی هستند اغلب از کشورهای یمن و سودان و عربستان وارد خاک این کشور می‌شوند. از سوی دیگر آمریکا نمی‌خواهد این اتهامات علیه عربستان سعودی را به طور روشن مطرح کند. 

این کارشناس مسایل بین‌المللی افزود: پیش از این برای بسیج اعراب موضوع «هلال شیعی» و خطر جمهوری اسلامی از نظر دسترسی به سلاح هسته‌ای مطرح شده بود تا این موضوع را القا کند که جمهوری اسلامی صحنه برخورد با ایالات متحده را کشورهای عربی می‌داند. با توجه به اینکه قبلا اعراب در برابر جمهوری اسلامی بسیج شده بودند اکنون با اعلام برنامه فروش تسلیحات پیشرفته به عربستان و دیگر کشورها چند هدف دنبال می‌شود. نخست آنکه به آنها بقبولانند که باید از حمایت بعثی‌ها و سنی‌ها در عراق خودداری نمایند. آمریکا نمی‌خواهد این امر را آشکار کند اما ظاهرا و در پوشش جلوگیری از خطر جمهوری اسلامی از اعراب به ویژه عربستان می‌خواهد از حمایت این دسته از افراد و گروه‌ها دست بردارد.
 
باوند با اشاره به هدف آمریکا برای تغییر ساختار سیاسی عراق افزود: این تغییرات انجام می‌شود تا بتواند نظرات اعراب را تأمین کند. دوم آنکه رقم عنوان شده برای فروش تسلیحات،‌ رقم قابل توجهی است و از نظر اقتصادی برای ایالات متحده نافع است. البته این سلاح‌ها فی‌الفور برای عربستان قابل استفاده نیست. باید آموزش‌هایی ببینند و کارشناسان آمریکایی باید این کار را انجام دهند. بنابراین لااقل 10 سال طول می‌کشد. 

این کارشناسان مسایل خارجی سومین هدف ایالات متحده از فروش تسلیحات به اعراب را حفظ همراهی و همگامی با سیاست‌های ضد جمهوری اسلامی ایالات متحده دانست و گفت: این امر البته سبب ایجاد یک مسابقه تسلیحاتی در منطقه خواهد شد. 

دکتر باوند در پایان اظهار داشت: از این پس کشورهایی که به این سلاح‌های پیشرفته دسترسی ندارند به جای استفاده از درآمد ملی خود برای مصارف رفاهی اقدام به خرید این سلاح‌ها می‌کنند و آینده این مسابقه تسلیحاتی به هیج وجه برای منطقه خاورمیانه خوشایند نخواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین