آفتابنیوز : آفتاب: دور تازه مجلس ترکیه با مراسم سوگند نمایندگان کار خود را روز شنبه رسماً آغاز کرد. آنچه در این دور از مجلس جلب توجه میکند حضور نمایندگان کرد است که انتظار می رود فراکسیونی در مجلس تشکیل دهند و به منظور کسب آزادیهای قومی تلاش کنند.
در انتخابات پیش از موعدی که 22 ژوئیه گذشته به تشکیل دور تازه مجلس انجامید، حزب حاکم عدالت و توسعه بار دیگر به پیروزی قاطعی دست یافت و از جمله دیگر چالشهایی که انتظار می رود این مجلس با آن مواجه شود موضوع انتخاب رئیس جمهور تازه ای برای ترکیه است.
برگزاری پیش از موعد انتخابات نتیجه اختلاف میان حزب حاکم و احزاب مخالف دولت بود که به نامزدی عبدالله گل، وزیرخارجه کنونی ترکیه برای ریاست جمهوری، به دلیل ریشههای اسلامگرایانه او اعتراض داشتند و رئیس جمهور شدن او را منافی اصل جدایی دین از سیاست می=دانستند که از ارکان نظام سیاسی ترکیه است. در نتیجه این اختلاف، انتخاب رئیس جمهور ترکیه به دور جدید مجلس واگذار شد برای اولین بار با رأی مستقیم مردم صورت گیرد.
مسئله کردها
21 تن از نمایندگان دور جدید مجلس ترکیه را کردهایی تشکیل می دهند که احزاب ملیگرای ترک آنان را به ارتباط با حزب جدایی طلب کارگران کرد (پ ک ک) متهم میکنند.
شانزده سال پیش که شماری از نمایندگان کرد توانسته بودند به مجلس راه یابند، لیلا زانا، نخستین زن کرد که در انتخابات مجلس پیروز شده بود، هنگام ادای سوگند، پیشانی بندی به رنگهای زرد، سبز و سرخ به سر بسته بود که نشان پ ک ک است و با قرائت پیامی به زبان کردی، ممنوعیت تکلم به زبان کردی را زیر پا گذاشت.
سه سال بعد، مجلس مصونیت پارلمانی لیلا زانا و چند تن دیگر از نمایندگان کرد را لغو کرد و بدین ترتیب این نمایندگان بنابر اتهام کمک به تروریستها با تروریستها تحت تعقیب قرار گرفتند، لیلا زانا بیش از ده سال را در زندان گذراند و دیگر نمایندگان کرد ترکیه را ترک کردند و یکی از آنان به صفوف پ ک ک پیوست.
اما این بار نمایندگان کردی که بیست تن از آنان در قالب حزب جامعه دموکراتیک (دموکراتیک توپلوم) به مجلس راه یافتهاند میگویند که قصد ندارند به اقداماتی از قبیل آنچه لیلا زانا انجام داد دست بزنند و در ادای سوگند نیز در چارچوب قانون عمل خواهند کرد.
مراسم سوگند
مراسم سوگند در مجلس ترکیه از ساعت سه بعدازظهر (به وقت محلی) آغاز شده، تا حدود نیمه شب ادامه مییابد، چراکه هر نماینده جداگانه سوگند یاد میکند.
انتظار می رود بر خلاف سنت همیشگی، فرماندهان ارتش به دلیل اختلافی که با حزب حاکم عدالت و توسعه پیدا کرده اند در مراسم حضور نیابند.
ارتش که خود را پاسدار میراث مصطفی کمال پاشا (آتاتورک)، بنیانگذار جمهوری ترکیه میداند از سویی به ریشه های اسلامگرایانه حزب عدالت و توسعه به دید سوء ظن مینگرد و از سوی دیگر نگران حضور نمایندگان کرد در مجلس است.
همچنین انتظار میرود یکی دیگر از غایبان جلسه، احمد نجدت سزر، رئیس جمهور ترکیه باشد، سزر در دور پیشین مجلس نیز که اکثریت مجلس از آن حزب عدالت و توسعه بود در مراسم سوگند حضور نیافت.
حزب عدالت و توسعه از 550 کرسی مجلس، 341 کرسی را از آن خود ساخته، حزب جمهوری خلق که بنیان آن را آتاتورک نهاده، 99 کرسی به دست آورده، حزب حرکت ملی که مشی ملی گرای افراطی دارد دارای هفتاد کرسی شده، حزب جامعه دموکراتیک بیست نماینده دارد که حزب کردها به شمار می رود و حزب دموکراتیک چپ نیز با سیزده نماینده وارد مجلس شده است.
بقیه کرسیهای مجلس را نمایندگان مستقل به خود اختصاص داده اند، یکی از این نمایندگان مستقل به نام پروین بولدان، نماینده ایغدیر، کرد است و با توجه به حمایت حزب جامعه دموکراتیک از او در زمان انتخابات برخی پیش بینی میکنند که خانم بولدان به این حزب بپیوندد.
نمایندگان کرد در دور تازه مجلس ترکیه منحصر به این 21 نفر نیستند، شماری دیگر از نمایندگان دیگر احزاب و همچنین نمایندگان مستقل نیز کرد هستند یا دارای تبار کردیاند اما بر هویت کردی خود تأکیدی ندارند و در زمینه مسائل قومی فعالیتی نمیکنند.