آفتابنیوز : آفتاب: ابراهیم شیبانی روز سهشنبه در آخرین سخنرانی خود در كسوت ریاستكلی بانك مركزی از بیان دلیل استعفایش خودداری کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در هجدهمین همایش بانکداری اسلامی در تهران گفت: تفکیک وظایف بانکها و صفر کردن سود بانکی در قالب طرحی از سوی طهماسب مظاهری در خدمت رئیس جمهور و فقها مطرح شده است.
رییس كل بانك مركزی افزود: اجرای بانكداری اسلامی همواره مورد انتقادات بسیار قرار گرفته است و اگر این انتقادات تنها برای روشنفكری باشد سازنده نخواهد بود.
شیبانی با بیان اینکه بانکداری اسلامی یکی از عواملی است که جامعه شیرینی آن را نچشیده است، تصریح کرد: دلیل این امر این است که بانکداری اسلامی در شرایط تورمی کشور طراحی شده است و تورم در آن زمان که زمان جنگ نیز بودجه 30 درصد رسیده بود، و اگر نرخ سود بانکی در آن زمان 3 ، 4 درصد و نرخ تورم 3 درصد بود شاید شیرینی بانکداری اسلامی را احساس می کردیم.
شیبانی با اشاره به این که انسان همواره به معلول نگاه می کند نه به علتها، اظهار داشت: اشکالات بانکداری اسلامی نه مربوط به نظام و نه مربوط به مجریان است؛ گرچه مجریان اشکالاتی دارند اما در تلاش برای رفع اشکالات هستند.
وی آخرین نرخ تورم را 6/14 درصد عنوان كرد و افزود: تورم دشمن همه خوبیهاست زیرا باعث از بین رفتن اعتماد، معنویت، كیفیت، تولید، اخلاق و باعث ایجاد رانت و چانه زنیها خواهد شد. بانكداری بدون ربا یك بحث بانكی، كارشناسی بانكی و یك بحث فقهی دارد كه علما این مساله را پیگیری میكنند كه مربوط به مساله ربا میشود.
شیبانی با بیان اینكه باید تكلیفمان در جمهوری اسلامی درباره ربا توسط فقها روشن شود، تصریح كرد: باید از این صحبتها و بحثهای 20 ساله درباره ربا نجات یابیم.
وی با اشاره به قانون محاسبه مهریه با توجه به تورم توضیح داد: اگر این مهریه براساس پول باشد با شاخص بانك مركزی تبدیل خواهد شد كه نرخ تورم آن را تعیین میكند.
او با بیان اینکه بانک مرکزی حاضر است که به صورت تضمینی سیاستها را در اختیار دولت برای کاهش تورم قرار دهد، افزود: مجلس و دولت باید به صورت ریشه ای تورم را یافته و نسبت به کاهش آن اقدام کنند. اگر دو میلیون ناظر نیز بگذاریم اما ریشهای این مساله حل نشود به جایی نمیرسیم.
شیبانی با بیان اینكه در بانكداری بدون ربا تعدادی عقود داریم، افزود: عقود مشاركتی و مبادلهای را علما كار و ابلاغ كردند و ما دستورالعملها را امسال ابلاغ كردیم و توسط شورای پول و اعتبار به تصویب رسید؛ مشاركتها باید واقعی باشد و این كار به اتفاق آرا تصویب شد.
رییس كل بانك مركزی درباره شوك بازار سرمایه افزود: بازار سرمایهگذاری باید از عمق لازم و تولیدات قوی برخوردار باشد.
وی عنوان كرد: بحث تورم پایه اجرای بانكداری بدون ربا و طرح جدید در جریان است كه درباره این مساله به صراحت اعلام شده است كه اگر در ساخت و ساز كشور به رشد و شكوفایی خوبی برسیم این مساله نیز حل میشود.
شیبانی ادامه داد: در بانكداریها بسیار سعی شده كه اسلامی رفتار شود؛ كارهایی كه در این مدت صورت گرفته برگزاری 18 اجلاس بوده كه بنده از اولین اجلاس هر سال در آن حضور داشتم و برای تشریح مسائل و مشكلات همایشی برگزار كرده و مقالاتی مطرح و كارهایی را انجام دادهایم.
وی خاطرنشان كرد: بانكداری بدون ربا از افتخارات كشور ماست و كشور سودان نیز این كار را انجام داده است اما نه با دقت كشور ما و ما باید قدر این كار را بدانیم.
رییس كل بانك مركزی ادامه داد: طرح جدیدی هم در این زمینه ارائه داده شده كه طرح بسیار خوبی است كه اگر ریشه و پایه این طرح عملی شود به بحث تورم توجه میشود زیرا اگر در زمینه تورم به درستی دقت نشود به همه سطوح خدشه وارد خواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان كرد: امیدواریم این نظام همیشه پوینده و بالنده و ثمربخش باشد و كارهای به خوبی و درستی اجرایی شود.
به گزارش ایسنا هجدهمین همایش بانكداری اسلامی امروز با حواشی زیادی همراه بود:
* وزیر امور اقتصادی و دارایی كه اندكی دیر به همایش رسیده بود در یك سخنرانی به تشریح چالشهای بانكداری اسلامی پرداخت و از حضار و كارشناسان بانكی خواست كه در این زمینه دولت و بانك مركزی را یاری كنند.
* دانشجعفری بعد از سخنرانیاش به همراه معاونش (پورمحمدی) به سرعت محل برگزاری همایش را ترك كرد و حاضر به پاسخگویی به هیچ یك از خبرنگاران نشد.
* آیتالله رضوانی از فقهای شورای نگهبان در این همایش در سخنان كوتاهی با دفاع از بانكداری بدون ربا اظهار كرد: اصلا در بانكها ربا وجود ندارد و بانكداری اسلامی از شبه ربوی بودن كاملا به دور است.
* امروز معاونان بانك مركزی هم در همایش حضور داشتند. دكتر كمیجانی معاون اقتصادی در پاسخ به سوال خبرنگاری با بیان اینكه " ممكن است از فردا نباشم" از احتمال تغییرات در معاونان بانك مركزی پس از شیبانی خبر داد.
* جعفر مجرد ـ معاون ارزی بانك مركزی ـ هم حاضر به پاسخگویی به سوالات خبرنگاران نشد و عنوان كرد كه روز گذشته سخن گفته و لزومی برای این كار نمیبیند.
* نمایشگاه خدمات بانكی و دستاوردهای بانكداری الكترونیكی در حاشیه این همایش برپا شد. قرار بود نمایشگاه به طور رسمی از سوی مدعوین گشایش یابد اما بعد از دور اول سخنرانیهای همایش و در حالی كه اعلام شد برای گشایش رسمی همه به طبقه پایین بروند اما خبری از مراسم افتتاح نبود.
* بار دیگر اتاق خبرنگاران كه در آن تصویر و صدای محل همایش بخش میشد با مشكلاتی مواجه بود و بعضا خبرنگاران از ضعیف بودن صدای بلندگوها اعتراض داشتند. این مشكل سالهاست در چنین برنامههایی دیده میشود و همواره مشكل ضعیف بودن بلندگوی این اتاق مطرح بوده است.
* مظاهری در هنگام ارائه مقالهاش درباره چالشهای بانكداری اسلامی عنوان كرد كه اظهارات وی و دیگر افرادی كه در این همایش مقاله ارائه میكنند صرفا جنبه كارشناسی داشته و به مسئولیتهای آنها بر نمیگردد.
* هجدهمین همایش بانكداری اسلامی امروز و فردا با ارائه مقالات از سوی مسئولان و كارشناسان در موسسه عالی بانكداری برگزار خواهد بود.