کد خبر: ۶۴۵۳۹۸
تعداد نظرات: ۲۳ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۰
از یک طرف می‌گویند در خانه بمانید و از طرف دیگر مجبوری سر کار بروی!

خانه‌نشینی با غم نان؛ قرنطینه‌شکنی به دستور کارفرمایان| با شعار نمی‌شود از جان مردم محافظت کرد

«با شعار که نمی‌شه از جون مردم محافظت کرد. کدوم کارفرما رو می‌شناسی که جون زیردستش براش بیشتر از سود و زیانش اهمیت داشته باشه؟ ما بخش‌خصوصی‌ها از همه بیچاره‌تریم. قبل از اومدن این بیماری هرچی کارفرما دستور می‌داد بله‌قربان‌گو بودیم. ساعت‌های کاری زیاد، حقوق‌های کم، کار بدون مزایا و... سهم ما کارگرا و کارمندای بخش خصوصی بوده و هس. به‌خاطر چندرغاز حقوق مجبوریم با هر سازشون برقصیم. خدا شاهده از ۶ فروردین تا یازدهم سر کار بودیم...».
آفتاب‌‌نیوز :

سایه تنگدستی بر سلامتی غلبه کرده و وحشت از ابتلا به ویروس خطرناک کرونا برای بسیاری در تهران کمرنگ‌تر شده است. حوالی ۸ صبح در ایستگاه متروی آزادی جمعیت چشمگیری قصد سفر شهری دارند؛ اغلب بدون ماسک و بی‌دستکش.

نخستین روز‌های کاری سال جدید است و انگار خیلی‌ها به سیم آخر زده‌اند. مسافران این ایستگاه شلوغ، از غرب استان تهران، استان البرز، استان قزوین، جنوب شهر و جنوب استان تهران آمده‌اند. محل کارشان کلانشهر تهران است و حالا بعد از چند هفته خانه‌نشینی مجبور شده‌اند به دلایل مختلف، قرنطینه خود را بشکنند.

خانه‌نشینی با غم نان؛ قرنطینه‌شکنی به دستور کارفرمایان| با شعار نمی‌شود از جان مردم محافظت کرد

قرنطینه‌شکنی در پایتخت که از شنبه ۱۶ فروردین‌ماه کلید خورده، با اظهارنظر‌های گوناگونی همراه بوده. هجوم دوباره مسافران مترو، توپ عبور از مرز قرنطینه را به صدا درآورده و حالا بحث در این باره داغ است. مسافران مترو، «ناچاری» را علت به‌خطرانداختن جان خود می‌دانند. نمونه کوچک (حدود ۳۰ نفر مصاحبه‌شونده) از جامعه بزرگ مسافران مترو که در ۳ ایستگاه میدان آزادی، شادمان و تئاتر شهر در حال تردد بودند نشان می‌دهد تنها ۲ مولفه اصلی، آن‌ها را از خانه‌های امن خود بیرون کشانده است؛ اول جیب‌های خالی و دوم، اجبار کارفرمایان.

ترک خانه

در ایستگاه میدان آزادی همهمه است. هنوز عقربه‌های ساعت به ۸ صبح نرسیده. با مشاهده عینی می‌توان تخمین زد که تعداد مسافران مرد به تعداد مسافران زن می‌چربد و تقریبا بالای ۸۰ درصد مسافران، مرد هستند. چیزی که در این میان نگران‌کننده به‌نظر می‌رسد، تعداد چشمگیر میانسالان در ازدحام مسافران مترو‌ست؛ گروه سنی که گفته می‌شود ویروس کووید-۱۹ برای آن‌ها خطرناک‌تر عمل می‌کند. قطار‌ها تقریبا هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه یک‌بار وارد ایستگاه میدان آزادی می‌شوند. جمعیت به قدری نیست که مثل روز‌های عادی قبل از کرونا در‌های واگن‌ها به زحمت بسته شود، اما ازدحام، فاصله اجتماعی را به کمتر از ۵۰ سانتی‌متر رسانده است. آقای چهل‌وچندساله‌ای بدون ماسک با دستکش‌های مشمایی حاضر به مصاحبه می‌شود، عده زیادی تمایل به مصاحبه ندارند و معتقدند آنچه بر سرشان آمده، اظهرمن‌الشمس است و مثل روز روشن دلیلش آشکار. از مو‌های جو‌گندمی شانه‌نخورده، صورت رنگ‌و‌رو‌پریده و آفتاب‌ندیده مرد میانسال پیداست روز‌های قرنطینه بر او سخت گذشته: «کارگرم. تو یکی از کارگاه‌های قطعه‌شویی ماشین‌آلات مرکز شهر کار می‌کنم. ۲ هفته به اصرار زن و بچه‌هام از خونه بیرون نیومدم، اما بعد از ۲ هفته که یخچال خالی خالی شد، خودشون به این نتیجه رسیدن که چاره‌ای نیست و باید برم سر کار. من ۳ تا بچه دارم. این ۲ هفته همش رعایت‌کردن و غذای‌های ساده خوردن مث تخم‌مرغ و سیب‌زمینی و... با وجود این با ۷۰۰ هزار تومن پس‌انداز تونستیم ۲ هفته دووم بیاریم. باور کن شکم نیمه‌سیر بودیم و میوه هم یک دونه نخریدیم. بچه‌ها این‌جوری می‌خواستن زمان بیشتری باباشون تو خونه بمونه، اما با این وضع چاره‌ای جز از خونه بیرون اومدن نیست...» پسر جوانی با دستکش و ماسک خونش به جوش می‌آید، گفتگو را قطع می‌کند و پشت‌سرهم جملات کوتاهش را به زبان می‌آورد: «من بدهکارم. پنچری دارم. نزدیک ۲۰ روزه بستنش. ۹ میلیون اجاره مغازه. از کجا بیارم. لاستیک فروش زنگ زده تهدیدم کرده. حق داره. چک دستشه. صاحب مغازه اجاره‌شو می‌خواد...» دست در جیبش می‌کند و یک عابر‌بانک بیرون می‌آورد. مثل آنکه بخواهد کارت شناسایی‌اش را نشان بدهد آن را در چشم‌مان می‌کند: «یه قرون هم توش نیس. قبلا با تاکسی می‌رفتم سرکار. حالا با مترو می‌رم. ممکنه کرونا بگیرم. اما به درک! داداش با جیب خالی نمی‌تونی از جونت مواظبت کنی. زن و بچه آدم که با هوا زنده نیستن. زندگی خرج داره...»

قرنطینه‌شکنی به دستور کارفرمایان

در مرکز شهر یعنی در ایستگاه متروی تئاترشهر کارمندان و کارگران بخش خصوصی، اکثر قرنطینه‌شکنان را تشکیل می‌دهند. آن‌ها به‌شدت از کارفرمایان خود گلایه دارند و می‌گویند بیش از گذشته، احساس استثمار و بهره‌کشی می‌کنند. یکی از کارمندان بخش خصوصی که حتی در روز‌های میانی تعطیلات ۱۵ روزه در محل کار حاضر شده، در این باره می‌گوید: «با شعار که نمی‌شه از جون مردم محافظت کرد. کدوم کارفرما رو می‌شناسی که جون زیردستش براش بیشتر از سود و زیانش اهمیت داشته باشه؟ ما بخش‌خصوصی‌ها از همه بیچاره‌تریم. قبل از اومدن این بیماری هرچی کارفرما دستور می‌داد بله‌قربان‌گو بودیم. ساعت‌های کاری زیاد، حقوق‌های کم، کار بدون مزایا و... سهم ما کارگرا و کارمندای بخش خصوصی بوده و هس. به‌خاطر چندرغاز حقوق مجبوریم با هر سازشون برقصیم. خدا شاهده از ۶ فروردین تا یازدهم سر کار بودیم...».

کارمندان دولتی هم از وضع موجود شکایت دارند. چند کارمند دولتی می‌گویند اغلب رؤسای ادارات و سازمان‌های دولتی، زیردستان را بازیچه خودخواهی کرده و اجازه نمی‌دهند به‌صورت شیفتی کار کنند. کارمند جوانی می‌گوید: «شیفت‌بندی به عهده رؤساست. همه رؤسا باید هر روز سر کار حاضر باشن و همین باعث شده خیلی از رئیس‌ها مثل رئیس من از سر خودخواهی، لجبازی یا هر چیز دیگه‌ای که اسمش رو می‌ذارین زیردستاشون رو مجبور کنن که بیان سر کار. رئیس ما دیروز همه کارمنداش رو به محل کار کشوند؛ کسی هم جرأت نمی‌کنه بهش بگه بالای چشمت ابروئه...»

کارگران، کارمندان بخش خصوصی و دولتی از عملکرد دوگانه‌ای که در جامعه برای مبارزه با کرونا در پیش گرفته شده شکایت دارند. یکی از کارگران بخش خصوصی از صداوسیما انتقاد می‌کند و می‌گوید: «هر روز ما مجبوریم سر کار بریم درحالی‌که صداوسیما زیرنویس می‌کنه مشاغل شیفتی شده و... می‌گن در خانه بمانیم، اما به چه قیمتی؟! به قیمت ازدست‌دادن کارم؟! اگه کار نداشته باشم از کجا شکم زن و بچه‌م رو سیر کنم؟».

شام قرنطینه

در هر سه ایستگاه متروی میدان آزادی، شادمان و تئاتر شهر، کاسبان، صندوق‌داران، فروشندگان و دستفروشان مشاهده می‌شوند که برای آغاز به کار، خانه را ترک کرده‌اند. کاسبان اجاره‌نشین این‌روز‌ها بیش از همه دغدغه بازگشایی مغازه‌شان را دارند. کفش‌فروشی می‌گوید اجاره مغازه‌اش ماهانه ۱۵ میلیون تومان است و نزدیک به ۵۰۰ میلیون تومان جنس روی دستش باد کرده؛ «همه زندگیم‌و داده‌م کفش ریخته‌م تو مغازه. اومدن قبل از عید، پلمبش کردن. صاحب مغازه اجاره‌ش‌و می‌خواد و ۱۰ روز دیگه باید ۳۰۰ میلیون چک تولید‌کننده کفش رو پاس کنم. از کجا بیارم؟ امروز دارم می‌رم در مغازه رو باز کنم. به هر قیمتی که شده این کار رو می‌کنم؛ چون دو تا انتخاب بیشتر ندارم؛ یا در این مغازه لعنتی رو باز کنم یا به خاطر بدهی برم زندان.»

جوان ۲۸ ساله‌ای با کارشناسی حسابداری هر روز از شهر کرج به تهران می‌آید تا در یکی از فروشگاه‌های مواد غذایی صندوق‌داری کند؛ «واقعا نمی‌فهمم این چه طرز فکریه! تو این کشور به جز یه اقلیتی، باقی مردم روز کار می‌کنن تا شب خرج کنن. یعنی خیلی‌ها اگه یه روز سر کار نرن، فردای اون روز حتی پول نون‌خریدن هم ندارن. حالا تو این شرایط بیماری، این عده که دست‌وبالشون بسته‌س با چنگ و دندون، خودشون رو یه هفته، ۲ هفته، حالا نهایتا یه‌ماه قرنطینه کنن؛ آخرش چی؟ وقتی هیچ حمایتی در کار نباشه و همه چیز رو بخوان به دوش مردم بذارن، تهش هیچ جوابی نمی‌گیرن. از یه طرف می‌گن تو خونه‌هاتون بمونید، از طرف دیگه مجبوری بیای سر کار. آخه وقتی همه ادارات و سازمان‌ها و... باز باشه معلومه مترو پر از آدم می‌شه. این آدما و این مسافرا کارکنان اون‌جا‌هایی هستن که دستور بازگشایی به‌شون دادن.»

دستفروشان هم وارد میدان شده‌اند. آن‌ها که جزو قشر آسیب‌پذیر جامعه هستند با پایان تعطیلات طولانی‌مدت، سفره‌هایشان خالی شده است. زن ۵۴ ساله‌ای بین مسافران مترو به چشم می‌خورد که مأموران به او اجازه دستفروشی در مترو را نمی‌دهند و با اجبار، او را از ایستگاه شادمان بیرون می‌کنند. به‌ناچار تصمیم می‌گیرد در خیابان پرسه‌بزند تا شاید بتواند روزی کسب کند؛ «امثال من یکی‌دو تا نیست. ما هیچ پس‌اندازی نداریم. اگه سرمایه‌ای داشتیم که دستفروشی نمی‌کردیم. من سرپرست خانوار هستم با ۲ تا بچه. باور می‌کنی اومدم کار کنم تا امشب شام بخرم؟!»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۲۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
1
38
آخرش!
یکی مرگ با درد ه
یکی مرگ با شرمنده گی
انتخاب سختیه!؟
ناشناس
|
Portugal
|
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
1
52
دید و بازدید نریم، سیزده بدر نریم، خرید و گردش و تفریح نریم، اما بریم سرکار تا این اقتصاد فلج رو یه حرکتی بهش بدیم. حالا این وسط مردیم هم مردیم دیگه. مهم پوله که برسه دست دولت مبادا قول و وعده هاش به اختلاس گران روزهای آتی عقب نیفته.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
24
هر چه بگندد نمکش میزنند وای به روزی که بگندد نمک
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
27
خواهشي از دولتمردان . اگه بودجه نداريد و اگه نمي تونيد مردم رو تطميع كنيد و در خونه نگهداريد . لطفا از قوه قهريه عليه مردم استفاده نكنيد .
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
35
صاحبخونه اجاره اش را میخواهد زن وبچه هم با باد هوا زنده نمیمونند دولت هم قبض اب وبرق وگاز وتلفنش را میخواهدحالا چطوری باید از خونه بیرون نیامد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
23
من یه کارگاه کوچیک تولید با پنج نفر کارگر دارم. قبل عید که بازار ترکید و بیچاره شدیم از اول سال هم تعطیلیم. هر چی هم چک گرفتیم داره برگشت میخوره. دیشب صاحب ملک زنگ زده میگه بیست در صد روی اجاره باید بزاری واسه قرار داد جدید. دیشب تا حالا فقط سیگار کشیدم و .....
تو خونه نمیتونم بمونم چون گرسنه ام
|
Netherlands
|
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
12
خواهشا این صداها رو به گوش مسئولین برسونید تا بفهمن با این مردم چه کردن خدایش دیگه این مردم نایی برای نه گفتن ندارن میخوان با کرونا بمیرن البته این مسئولین گوشی برای شنیدن ندارن چون ملت براشون مهم نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
9
سلام صاحب خونه ندارم سرش نمیشه اونم جون کنده تا برا این روزای بحرانی در آمدی راشته باشه اگه بیمه نباشه اگه در آمد دیگری نداشته باشه بهش حق برین
منم مستاجر هستم ولی نباید صاحب خونه ها رو خطاب قرار بدیم
اصل کار باید درست بشه اونم با تفکر بزرگ مردان دولت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۸
0
9
فکر می کنید! / جان مردم برای کسی عزیز نیست !/ برای اینکه به دنیا نشان بدهند (ما می توانیم )دست به کار شده اند... مثلا یک میلیون نفربمیرند هیچ اتفاقی برای کشور نمی افتد و برای کسی اهمییت ندارد ... برای نجات هر فرد کرونایی چیزی حدود 15میلیون هزینه دارد بنظر شما برای همه اینقدر هزینه می کنند ؟ مطمئن باشید آنهایی که می میرند این هزینه ها را برای آنها انجام نمی دهند جز برای آدم های خاص !! درود بر پرستارها و پزشکان ایرانی که با امکاناتی که دولت در اختیار آنها می گذارند خالصانه در خدمت مردمند
پدرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
0
14
اونوقت که پول بیت المال رو میبرند در کشورهای دیگه خرج می کنند و بودجه های کلان تحت عناوین مختلف مثل .... و هزار اسم دیگه در نظر میگیرند و حاتم طائی میشوند ب........
م ر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
15
0
من به عنوان كسي كه به آقاي روحاني راي دادم طي يك ماه گذشته عملكرد آقاي رئيسي در قوه قضاييه رو بهتر از آقاي روحاني ديدم. مديريت شل كن سف كن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
یشون دغدغه سنگ اندازی دلواپسان راندارد!؟
محمود
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
0
9
دولت به عنوان کارفرمای اصلی اجازه فعالیت داده پس نگین مقصر مردم و کارفرماها هستن،مردم بیرون نیان نون زن و بچشونو کی میده دولت تدبیر و امید؟!
اگه کارگاه‌ها کار نکنند، هم دولت هم بانکها فلج میشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
1
9
كاش ايراني نبودم
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
دوست عزیز کدام کشور به اندازه میهن ما ثروت برای ملتش گذاشته،بهترین وبیشترین منابع رو داریم بهترین وکم نظیرترین موقعیت جغرافیایی رو داریم.شمال و جنوب دریا داریم.کیفیت زندگی بستگی به دولتمردان و مسئولین داره که چطور رفاه زندگی واحتماعی مردمانش رو تامین کنه.حیف از ایران و ایرانی که اینطور به سختی زندگی میکنن.کاش این ثروت و منابع زیاد کشورمون هزینه ایران و ایرانی میشد.
ناشناس
| United States of America |
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
کاش اینقدرخودمون به کشورمون خیانت نمیکردیم
علی معرف
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
0
8
اینو بهش نمیگن قرنطینه

دولت حتی اگر ورشکست هم بشه و تقاضا بیشترز از عرضه بشه باید پول بده مردم تو خونه بمونن

والا طرفق از کجا شکم زن وبچشو سیر کنه ؟

همه جای دنیا همینه .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۹
0
7
اگه دولت میخواد به مردم کمک کنه یه پولی بلاعوض بریزه به حساب مردم. مردم هم در خونه بمونن. نه اینکه از یارانه خودشون به خودشون وام بده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۰
0
4
سود وام بعد دو سال میشه ۱۲۵ هزار تومان
ضرب کنید در ۲۳ میلیون خانوار
یک زن ایرانی
|
Germany
|
۲۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۲
0
4
سلام دوستان فرمایش همگی شما صحیح و منطقی .دوره زمونه سختی شده گرانی و تورم کمر ایرانی جماعت رو شکسته حالا کرونا آمد و قوز بالا قوز شد داشتیم با بدبختی خودمون می سوختیم و می ساختیم بنده مادر دو فرزند دبستانی ام .خیلی از نیاز هامون و به همسرم نمی گم. مرد است و هزار گرفتاری .از بانوان میهن عزیزم می خوام هوای شوهراشونو داشته باشند روزگار برگشته این طوری شده چه می شود کرد باید ساخت به امید روزهای روشن و پر از شادی برای ایران و ایرانی .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۳
0
4
کسانی که می گویند درخانه غم نان است بیرون از خانه هم که بروید می گیریم ومیمیریم وخانوادهایمان غم نان خواهند داشت حالا ببینید کدامش بهتر است
مجید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۵
2
0
کلا یک ماه قرنطینه لازم بود. واسه یک ماه هم هیچکس سر از زندان در نمی آورد آنهم بابت اجاره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۶
0
3
اصلا به نظر شما از مسئولین موثر کسی این گزارش و کامنت ها را می خواند؟ و یا اصلا تاثیری دارد ؟ به جرات می گویم خیر.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین