آفتابنیوز : آفتاب: دکتر معصومه ابتکار، عضو شورای شهر تهران به دعوت اسقف اعظم کلیسای ارتدکس برای شرکت در سمپوزیوم «قطب: آینه زندگی»، که از 13- 6 سپتامبر 2007 با هدف بررسی ابعاد گرم شدن زمین و تهدیدات زیست محیطی از دیدگاه علمی و دینی توسط سازمان بین المللی علم، دین و محیط زیست و زیر نظر اسقف اعظم ارتدکس و کمیسیون اروپا برگزار شده، به گرین لند و قطب شمال سفر کرده است.
دکتر ابتکار در سخنرانی روز دوشنبه خود در سمپوزیوم «قطب: آینه زندگی»، با تاکید بر اینکه «اعمال بشری تعادل و توازن طبیعت را بر هم زده»، گفت: عدم احترام ما به زندگی و جنگ ما علیه طبیعت امروزه به نوعی در آینه قطب منعکس شده. در اینجا، ما به نوعی با عواقب اعمالمان روبرو میشویم. در اینجا، ما فرصت مناسبی بدست آوردیم تا به صراحت سخن بگوییم و با چشمان خودمان اثرات عمیق افکار و نتایج ملموس تصمیمات و سیاستهایی که دنیا در شرایط ناگوار کنونی قرار داده، ببینیم. ما همگی اکنون آگاهیم که بر اساس شواهد علمی اعمال بشری تعادل و توازن طبیعت را برهم زده است. مخلوقات و موهبتهای خداوندی بدست انسان ناسپاس نسبت به طبیعت، آسیب دیده و تخریب شدهاند. روشن است که وضعیت کنونی امور از جمله روندهای ناپایدار، مثل گرمایش زمین، تخریب منابع طبیعی، کاهش منابع زیستی، آلودگیهای شدید آب، هوا و خاک، مصرف بیش از حد و فقر همگی نشانه سوء مدیریت کشتی ما، یعنی زمین است. همه مسافران یک کشتی هستیم و سرنوشت مشترک داریم، هیچ ملتی از این سرنوشت مشترک مستثنی نیست. ما سفر دریایی را شروع کرده ایم که سمبلی است برای سفر بشر در طول تاریخ و سفری که هر کدام ما باید به درون و برون خودمان داشته باشیم .
رئیس مرکز غیردولتی صلح و محیط زیست این سفر دریایی به قطب را با تحولات مهم تاریخی در زمان رسالت پیامبران الهی چون نوح ، یونس، ابراهیم، اسماعیل، عیسی، موسی و محمد(ص) مقایسه نموده و همراهان این سفر را که از صاحبنظران و عالمان ادیان مختلف هستند را به همراهان این پیامبران در طول تاریخ بشر تشبیه نمود.
دکتر ابتکار با اشاره به تخریب و آسیب های جبران ناپذیر به محیط زیست در دنیای امروز گفت: به نظر میرسد آنهایی که توجهی به ارزش زندگی و هدفی جز رسیدن به غرایز خودخواهانه خود ندارند چنان بر امور دنیا مسلط شدهاند که انگار اموال و دارایی شخصیشان است. در این شرایط به نظر میرسد تصمیمات جهانی نیز از منطق، خرد و اخلاق نشأت نمیگیرد، بلکه ناشی از تشنگی قدرت و ارضا غرایز است. به نظر میرسد انکار مستمر موهبتها و نعمات الهی، سبب شده تا تصمیمات و زندگی خودخوهانه ای داشته باشیم که منجر به نابودی زیست بوم ارزشمند ما شده است.
او در ادمه افزود: تمدنی که امروزه ما با آن سروکار داریم علم و تکنولوژی را به ما هدیه داده، ولی ما را از عقل و تدبیر هدایت و جهتگیری به سوی دانش محروم کرده. فناوری بطور گستردهای شرایط زندگی فیزیکی را بهبود بخشیده اما معنویت و روحانیت روح بشر را که او را قادر میساخت تا حد زیادی بر چالشهای فراوان زندگی غلبه یابد، انکار کرده است. اخلاق و بینش ناشی از روح متعالی را که می توانست تشنگی بیحد به قدرت را مهار نماید، از او گرفته، این جایی است که ما امروز ایستادهایم، گم شده و سرگردان. علیرغم پیشرفتهای علمی ما هنوز شاهد تصمیم گیریهای مبتنی بر علم و دانش بویژه در سطح جهانی نیستیم. اعمال ما نشانگر آن است که ما هنوز با اصول حاکم بر اکوسیستم با ارزش کره زمین، آشنا نیستیم. امروز ما بیش از همیشه فاقد چارچوبهای اخلاقی برای تصحیح اعمالمان و تحول سبک زندگی و سیاست هایمان هستیم
رئیس کمیته شورای شهر تهران با اشاره به اینکه امروز نه تنها سیاستمداران و رهبران جهان بلکه رسانههای جهانی نیز به خوبی از عهده مسئولیت خود نسبت به ارائه مدلها و سبکهای زندگی پایدار برای جوانان و کل جامعه بر نیامدهاند، تاکید کرد: آنچه شرایط جهانی را وخیم تر میسازد همان حس ناامنی ناشی از جنگ و منازعات مسلحانه و تروریسم است که از بشریت و محیط زیست او قربانیهای بسیاری گرفته است.
ابتکار با بیان اینکه امروز با دو جنگ عمده روبرو هستیم افزود: یک جنگ علیه طبیعت و دیگری علیه بشریت. ما دریافتهایم که آنها ممکن است ریشهای مشترک داشته باشند. هر دو جنگ ممکن است از درون ناآرام بشر نشات گرفته باشد. دولتها و رهبران اقتصادی نیازمند آنند تا برای رسیدن به صلح با طبیعت و صلح با دیگر جوامع، به صلحی درونی دست یابند. به علت عدم وجود چنین تعادلی ما نیازمند آنیم تا صلح، سعادت و زندگی بهتر برای آینده را دریابیم. ما درونمان و اصول اخلاقیمان را انکار کردهایم و به همین جهت گرفتار جنگ با طبیعت و خودمان شدهایم.
او در خاتمه با تاکید بر اهمیت گفتگو بین ادیان و صاحبنظران برای حل مشکلات بشری اظهار داشت: ما برای بازسازی دیدگاه اخلاقی در خصوص امور جهانی نیازمند گفتگوییم، اخلاقیات زیست محیطی نه فقط توسط مردم بلکه توسط سیاستمداران که امور دنیا را میچرخانند و فاقد توازن و صلح درون هستند، فراموش میشوند. چگونه می توان آنها را که فاقد صلح درون و تدبیر و دوراندیشی معنوی هستند را در این آبهای متلاطم به درون کشتی انسانیت و بسوی چراغ جاویدان که زوالی ندارد، هدایت کرد؟
گفتنی است در حاشیه این سمپوزیوم که با حضور صاحب نظران، اندیشمندان و روحانیون از ادیان مختلف و به شکل یک سفر دریایی برگزار شده ، مراسم دعا برای حفظ زمین بعنوان تنها مأمن حیات انسان و دفع بلایای طبیعی ناشی از آسیبهای تغییرات آب و هوایی برگزار میشود.