آفتابنیوز : آفتاب: صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در تحلیل مواضع شدید نیکولا سارکوزی، رییس جمهور فرانسه، وزیر امور خارجه وهمچنین سخنگوی وزارت خارجه این کشور علیه ایران میگوید: باید بپذیریم که در فرانسه دولت جدیدی که بر سر کار آمده به خصوص در حوزه سیاست خارجی میخواهد تغییرات عمدهای را با خود به همراه بیاورد و آن عبارت است از جدا شدن از سیاست سنتی که فرانسه در تمامی عصر بعد از جنگ جهانی دوم داشت و این سیاست حتی ظرف قریب به دو دهه اخیر که ما شاهد فروپاشی نظام دو قطبی هم بودیم همچنان ادامه پیدا کرد.
این استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب افزود: این سیاست عبارت بوده از مستقل بودن از آمریکا ضمن این که فرانسه بخشی از یکی از ستونهای غرب بعد از جنگ جهانی دوم بوده اما شریکی بوده که مقدار زیادی مستقل از آمریکا عمل کرده است.
وی افزود: فرانسه نه تنها در مستقل بودن از آمریکا بلکه در مجموع فرانسویها سیاستشان در قبال اسرائیل حمایت از اعراب و فلسطینیها بوده و از بدو پیدایش کشور اسرائیل در سال 1327 هجری شمسی شاهد بودیم که همواره نوعی سردی خاصی بین تلاویو و پاریس وجود داشته است.
زیباکلام تصریح کرد: همچنین در خصوص خاورمیانه، فرانسه علیرغم سردی که در زمان حاکمیت صدام حسین میان آمریکا و اروپاییها نسبت به حکومت بعثی عراق وجود داشت میبینیم که یکی از عمدهترین تهیهکنندگان تسلیحات پیشرفته به عراق، فرانسویها بودند و بعد از شوروی، فرانسه دومین شریک اقتصادی صدام حسین بود.
به گفته وی، همچنین زمانی که آمریکاییها و اروپاییها تصمیم گرفتند به عراق حمله کنند، فرانسه صریح و شفاف با این تصمیم مخالفت کرد به طوری که جورج بوش رییس جمهور آمریکا به شدت از سیاست فرانسه ناراضی بود و حتی اجازه نمیداد شرکتهای فرانسوی پس از سقوط صدام در عراق حضور پیدا کنند.
این تحلیلگر مسایل سیاسی در ادامه خاطرنشان کرد: با پیروزی جناح راست در انتخابات اخیر به رهبری سارکوزی به نظر میرسد یکی از حوزههایی که مورد تغیری وتحول بنیادین قرار گرفته سیاست خارجی فرانسه است و این سیاست جدید درست برعکس سیاست خارجی فرانسه طی 60 سال پیش حرکت میکند.
به گفته وی، هر چند در سایر حوزهها مانند اقتصاد، وضع قوانین و سیاستهای شدیدتری علیه پناهندگان و اتحادیههای کارگری شاهد شروع تغییر و تحولات هستیم اما نکته مهم این سیاستهای جدیدی که جناح راست حاکم بر فرانسه در پیش گرفته در سیاست خارجی و نزدیکی با آمریکاست.
زیباکلام معتقد است: فرانسویها نمیخواهند آن گونه که ایتالیا، اسپانیا مستقل از آمریکا عمل میکنند باشند بلکه اساسا میخواهند درست برعکس سیاست قبلی حرکت کنند و نوع رابطهای که میان انگلستان و آمریکا وجود داشته، به وجود بیاورند.
وی ادامه داد: بر این اساس قابل انتظار است که فرانسویها بیایند و در قبال پرونده هستهای ایران موضع سختگیرانهتری اتخاذ کنند و حتی سختگیرانهتر از موضعگیری آمریکا.
این تحلیلگر مسایل سیاسی افزود: اگر به سخنان کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه نگاه کنیم میبینیم حتی افرادی مانند دیک چنی، بوش و رایس که ضد ایران بودند آنها هم چنین مطالبی را عنوان نکردند. بنابراین سوال اسامی این است که آیا مواضع سختگیرانه فرانسویها بیشتر یک ژست سیاسی یا شعار است یا این که چنگ و دندان هم دارد و بعدها اثراتی هم خواهد داشت.
زیباکلام بر این باور است که اظهارات مقامات فرانسوی در این مرحله بیشتر شعار و ژست سیاسی است و نمیتواند دارای محتوای زیادی باشد چرا که هم از جنبه نظامی و هم سیاسی مساله به این سادگیها که کوشنر میگوید نیست.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: اگر از جنبه نظامی تهدیدهایی علیه ایران صورت گیرد مانند بمباران مواضعی در ایران به نظر میرسد کشورهایی که به دنبال راهحل نظامی هستند چنین چیزی را در نظر دارند تا سناریوی عراق.
به اعتقاد زیباکلام، اما زدن اهداف مشخص نظامی و اقتصادی در ایران اگر نهایتا چنین تصمیمی علیه ایران اتخاذ شود و به اراده آمریکاییها باشد تا زمانی که آمریکا با چنین تصمیمی موافقت نکرده باشد و پشت آن قرار نگرفته باشد حتی اگر تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا جمع شوند شهامت تصمیمگیری برای این مساله نخواهند داشت چرا که به نظر میرسد حداکثر در اتحادیه اروپا، فقط لندن با این تصمیم موافق باشد و اسپانیا، ایتالیا، اتریش و کشورهای درجه دوم اروپا به هیچ وجه با راهحل نظامی با ایران موافق نیستند، بنابراین عملا مساله تهدید نظامی منتفی است.
این استاد دانشگاه در ادامه در خصوص تصمیمات فرانسه افزون بر شورای امنیت گفت: این که فرانسویها افزون بر شورای امنیت تصمیماتی علیه ایران اتخاذ کنند بعید به نظر میرسد چرا که مستلزم این است که فرانسه در قالب اتحادیه اروپا چنین تصمیمی اتخاذ کند در حالی که نه انگلستان و نه سایر کشورهای اتحادیه اروپا با این مساله موافق نیستند بنابراین در بعد تصمیمات اقتصادی نیز سیاست جدید فرانسه کارایی بیشتری علیه کشور ما ندارد.
وی معتقد است: در حال حاضر عمده کشورهای غربی قطعا در انتظار خواهند بود که آخرین توافقی که میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گرفته مبنی بر این که ایران ظرف سه ماه به تمامی ابهاماتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی دارد، پاسخ دهد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه «همه نگاه به سمت و سوی گزارش بعدی البرادعی خواهد بود»، اظهار داشت: اگر البرادعی در گزارش بعدی بگوید ایران به تمام ابهامات شورای حکام پاسخ داده عملا غرب نمیتواند تصمیم شدیدی علیه ایران بگیرد اما اگر درگزارش بعدی گفته شود که ایران همکاری نکرده و از این فرصت سه ماهه برای پیشرفت برنامه هستهایاش استفاده کرده، ممکن است کشورهای دیگر به اتحادیه اروپا بپیوندند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم دست کم سه ماه آینده که توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است طی این مدت تصمیمات مشخص و حادی چه از سوی شورای امنیت و چه از سوی اتحادیه اروپا علیه ایران اتخاذ نخواهد شد.