کد خبر: ۶۵۲۰۱۵
تعداد نظرات: ۱۱ نظر
تاریخ انتشار : ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۷
علی مطهری در نامه‌ای به رهبری خواستار تشکیل هیات بررسی ردصلاحیت‌ها شد

رویارویی انتخاباتی پارلمان و شورای نگهبان به کجا ختم می‌شود؟

نمایندگان مجلس دهم با تهیه طرحی خواستار اصلاح قانون انتخابات شدند. طرحی که علی مطهری از مهم‌ترین حامیانش بود و شورای نگهبان پیش از تصویبش در صحن علنی از زبانِ عباسعلی کدخدایی و البته هادی طحان‌نظیف، هشدار‌هایی درباره‌اش داده بود و فراتر از هشدار، حتی تلویحا از رد آن سخن به میان آورده بود.
آفتاب‌‌نیوز :

آن روز که عباسعلی کدخدایی در قامت سخنگو و البته نزدیک‌ترین فرد به لحاظ نوع نگاه و نگرش سیاسی به دبیر شورای نگهبان ردصلاحیت تعداد قابل‌توجهی از نمایندگان دهمین دوره مجلس را «دلایل مالی و اقتصادی» عنوان کرد، احتمالا انتظار سکوت نمایندگان، چیزی شبیه به نهمین دوره قوه مقننه را داشت ولی این اتفاق نه‌تن‌ها رخ نداد، بلکه ابتدا علی لاریجانی در قامت رییس و سپس نمایندگان فارغ از جناح‌بندی‌ها و مرزبندی‌های سیاسی خود مقابلش ایستادند.

این ایستادگی، اما هرگز سبب نشد تا شورای نگهبان و به‌ویژه سخنگویش از گفته‌هایش علیه نمایندگان مجلس دهم عقب‌نشینی کند، بلکه عملا موجبات جدالی عیان میان این نهاد را با مجلسی فراهم آورد که بنیانگذار جمهوری اسلامی در راس امورش خوانده بود. جدالی که حالا با نامه‌ای سرگشاده از سوی نماینده تهران به رهبری وارد مرحله‌ای تازه شده و سومین پرده از رویارویی اخیر پارلمان و وکلای ملت با ۶ فقیه و ۶ حقوقدان را رقم زده است.

رویارویی انتخاباتی پارلمان و شورای نگهبان به کجا ختم می‌شود؟

پرده اول؛ جدال قانونی

این جدال همزمان با شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های ارتباط جمعی در پارلمان نیز ادامه داشت. نمایندگان مجلس دهم با تهیه طرحی خواستار اصلاح قانون انتخابات شدند. طرحی که علی مطهری از مهم‌ترین حامیانش بود و شورای نگهبان پیش از تصویبش در صحن علنی از زبانِ عباسعلی کدخدایی و البته هادی طحان‌نظیف، هشدار‌هایی درباره‌اش داده بود و فراتر از هشدار، حتی تلویحا از رد آن سخن به میان آورده بود. گوش نمایندگان، اما بدهکار نبود و همان کردند که به‌زعم برخی ناظران موافقِ این اصلاحات، باید سال ابتدایی مجلس دهم می‌کردند. طرح اصلاح قانون انتخابات درنهایت، به رغم مخالفت تندرو‌های پارلمان با همراهی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در مجلس تصویب شد ولی شورای نگهبان - چنانچه انتظار می‌رفت- بدون ارایه توضیحات حقوقی درباره ایراد‌های این طرح به افکار عمومی، صرفا به اعلام خبر ردِ آن و همچنین فراوانی ابهام‌ها و ایراد‌ها بسنده کرد.

نمایندگان، اما بازهم متوقف نشدند و با تصویب طرحی تازه، صحنه‌ای تازه از این جدال قانونی را رقم زدند؛ آن هم در حالی که این‌بار کدخدایی در تماس تلفنی با غلامرضا کاتب، رییس اصولگرای کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس که ازقضا از جانب همین نماینده در صحن علنی پارلمان فاش شد، از رد قطعی و پیش از موعدِ طرح مجلس در شورای نگهبان خبر داده بود؛ آن‌هم پیش از آنکه این طرح به صحن مجلس برسد، چه رسد به صحن شورای نگهبان و اعلام موضع ۶ فقیه و ۶ حقوقدانِ دیگر این شورا.

به هر تفسیر این طرح تازه که به‌دنبالِ اصلاح سبک و سیاق انتخاب حقوق‌دانان شورای نگهبان در مجلس بود هم تصویب شد، اما شورای نگهبان بازهم عقب ننشست. جدال اصلی در پارلمان در جریان بود و سلاح، چیزی نبود، مگر اختیارات قانونی نهاد‌ها تا اینکه علی مطهری در گفت‌وگویی به تشریح دیدگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی و پدرش درباره مجلس و تفاوت آن با شورای نگهبان پرداخت.

پرده دوم؛ جدال در مجازی

عباسعلی کدخدایی در ادامه این غائله و در جریان یک گفت‌وگوی مطبوعاتی، نمایندگان و مصوبات روز‌های آخر حضورشان در مجلس را هدفِ شدیدترین انتقادات ممکن قرار داد و تاکید کرد که پارلمان و وکلای ملت، «از کینه ردصلاحیت‌ها، با تصویب یک ماده واحده می‌خواهند از شورای نگهبان سلب اختیار کنند.» او در ادامه اظهارات، به تکذیب گفته‌های مطهری درباره دلایل ردصلاحیتش پرداخت و مدعی شد که به جز موارد ذکر شده توسط نماینده تهران، موارد دیگری نیز در پرونده او وجود داشته است. کدخدایی همچنین تاکید کرد که امکان گفتگو با خبرنگاران برای مطهری در روز مراجعه به شورای نگهبان فراهم بوده ولی او، خود حاضر به اقدام نشده است. این اظهارات کدخدایی، اما مطابق انتظار با واکنش مطهری مواجه شد و او از حضور خبرنگاران در شورای نگهبان و فراهم بودن امکان گفتگو با آنان برای خود، صراحتا ابراز بی‌اطلاعی کرد. اما این واکنش هم پایان ماجرا نبود و تازه نوبت به روزنامه‌ها و رسانه‌های اصولگرا رسید. آنجا که «کیهان» به‌شدت به مطهری تاخت و در گزارشی نوشت که «علی مطهری اگر جرات دارد، علت رد صلاحیت خود را بیان کند.» مطهری هم در نامه‌ای خطاب به حسین شریعتمداری، مدیرمسوول این روزنامه اصولگرا نوشت: «زمان خروج، یک نفر به من گفت می‌توانید با خبرنگار مصاحبه کنید. من ملاحظه شورای نگهبان را کردم. اگر به خبرنگار می‌گفتم به این دلایل مرا رد صلاحیت کرده‌اند، به ضرر شورای نگهبان تمام می‌شد و شاید اصلا منتشر نمی‌کردند.»

پرده آخر؛ درخواست ورود رهبری

این بگومگو‌های لفظی و مجازی پایان یافته تلقی می‌شد؛ به‌وی‍ژه آنکه دست‌کم یک طرف این ماجرا، با پایان هفته، از مقام حقوقی خود خارج می‌شد، اما اتفاقا کسی که همچنان بر لزوم اعمال این اصلاحات تاکید داشت، همان کسی بود که چندروز بیشتر نماینده مجلس نیست. علی مطهری در نامه‌ای سرگشاده از رهبری درخواست ورود به موضوع و حل و فصل ماجرا را کرد. او در بخش ابتدایی نامه خود تاکید کرده که «رفتار شورای نگهبان در موضوع بررسی صلاحیت نامزد‌های انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با دوره‌های قبل متفاوت بود و اراده‌ای برای قلع و قمع افراد منتقد و اهل اظهارنظر درباره مسائل کلان کشور وجود داشت.» او همچنین با رد شخصی بودن نامه‌اش به رهبری، نسبت به عواقب اقدامات صورت‌گرفته ازسوی شورای نگهبان هشدار داده و نوشته است: «نامه من جنبه شخصی ندارد و به خاطر ردصلاحیت شخص خودم نیست. اما احساس می‌کنم این رویه شورای نگهبان به آینده انقلاب اسلامی آسیب می‌رساند و موجب کاهش سرمایه اجتماعی نظام جمهوری اسلامی می‌شود، چنانکه یکی از عوامل کاهش مشارکت مردم در انتخابات اخیر همین رفتار شورای نگهبان بود.» نماینده تهران در مجلس در ادامه آورده است: «اساسا ضرورتی برای این رویه خلاف آزادی بیان و توام با سوءظن نسبت به نامزد‌ها وجود ندارد و می‌بینیم که در طول این ۱۰ دوره هم نتیجه نداده است. باید بخش اعظم انتخاب را به‌عهده مردم بگذاریم، نه به‌عهده شورای نگهبان. همین که کسی قانون اساسی را قبول دارد و فساد مالی و اخلاقی ندارد و شرایط عمومی انتخاب‌شوندگان را نیز داراست باید بتواند کاندیدا شود. مردم خودشان به افراد ناصالح رای نمی‌دهند. اجازه دهیم مردم با انتخاب آزاد رشد اجتماعی پیدا کنند. اینکه افراد زیادی به دلیل عدم احراز صلاحیت به خاطر نقص اطلاعات یا کمبود زمان بررسی شورای نگهبان ردصلاحیت می‌شوند، موجب راه نیافتن ده‌ها فرد اصلح به مجلس و از سوی دیگر موجب رواج تظاهر و ریا و تملق و چاپلوسی برای تایید صلاحیت در آینده شده و می‌شود.» مطهری در بخش دیگری از نامه‌اش با اشاره به بیانات بنیانگذار جمهوری اسلامی و مرتضی مطهری درباره آزادی کمونیست‌ها و احزاب غیراسلامی در جمهوری اسلامی نوشته است: «مجلس جایی است که همه اقشار جامعه حتی قشر سهل‌انگار نسبت به دین باید در آن نماینده داشته باشند زیرا مجلس نماینده کل ملت است نه نماینده یک قشر خاص و البته ایمان اسلامی مردم همیشه باعث می‌شود که مجلس یک اکثریت قابل توجه معتقد به اسلام و انقلاب و نظام جمهوری اسلامی داشته باشد.»

مطهری همچنین در بخش دیگری از نامه‌اش به انتقاد‌ها از پدرش بابت انتخابِ آیت‌الله خامنه‌ای برای عضویت در شورای عالی انقلاب اشاره کرده و نوشته است: «حضرت‌عالی اساسا به روشنفکری به معنی صحیح آن مشهور بوده‌اید. به یاد دارم زمانی که آیت‌الله مطهری پس از گذشت چندی از پیروزی انقلاب نام جناب‌عالی را در عداد اعضای شورای انقلاب قرار دادند، چند نفر به آن شهید اعتراض کردند که ایشان روشنفکر است. آن‌ها روشنفکری به معنی درست آن را نیز منفی می‌پنداشتند. امروز همین تیپ افراد به گونه‌ای رفتار کرده‌اند که شعار احترام به آزادی‌های انسانی انقلاب، خصوصا آزادی بیان را کمرنگ جلوه داده‌اند؛ لهذا باید با این آفت که متاسفانه توسط برخی دوستان انقلاب پدید آمده است، مبارزه کرد.»

نقطه اوج نامه مطهری، اما دقیقا آخرین پاراگراف آن است، جایی که خواستار تشکیل هیاتی حقیقت‌یاب برای بررسی عملکرد شورای نگهبان در انتخابات اخیر شده و نوشته است: «پیشنهاد می‌کنم حضرت‌عالی هیاتی را مامور نمایید تا عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت نامزد‌های مجلس یازدهم را بررسی کنند و مشخص نمایند چه تعدادی از نامزد‌ها صرفا به‌خاطر اظهارنظر ردصلاحیت شده‌اند و چه تعدادی براساس اسناد و مدارک غیرمعتبر و چه تعدادی به‌دلیل عدم احراز صلاحیت اگرچه افراد صالحی بوده‌اند و نتیجه را به جناب‌عالی و درصورت صلاحدید به ملت اعلام نمایند. قطعا این امر باعث خواهد شد که این رویه اصلاح و حداقل از آسیب‌های آن کاسته شود.»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۱۱
ناشناس
|
Germany
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
3
23
سلام و درود بر مرده آزاده و فرزند خلف شهید مطهری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
3
25
زنده باد مطهری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
19
5
درود بر شورای نگهبان ....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
3
9
این جدال به هیچ جا ختم نمیشود.
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
0
13
این چه کاری است که دلسوزان واقعی انقلاب را از میدان به در و از خدمت، محروم کنیم . تدبیر باید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۰
10
1
در هر جدالی که وارد شوند شورای نگهبان برنده جدال و نمایندگان معترض بخصوص مطهری مقهور قطعی این جدال بی معنی خواهد بود مگر می شود حکومت را فدای یک عده افراد سودجو به بهانه بازی با قانون کرد این بازی های بی معنی سیاسی بایستی تعطیل شود و نمایندگان متخلفی که فساد اقتصادی داشته اند همانند دو نماینده محکوم به 61 ماه زندان تعزیری آنها هم بنا به فراخور تخلفشان محاکمه و مجازات شود رفتار این نمایندگان کم به ملت ظلم کرد و فشار آورد که هر روز فشار به مردم از راه های مختلف بیشتر و بیشتر می شود و باعث انفجار در جامعه می شود حالا آقای مطهری چشمان و گوشهایش را بسته و زبانش را باز کرده و قلمش را بر علیه چیزی بکار می بندد که نه تنها هیچ سودی به حال ملت ندارد بلکه با فشار زیر بار فشار زندگی له می شوند و ایشان بیخیال اینهاست باید گفت از اساس دروغ می گوید و فقط به فکر منافع شخصی خودش می باشد که یقینا آن هم به ضرر خودش تمام خواهد شد
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
آقای ناشناس مگر میشود با خلاف چند نماینده همه نمایندگان شریف را مانند آنها دید و حق آزادی را از ملت گرفت و به این بهانه نمایندگان گزینشی را به مجلس فرستاد کسانی مانند آقای مطهری مدرس زمان حال میباشند
کاوه
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
اگر با دیگران صادق نیستید حد اقل با خودتان صادق باشید. ....بینید که این نمایندگان با ........ مورد حمایت چه کسانی هستند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
مهم آگاهی بیشتر مردم نسبت به عملکرد شورای نگهبانه. راستی علت رد صلاحیت آیت الله هاشمی جه بود
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۵
خیلی راحت می شود گفت این دعوای شما برای ما مردم نه اب میشود و نه نان اما ان چیزی که امثال مطهری امروز دارند جنگ ان را میکنند وجود داشتن یا نداشتن افراد شجاع و متفکر است
با رویه فعلی فارغ از چپ و راست نفراتی در مسئولیت های مختلف کشور قرار گرفته و در اینده قرار می گیرند جرات قدمی برای حل مشکلات بر دارند وجود ندارد همین است که امروز همه مردم و مسئولان مشکلات را مشاهده می کنند اما جرات دست گذاشتن و رفع ریشه ای مشکلات را ندارند و......
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۳۱
2
2
مطهری جز حرف حق و اشاره به تبعات ویران کننده، محروم کردن انسانهای آزاده و صاحب نظر به مردم و انقلاب و مردمی کردن انتخابات ، چیز دیگری نگفته است که ما اینچنین برآشفته شده ایم، بعد این نظرات اجتماعی روشن و صریح چه ارتباطی به گرانی دارد؟
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین