آفتابنیوز : آفتاب: ارائه گزارش عملکرد سال اول برنامه چهارم توسعه (سال 84) توسط رییس جمهوری واکنشهای بسیاری را در میان صاحبنظران و کارشناسان مسایل اقتصادی در پی داشت.
«محمد هاشمی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به ارائه گزارش عملکرد سال اول برنامه چهارم توسعه اظهار داشت: گزارش رییس جمهوری به مجلس مربوط به سال 84 بود. در سال 84 دو دولت فعال بودند، دولت خاتمی که لایحه برنامه و بودجه سال 84 را تنظیم و به مجلس تقدیم و تصویب و نیمی از سال هم قانون بودجه سال 84 را اجرا کردند و سپس دولت نهم در نیمه دوم سال تشکیل و به تدریج تکمیل شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب بر این اساس توضیح داد: گزارش عملکرد سال 84 مربوط به دو دولت بوده است نه فقط دولت نهم که در این جا نکات قابل توجهی وجود دارد که بسیاری از صاحبنظران منصف هم به آن اشاره کردهاند و من نیز اشاراتی خواهم کرد.
هاشمی افزود: نکته اول اینکه رییس جمهور بر گزارش 7 ماهه عملکرد دولت نهم تاکید داشت که در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا 5 ماهه اول سال، کشور تعطیل بوده است؟
عضو ارشد حزب کارگزاران تاکید کرد: اصولا صاحبنظران به خوبی واقفند که سهم تهیه و تنظیم و تصویب لایحه برنامه و بودجه سهم قابل توجهی است چون اگر برنامه با دقت و متناسب با منابع تنظیم شود مجریان کمتر با مشکل مواجه میشوند؛ بنابراین، یکی از ابهاماتی که بیپاسخ مانده، این است که در نیمه اول سال وضعیت چگونه بوده است؟
هاشمی ادامه داد: اما در نیمه دوم سال و آنچه مربوط به عملکرد دولت نهم است، سوالات و ابهامات بسیاری وجود دارد که در گزارش اشارهای به آنها نشده است. به عنوان مثال؛ براساس آمار و ارقامی که بعضی از مسئولان در دولت نهم ارائه دادهاند، پس از تشکیل دولت نهم در همان ماههای اول، حدود 200 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده و یا تعداد زیادی از نخبگان علمی کشور را ترک کردند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: مناسب بود آقای رییس جمهور در گزارش عملکرد 7 ماهه سال 84 خود به دلایل اینگونه حوادث میپرداخت که متاسفانه هیچ اشارهای هم به آن نشده است.
وی اظهار داشت: همچنین رییسجمهوری در برنامههای تبلیغاتی خود بر نظم اقتصادی و شفافسازی تاکید داشتند اما متاسفانه بینظمیهایی که در مساله هزینههای دولت در سال 84 بوده هیچ توجیهی برای آن ارائه ندادهاند و یا با تاکید بر شایستهسالاری، متاسفانه دولتی را تشکیل دادند که حتی در ماههای اول دولت مشکلاتی بروز کرد که ناچار به ترمیم کابینه شدند که متاسفانه در هیچ جای گزارش به این نوع مسایل اشارهای نشده و ابهامات به قوت خود باقی است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به اینکه «تحلیل شما از این نوع گزارش دادن رییس جمهور چیست و چرا رییسجمهور هیچ اشارهای به عملکرد دولت هشتم در سال 84 نکرده است؟»، گفت: به نظر من این موضوع برمیگردد به سیاستهای تبلیغاتی یا به تعبیری استراتژی تبلیغاتی دولت نهم. چرا که سیاست تبلیغاتی دولت نهم از بدو تشکیل نفی و تخریب دولتهای گذشته بوده است.
هاشمی اضافه کرد: در ادبیات سیاسی تبلیغی دولت نهم، سیاست تخریب و نفی گذشته پوششی است برای ناتوانیها و ناکارآمدیهای مجریان امروز و نیز مصادره گذشته به نفع خود.
وی بر این اساس خاطرنشان کرد: در گزارش رییس جمهور به مجلس به وضوح هر دو جنبه سیاست تبلیغاتی دولت نهم مشهود است، هم عملکرد 6 ماهه دولت هشتم را نفی کرده و نادیده گرفته است به طوری که گویی دولتی وجود نداشته است و هم کل عملکرد سال را به حساب 7 ماهه دولت خود آورده است (هم نفی گذشته و هم مصادره به نفع خویش).
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه این گفتوگو در پاسخ به پرسشی درباره گفتوگوی خود با خبرگزاری فارس، مبنی بر اینکه «هفته قبل شما در گفتوگو با خبرگزاری فارس عملکرد دولت نهم را فاقد نکته مثبت دانستید که البته با واکنشهایی هم مواجه شدید، ممکن است راجع به این موضوع هم توضیحاتی بدهید»، گفت: اصل گفتوگوی من با خبرگزاری فارس مربوط به 7 یا 8 هفته قبل بوده است که خبرگزاری فارس هفته قبل آن را منتشر کرد. موضوع گفتوگو تطبیق عملکرد دولت نهم با سند چشمانداز و سیاستهای کلی نظام بوده است.
وی افزود: سوال و بحث اصلی این بود که آیا دولت انحرافی در اجرای سند چشمانداز 20 ساله داشته یا خیر؟ که من با توجه به گزارشهای تطبیقی که از سوی مراجع ذیربط نظارتی در این زمینه منتشر شده است انحرافات عملکرد دولت از سند چشمانداز و اصول برنامه چهارم توسعه را که اولین برنامه اجرایی سند چشمانداز 20 ساله است را بررسی و انحرافات را بسیار جدی دانستم و مواردی از انحرافات و عدم تطبیق با سیاستهای کلی نظام را در حوزههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، اقتصادی و حتی سیاست خارجی برشمردم.
هاشمی تصریح کرد: روش من در آن مصاحبه به اقتضای موضوع این گونه بود که با ذکر اهداف و اصول مربوطه و تکالیف دولت، مقایسه عملکرد دولت بر اساس گزارشهای منتشر شده را ارزیابی کردم.
وی اظهار داشت: متاسفانه در همه زمینهها جهت شاخصهای عملکرد دولت در ارتباط با سند چشمانداز و اصول برنامه چهارم عمل نکرده، بلکه خلاف اهداف تعیین شده عمل کرده است به طوری که امروز فاصله کشور تا اهداف تعیین شده بیشتر شده است و در نتیجه زمان بیشتری برای رسیدن به اهداف سند چشمانداز نیاز داریم.
وی تاکید کرد: اگر قرار بود در سال 1405 به اهداف تعیین شده سند چشمانداز برسیم، اکنون پس از 2 سال عملکرد دولت، در سال 1410 هم به اهداف تعیین شده نخواهیم رسید.
هاشمی با بیان اینکه «گفتوگوی من با خبرگزاری فارس یک موضوع علمی و مقایسهای آن هم براساس گزارشهای مسئولان دولتی و نظارتی بوده است»، خاطرنشان کرد: چون یکی از وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظارت بر اجرای سیاستهای کلی است در آن گفتوگو، خبرنگار فارس اصرار داشت که ا قدامات انجام شده توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام را در این مورد بداند و همچنین این که چگونه ممکن است از انحراف در عملکرد جلوگیری و مسیر را اصلاح کرد.
هاشمی اظهار داشت: چون مقایسه یک مقایسه تطبیقی و علمی بود انتظار این بود که دولت به جای واکنش منفی به این گفتوگو، دلایل عملکرد انحرافی خود را توضیح دهد اما متاسفانه براساس همان استراتژی یا سیاستهای تبلیغاتی دولت نهم، برخی از مسئولان در دولت و نیز بعضی از رسانههای حامی دولت به جای پاسخ منطقی به فحاشی، تهمت، افترا و حتی تهدید و چماق بلند کردن پرداختند، غافل از این که عمر این گونه روشها نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا به سر آمده و دیگر خریداری ندارد.
وی مصداق بارز این مساله را تهدیدات و چماق بلند کردنهای دولت جرج بوش، رییس جمهور آمریکا نسبت به ملت و دولت ایران دانست و تاکید کرد که تهدیدات بوش، حتی در میان همپیمانان اصلی او خریداری ندارد.
هاشمی گفت: امروز ملت ایران به دنبال عقلگرایی و خردورزی است و دیگر فحاشی، تهمت، افترا و چماق بلند کردن نه تنها تاثیری بر اراده ملت ندارد، بلکه ملت نسبت به فحاشان منزجر میشوند.
وی در پایان یادآور شد: نصحیت من به این گروه آن است که به جای فحاشی و چماق بلند کردن، از فرصتی که برای خدمتگزاری به ملت به دست آوردهاند استفاده کنند و به تکالیف و وظایف خود عمل کنند و اگر هم پاسخی منطقی و مستند به نقدها و ارزیابیها دارند، پاسخ خود را اعلام کنند.