بیش از ۶۰ درصد وزن بدن و ۷۰ درصد عضلات از آب تشکیل شده است. آب وظایف مهمی در بدن انجام میدهد، از جمله این وظایف میتوان به انتقال مواد غذایی، انجام بهتر عمل هضم، حرکت آسان مفاصل و اعضا، خارج کردن مواد زائد بدن به وسیله تعریق و ادرار و...اشاره کرد و هنگام انجام فعالیت ورزشی فرد باید در یک حالت متعادل باقی بماند و تعادل آب بدن به این معنی است که آبی را بدن که از طریق تعریق از دست میدهد، جبران کند.
اگرچه آب یک منبع مایع عالی است، اما مصرف سایر نوشیدنیها مانند چای، شیرقهوه، آب میوهها نیز میتوانند نیازهای فرد را تامین کند. همچنین این نکته نیز قابل توجه است که ۲۰ درصد از کل آب دریافتی بدن در طول شبانه روز از طریق موادغذایی تامین میشود.
مجتبی خانسوز– کارشناس تغذیه پزشکی ورزشی با بیان این مطالب به ایسنا، گفت: تعریق در حین فعالیت ورزشی یکی از راههایی است که به خنک شدن بدن کمک میکند و و باید بدانید که تعریق فقط از آب تشکیل نشده است و شامل سایر مواد مانند الکترولیتها (سدیم، پتاسیم، کلرید) نیز میشود و میزان الکترولیتهای ازدست رفته به همراه تعریق به عواملی از قبیل میزان تعریق، سطح تناسب اندام، میزان و نوع فعالیت ورزشی و درجه حرارت محیط بستگی دارد.
علائم کم آبی در ورزشکاران
خستگی، تیره بودن رنگ ادرار، برافروختگی رنگ پوست، ازدست دادن اشتها، عدم تحمل گرما و گرفتگی عضلات از جمله علائم کم آبی در ورزشکاران است.
مصرف مایعات در فعالیت های ورزشی
برای انجام فعالیتهای ورزشی کوتاه مدت مصرف آب به تنهایی کافی است، اما برای فعالیتهای ورزشی طولانی مدت بهتر است از نوشیدنیهای حاوی سدیم و کربوهیدرات استفاده شود.
بنابراین برای فعالیتهایی که بیش از یک ساعت طول میکشد مصرف نوشیدنی شامل چهار تا هشت درصد کربوهیدرات است و برای فعالیتهایی که بیش از چهار ساعت به طول میانجامد مصرف سدیم به میزان پنج تا ۱۱۶ میلیگرم مفید خواهد بود.
میزان مصرف مایعات
میزان مصرف مایعات در مقاطع زمانی مختلف برای ورزشکاران متفاوت است؛ ۲ تا سه ساعت قبل از فعالیت ورزشی حدودا ۵۰۰- ۶۰۰ میلی لیتر، در حین فعالیت ورزشی هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ۲۰۰ – ۳۰۰ میلی لیتر و پس از فعالیت ورزشی به ازای هر کیلوگرم وزن از دست رفته ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی لیتر میزان مناسب مصرف مایعات در ورزشکاران خواهد بود.