علی رضا بیگلری روز یکشنبه در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد افزود: در صد سال گذشته عمده کاهش مرگ و میری که در جوامع بشری شاهد بودیم ناشی از تاثیر واکسن است. واکسنها با تحریک سیستم ایمنی بدن میتوانند عاملی در جلوگیری از انتشار بیماریها باشند. دانش ما در مورد کووید ۱۹ بسیار کمتر از نادانستههای ماست و پیچیدگی این بیماری باعث میشود که درباره ساخت واکسن برای آن هم عمیقتر فکر کنیم.
وی ادامه داد: موضوع بعدی مدت زمان تاثیر واکسن برای پیشگیری از ابتلای مجدد به بیماری است که چه مدتی حفاظت فرد را انجام میدهد که دوباره به بیماری مبتلا نشود.
مراحل ساخت واکسن
بیگلری گفت: در حال حاضر اضطرار جهانی وجود دارد و بیش از ۲۰۰ گروه در جهان مشغول مطالعه برای ساخت واکسن هستند. بعد از ساخت واکسن و انجام کار آزمایشگاهی باید از دو نظر روی انسانها با عنوان کارآزمایی بالینی یا مرحله مطالعه انسانی انجام شود. در مرحله اول واکسن روی تعداد اندکی تست میشود تا بی خطر بودن آن ثابت شود. در مرحله دوم تعداد بیشتری آزمایش میشود و واکسن روی ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر تست خواهد شد تا کارایی واکسن مورد مطالعه قرار بگیرد. پس از این مرحله وارد مرحله سوم میشود که تعداد داوطلبان به دهها هزار نفر میرسد. در این مرحله به طور مثال ممکن است واکسن روی ۳۰ هزار نفر تست شود. اگر در این مرحله هم بی خطر بودن واکسن ثابت شود، میتوان واکسن را وارد جامعه کرد. در نتیجه گروههای مختلفی که در جهان مشغول ساخت واکسن هستند پیش بینی میشود که حداکثر در یک تا دو سال آینده بتوانند واکسن تهیه کنند.
وی اظهار کرد: در ایران نیز تعداد زیادی از گروههای علمی مشغول فعالیت برای ساخت واکسن هستند و پیش بینی میشود یکی از راههای مختلفی که در جهان برای ساخت واکسن پیموده میشود به نتیجه برسد و واکسن ایرانی هم تولید شود. در ایران یک یا دو شرکت نسبت به بقیه بهتر پیش رفتهاند و در حال انجام مطالعات حیوانی هستند و پس از آن میتوانند وارد مرحله انسانی شوند.
بهترین راه رعایت پروتکلهای بهداشتی است
رییس انستیتو پاستور ایران بیان کرد: نکته مهم این است که حتی اگر همه شرکتهای جهان هم وارد تولید شوند، نمیتوانیم در یک یا دو سال اول همه ۸ میلیارد جمعیت جهان را تحت پوشش قرار بدهیم و در نتیجه نیاز است داخل کشور هم وارد تولید شویم. نکته مهم این است که مردم بدانند اولا مطمئن نیستیم واکسن موثر تا چه زمانی ساخته میشود. حداقل تا دو سال آینده مهمترین نکته رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک و فاصله گذاری است. در کشورهایی که نظم اجتماعی رعایت میشود، در زمینه مبارزه با کووید ۱۹ موفقتر بودهاند.