وضعیت اقتصاد و تولید و معیشت مردم خوب نیست و بسیاری از کارشناسان دلیل رها شدن نظارتها بر بازار را ناشی از ضعف در مدیریت میدانند تا تاثیر تحریمها.
عدم توجه به اجرای اقتصاد مقاومتی و نگاه به داخل و افزایش تولید در طول سالهای گذشته و توجه بیش از اندازه به مذاکرات و شرطی کردن اقتصاد کشور کار را به وضعیت فعلی کشانده است.
واردات بی رویه کالاهای غیرضروری و چوب حراج زدن به بخش عمدهای از طلای خزانه و ارزها به بهانه واردات کالاهای اساسی و انحراف بزرگ و تخلفات متعدد صورت گرفته در این بخش منجر به بروز مشکلاتی برای کشورمان شده و در زمینه دیپلماسی اقتصادی با همسایگان هم شاهد اقدامات اساسی نبودیم.
در همین راستا با سیدکاظم دلخوش نماینده صومعهسرا در مجلس شورای اسلامی درباره التهاب بازار و گرانی لحظهای قیمت اجناس و کالاها، اظهار داشت: ما در شرایط سخت تحریم قرار داریم و حدود ۹۰ درصد از صادرات نفتمان به دلیل شرایط پیش آمده به مشکل خورده و عملا امکان صادرات نداریم.
** فقدان کارآمدی فروش اموال، املاک دولت و خصوصی سازی
وی افزود:مشکل کشور و مسئولین نظام ما بعد از انقلاب اسلامی آن بود که اتکای بیش از اندازهای به نفت داشتهایم. این در حالی است که مقام معظم رهبری در برنامه ۲۰ ساله اعلام کردند که باید هر ۵ سال ۵ درصد از سهم نفت در بودجه کاهش پیدا کند. اما متاسفانه این موضوع عملیاتی نشده است.
نماینده صومعهسرا در مجلس گفت: در رقم میزان اعتبارات و منابع بودجه، نفت در رتبه اول قرار دارد و در رتبه دوم مالیات است و همچنین فروش املاک و اموال دولت در رتبه سوم قرار دارد که ما در هر سه بخش دچار چالش هستیم.
دلخوش در توضیح بیشتر گفت: فروش اموال و املاک دولت و خصوصی سازی که انجام شده نشان میدهد یا کارآمدی لازم نداشته و یا خیلی از شرکتهای دولتی به دلیل بدهکاری زیاد به مشکل خورده و یا برخی از واگذاریها هم دچار مشکلات اساسی شده و رای ابطال واگذاری را گرفتهاند. ضمن اینکه در بخش درآمدهای مالیاتی هم به دلیل مشکلات مربوط به کرونا دچار مشکل شدهایم. این در حالی است که ما همچنان شاهد فرار مالیاتی هستیم.
** نتوانستیم بساط فرار مالیاتی را بر برچینیم
وی افزود: ما نتوانستهایم درآمدهای مالیاتیمان را به صورت کامل محقق کرده و بساط فرار مالیاتی را برچینیم.
نماینده صومعهسرا در مجلس خاطرنشان کرد: ما روزگاری ۱۱۰ میلیارد دلار صادرات نفت داشتیم که در شرایط فعلی حدود ۵ میلیارد دلار از نفتمان به فروش میرود.
دلخوش تصریح کرد: عدم توجه به منابع داخلی کشور و مدیریتهای ناصحیح در امور مختلف توانسته مشکلاتی برای کشورمان ایجاد کند.
وی با بیان اینکه مجلس یازدهم چند ماهی است فعالیت خود را آغاز کرده و هنوز نتوانسته به صورت کامل جا بیفتد، گفت: تا مجلس روی ریل بیفتد مشکلاتی را داریم.
** ۲۰ درصد از بدهکاران بانکی ۸۰ درصد منابع را قبضه کردهاند
نماینده صومعهسرا در مجلس با بیان اینکه بعد از تغییر و تحولات صورت گرفته در راس قوه قضائیه با وجود آنکه رئیسی کمی در کارهایش موفق بوده، اما این موفقیت به صورت کامل و ۱۰۰ درصدی نبوده است و ضعفهایی در قوه قضائیه وجود دارد. ضمن اینکه بدهکاران بانکی که باید مطالبات خود را به سیستم پولی و بانکی کشور پرداخت میکردند این کار را نکرده و این بدهی همچنان وجود دارد.
دلخوش گفت: ۲۰ درصد از بدهکاران بانکی ۸۰ درصد منابع بانکی را در اختیار خود گرفته و استفاده کردهاند.
وی تصریح کرد:ما در شرایط فعلی دچار کمبود کالا برای سرمایهگذاری بیشتر هستیم ضمن اینکه مدیریتهای جزیرهای توانسته به ما آسیبهای زیادی بزند.
**هماهنگی بین گمرک و وزارت اقتصاد، صمت و بانک مرکزی وجود ندارد
عضو هیأت رئیسه کمیسیون آئیننامه داخلی مجلس گفت: ما هم اکنون شاهد رسوب ۱۱۰ هزار کانتینر در گمرکات هستیم در حالی که همه آنها مجوز واردات را داشتند. این در حالی است که در طول چند ماه اخیر هم مجوز واردات نسبت به رقم پیشین بیشتر شد وهم تعداد کانتینرهای ترخیص نشده در گمرک که به نظر میرسد هماهنگی لازم بین گمرک و وزارت اقتصاد و وزارت صمت و بانک مرکزی وجود ندارد.
دلخوش گفت: متاسفانه نتوانستهایم از منابع داخلی کشورمان به خوبی استفاده کنیم؛ چقدر توانستهایم از معادن در شرایط سخت تحریمی استفاده کنیم و چقدر توانستهایم سرمایهگذاران مختلف را با فراخوان برای سرمایهگذاری در معادن مختلف مس، طلا، روی و ... جذب کنیم؟
وی افزود: وقتی برای صادرات نفت مشکل داریم باید بسیج لازم برای استفاده از تمام ظرفیت داخلی با استفاده از سرمایه درونی و نقدینگی فعلی در جامعه بهره میبردیم که در این راستا قطعا باید سهمی برای مردم و سرمایه گذار داخلی ایجاد میکردیم، اما شاهد عدم تشویق برای سرمایهگذاری داخلی هستیم.
** ترس دستگاههای دولتی از نهادهای نظارتی برای حمایت سرمایهگذار
نماینده صومعهسرا در مجلس تصریح کرد: تا بنای کمک به یک سرمایهگذار داخلی وجود دارد انواع و اقسام دستگاههای نظارتی با وجود آنکه کار شروع نشده است ورود کرده و تذکر میدهند. ضمن اینکه برخی دستگاههای دولتی هم از ترس اینکه مبادا مشکلی برایشان ایجاد شود حمایت لازم را از سرمایه گذار داخلی انجام نمیدهند.
دلخوش تاکید کرد: مقام معظم رهبری در طول سالهای گذشته فرمودند که به فکر یک پول ملی و منطقهای باشید؛ آیا دولت این کار را پیگیری کرده است؟ در حالی که بارها در این باره تذکر دادیم که چرا قوه مجریه در این باره کاری نکرده است.
** ۴ میلیون بیکار در کشور داریم
وی گفت:اگر ما خود را از دلار و یورو جدا نکنیم قطعا آسیب میبینیم این در حالی است که در منطقه کشورهایی وجود دارد که با تشریک مساعی میتوانیم مبادلات تجاری خود را با پولی واحد انجام دهیم که جمهوری اسلامی ایران میتوانست جرقه این کار را بزند.
نماینده صومعهسرا در مجلس افزود:۸ سال دفاع مقدس با استفاده از بسیج کلیه امکانات کشور و مدیریت یکپارچه و مدیریت مردم راهبری شد در حالی که بایستی حاکمیت و دولت برای اشتغال و تولید بیشتر به صورت جدی و یکدل و یکپارچه وارد میدان شوند.
دلخوش با بیان اینکه حدود ۴ میلیون بیکار در کشور داریم که آسیبهای مختلفی را به وجود آورده، گفت: اگر فرزندان این مرز و بوم شغل داشته باشند همگان سختیها را تحمل خواهند کرد، ولی ما شاهد قیمتهای افسار گسیخته در شرایط فعلی هستیم و افزایش قیمت ارز و طلا و وابستگی مهریهها به این موضوع منجر به افزایش نگرانی خیلی از خانوادهها شده است.
**افزایش قیمت سکه و وابستگی آن به مهریه موجب افزایش آسیب اجتماعی شده
وی گفت: آسیبهای اجتماعی زیادی به دلیل افزایش قیمت سکه و مهریههای بالا در کشورمان به وجود آمده است.
نماینده صومعهسرا در مجلس افزود:طرحی اخیرا به نام مسکن در مجلس یازدهم مصوب شده است ضمن اینکه در مورد اصلاح مالیاتهای مستقیم هم مصوبه دیگری داشتهایم. این درحالی است که این کارها کمکی به مسکن نخواهد کرد. ولی اگر میخواهیم دلار، یورو و سکه را از اذهان مردم دور کنیم و مانع از سرمایه گذاری آنها در این بخشها شویم باید به سمت سرمایه گذاری در بخش تولید برویم. این در حالی است که برخی پولداران برای اینکه سرمایهشان کم نشود به سمت سکه و دلار میروند.
دلخوش گفت: چند طرح اخیر و مذکوری که در مجلس یازدهم تصویب شده نمیتواند رافع مشکلات باشد چرا که ما برای اجرا، دستگاهها را درگیر کرده و از محل اعتبارات آنها معافیتهایی صادر کردهایم. این در حالی است که آن دستگاهها بدهکاریهای زیادی دارند و هر چه آنها در باتلاق فرو بروند به ضرر کشور است.
**در بخشهای مدیریتی دچار ضعف هستیم
وی با اشاره به بدهی سنگین وزارت نیرو به پیمانکاران گفت:مگر وزارت نیرو چقدر توان دارد که بتواند کنتور برق خانوارها را تامین کند؟ در حالی که اعطای معافیت بیشتر منجر به انباشت زیانها خواهد شد.
نماینده صومعهسرا در مجلس گفت: دولت بایستی به خانوارهایی که زمین ندارند در شهرها و روستاها زمین رایگان داده و آنها را برای ساخت و ساز خانه مجاب میکرد. این در حالی است که اگر مردم زمین رایگان داشته باشند اموال و داراییشان را فروخته به سمت ساخت خانه میروند.
دلخوش افزود: متاسفانه در بخشهای مدیریتی کشور دچار ضعف هستیم که اگر توجه لازم را به آنها نداشته باشیم منجر به افزایش فشار اقتصادی به مردم خواهد شد.
** نمیتوان از مردم یارانه بگیر، جریمه ماسک گرفت
وی با اشاره به برنامهریزی لازم برای در نظر گرفتن جریمه برای مردمی که ماسک نمیزنند، گفت: راه ماسک زدن را باید به مردم یاد دهیم نه اینکه برای آنها جریمه در نظر بگیریم. این در حالی است که بخشی از سرپرستان خانوار وام یک میلیونی کرونا را گرفتند و هر ماه ۳۵ هزار تومان از اقساط آن را میپردازند و عملا فقط ۱۰ هزار تومان از یارانه برای آنها باقی میماند و نمیتوانیم جریمه ۵۰ هزار تومانی برای عدم ماسک در نظر بگیریم.
نماینده صومعهسرا در مجلس تصریح کرد: به نظر میرسد که باید سنجیدهتر عمل کنیم و در خیلی از کارهایمان دچار مشکل هستیم. این در حالی است که در شرایط حساس فعلی کشور را در نظر نمیگیریم، ولی مردم به خاطر خون شهدا و شخص مقام معظم رهبری سختیها را تحمل میکنند این در حالی است که این تحمل هم اندازهای دارد و مردم در حال تحمل فشارهای اقتصادی هستند که هر روز هم بیشتر میشود.
** قوا و مسئولان باید در کنار یکدیگر باشند
دلخوش گفت:میتوانیم با تدبیر و مدیریت لازم و بهرهمندی از ظرفیتهای درونی مشکلات را حل کنیم، ولی بهتر است سران قوا و همه مدیران و مسئولان در کنار یکدیگر یکدل و یکصدا باشند.وی بیان کرد: متاسفانه در شرایط فعلی به جای آنکه شاهد حمایت از سرمایهگذاران باشیم شاهد برخوردهای سلبی با آنها هستیم و همین برخوردها باعث شده آنها جرات حضور در میادین را نداشته باشند.
**چرا از مغزهای متفکر اقتصادی و سرمایهگذاران حقیقی استفاده نمیکنیم؟
نماینده صومعهسرا در مجلس گفت: ما کار نشده در کشور نداریم و واژه نمیتوانیم هم معنا ندارد، چرا که قطعا با استفاده از ظرفیتهای داخلی و منابع درونی اقتصاد کشورمان را شکوفا کنیم؛ اقتصاد کشورمان به دو عامل مستقیم وابسته است که منابع طبیعی و خدادادی که الحمدالله پروردگار نگاه ویژه به کشورمان داشته است. ضمن اینکه عامل دوم هم نیروی انسانی است که در این زمینه هم شاهد حضور نخبگان و متخصصین و نیروی انسانی مقتدر هستیم.
دلخوش افزود: تعجب میکنم چرا از مغز متفکر اقتصادی در کشور که سرمایهگذاران و تولید کنندگان هستند به خوبی استفاده نمیکنیم و برای جذب آنها برنامهای ویژه در نظر نمیگیریم.