آفتابنیوز :
آفتاب ـ رییس ستاد انتخابات كشور در حاشیه مراسم آغاز به كار مراحل اجرایی انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی مراسم در جمع خبرنگاران گفت: امیدوارم با همكاری رسانههای گروهی شور و نشاط انتخاباتی و فضای سیاسی مناسب برای مشاركت حداكثری مردم در انتخابات فراهم شود.
افشار تصریح كرد: نتیجه انتخابات هرچه باشد نباید انتخابات را زیر سوال ببریم و باید اخلاق سیاسی و انتخاباتی را رعایت كنیم.
افشار در ادامه خطاب به خبرنگاران گفت: ما امیدواریم با كمك شما عزیزان بیش از 50 درصد واجدان شرایط در انتخابات شركت كنند.
وی در ادامه گفت كه سیاستهای كلی حاكم بر ستاد انتخابات حول محور مشاركت حداكثری مردم و سلامت انتخابات و صیانت از آرای مردم و همهی تمهیداتی كه در نظر گرفته شده برای تحقق این دو هدف است.
وی افزود: امیدوارم كسی زحماتی را كه در این زمینه كشیده میشود، زیر سوال نبرد.
وی همچنین از جلسه نهایی وزارت كشور با شورای نگهبان در چهارشنبه آینده خبر داد و گفت: وزارت كشور تمام هم و غم و تلاش خود را به كار گرفته است تا تمام مراحل رایانهای شدن انتخابات، عملیاتی شود.
افشار با بیان این كه هنوز هم امیدوار هستیم، افزود: بعضی از مراحل نهایی شده است اما باید منتظر ماند تا اعلام نهایی از سوی شورای نگهبان باشد.
وی اظهار كرد: چهارشنبه آینده مسوولان وزارت كشور با حضور در شورای نگهبان تصمیم نهایی را می گیرند. ما از دقت نظر شورای نگهبان استقبال میكنیم؛ چرا كه به هر حال آنها مسوولیت صیانت از آرای مردم را دارند.
افشار در ادامه در پاسخ به پرسش یكی از خبرنگاران كه از تضمین امنیت انتخابات به ویژه در نقاط مرزی پرسید، گفت: در نقاطی كه احتمال ناامنیها بیشتر است، نیروی انتظامی وعدهی تقویت نیروهای خود را داده است. خواهش ما این است كه همكاری وجود داشته باشد كه هیچ حادثهای به واسطهی انتخابات در كشور رخ ندهد. همچنین باید سعی كرد از پرداختن به زمینههایی كه باعث بروز اختلافات میشود، دروی كرد.
همچنین افشار در پاسخ به این پرسش كه آیا وزارت كشور حضور نماینده احزاب را در پای صندوقهای رأی یا ستاد انتخابات پذیرفته است؟ گفت: در رابطه با حضور نمایندگان احزاب در پای صندوقها نه این كار ممكن است نه قانونی. اما در رابطه با حضور آنها در ستاد انتخابات در حال تلاش هستیم كه این كار محقق شود.
معاون سیاسی وزیر كشور درباره نحوهی ثبتنام داوطلبان نمایندگی در هشتمین دورهی انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز گفت: قانون تصریح كرده است داوطلبان نمایندگی باید به فرمانداریها مراجعه كنند گرچه بحث پر كردن فرمها به صورت اینترنتی مطرح است؛ اما هنوز هم امضای اینترنتی از نظر سندیت در كشور ما امكان اجرا ندارد؛ از این رو فرد یا وكیل وی باید به همراه مدارك به فرمانداری مراجعه كند.
وی گفت: داوطلبان باید در همان فرصت یك هفته مدارك را به فرمانداریها تحویل دهند. ثبتنام اینترنتی فقط در وقت آنها صرفهجویی میكند؛ زیرا این مدارك را در خارج از فرمانداریها نیز میتوانند پر كنند، رفت و آمد به فرمانداریها هم كم میشود. از سویی داوطلبان میتوانند از طریق اینترنت متوجه شوند چه مداركی را كم دارند و یا چگونه باید مدارك را تكمیل كنند.
افشار در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری مبنی بر اینكه آیا وزارت كشور برای برخورد با ائتلافها یا گروههایی كه خارج از لیست رسمی منتشرشده از سوی وزارت كشور، فعالیت میكنند، تصمیمی دارد، گفت: هفتهی گذشته كمیسیون ماده 10 احزاب تصویب كرد كه ایجاد ائتلاف و جبهه و عناوین مشابه، از سوی احزاب قانونی بلامانع است و نیازی به مصوبهی جدیدی از كمیسیون ندارد.
خبرنگاری پرسید برای دخالتنكردن نهادهای غیرمسوول در مراحل اجرایی انتخابات چه تصمیمی دارید؟ كه افشار گفت: دستگاههای نظارتی متعددی وجود دارد كه بر این مسائل نظارت میكند. سازمان بازرسی كل كشور، شورای نگهبان و واحد بازرسی ستاد انتخابات این مسائل را به طور جدی پیگیری میكنند.
وی در عین حال گفت: طرح این مسائل مقداری خوراك تبلیغاتی و عملیات روانی است؛ چراكه هنوز انتخابات شروع نشده، باید به مردم امیدواری بدهیم كه از رأیشان صیانت میشود تا حضور حداكثری را در انتخابات شاهد باشیم.
افشار در پاسخ به این پرسش كه «چرا در رابطه با مشخص شدن رییس ستاد انتخابات تا این حد تعلل شده است؟» نیز گفت: تعللی نبود. معمولا معاون سیاسی وزیر كشور، رییس ستاد انتخابات میشود، اما اگر منظورتان مدیركل دفتر انتخابات است باید گفت فعلا با سرپرستی آقای خانلو این مدیریت كار خود را به خوبی پیش میبرد و ما از انجام وظایف عقب نیستیم.
در ادامه یكی از خبرنگاران گفت: شما پیش از این گفته بودید با شروع فعالیتهای ستاد انتخابات تكلیف مدیر دفتر انتخابات نیز مشخص خواهد شد اما تا امروز در این رابطه هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
افشار گفت: فعالیتهای ستاد شروع شده و تكلیف دفتر انتخابات نیز به این نحو مشخص شده است.
در ادامه خبرنگاری پرسید: شما از استفاده از نیروهای داوطلب در برگزاری انتخابات صحبت كردید، آیا این مسأله میتواند امنیت و صیانت از آرای مردم را تضمین كند؟ افشار پاسخ داد: باید به مردم اعتماد كرد. نرمافزارها هم به گونهای است كه كسی نمیتواند در آرا دخل و تصرف كند. ما نیروی فنی و كارشناسی به تعداد لازم داریم. باید آنها هم آموزشهای لازم را ببینند. در سقف 400 نفر برای سطوح بالا نیرو آموزش میدهیم كه آموزش این افراد از هفتهی آینده شروع میشود. آموزش فرمانداران هم در چهار منطقه انجام شده است. در مورد كاربران نیز پس از مشخص شدن تصمیم نهایی برای انتخابات رایانهای فراخوانی انجام میشود كه آنها نیز آموزشهای لازم را ببینند؛ البته باید از قبل با كار با كامپیوتر آشنایی داشته باشند و این آموزش فقط در حد كار با نرمافزار مربوطه است. مردم نیز باید با نرمافزار آشنایی داشته باشند كه این كار از طریق صدا و سیما انجام میشود .
رییس ستاد انتخابات در پاسخ به این پرسش كه با توجه به اهمیت برقراری امنیت در كشور و مسائل مطرح شده در روزهای اخیر در رابطه با معاونت امنیتی ـ انتظامی وزارت كشور و اینكه معاونت امنیتی ـ انتظامی استانداری تهران نیز تاكنون مشخص نشده است آیا در این رابطه نگرانیای وجود ندارد، گفت: بحث تأمین انتخابات بر عهدهی نیروی انتظامی است و این معاونتها صرفا مسوولیت هماهنگی را دارند اما باید گفت از این نظر مشكلی وجود ندارد.
خبرنگاری پرسید: آیا فكر نمیكنید این همه تناقض در اظهارات شورای نگهبان و وزارت كشور در رابطه با برگزاری رایانهای انتخابات اعتماد مردم را كاهش میدهد؟
معاون سیاسی وزیر كشور پاسخ داد: ما این انتقاد را به رسانهها داریم كه نباید موضوعی را كه در حال تدوین و بررسی است رسانهای كنند. از عزیزان شورای نگهبان هم بارها خواهش كردهایم اجازه دهند بحث نهایی شود و لازم نیست كه همه نظرات را در رسانه بگویند بلكه با خود ما مطرح كنند، ما همان را عمل میكنیم؛ اما طرح موضوع رایانهای شدن از سوی وزارت كشور برای این است كه ما تبلیغاتی انجام دهیم كه قرار است انتخابات رایانهای برگزار شود تا افكار عمومی برای آن آماده شود و بداند كه قرار است تحولی در انتخابات صورت گیرد. خواهش من از رسانهها این است كه از دامن زدن به این اختلافات فنی خودداری كنند و اجازه دهند كه كارها مسیر خود را طی كند.
در ادامهی این مصاحبهی مطبوعاتی یكی از خبرنگاران پرسید «آیا شایعهی رفتن آقای ذوالقدر از معاونت امنیتی ـ انتظامی یا استعفای آقای پورمحمدی در افكار عمومی تنش ایجاد نمیكند و باعث بیاعتمادی آنها به انتخابات نمیشود؟» افشار در پاسخ گفت: باید هر نوع شایعه و اقدام كه غیرمستقیم هم با بحث انتخابات ارتباط داشته باشد مدیریت شود. ثبات اهمیت دارد. آنچه باعث تشویق مردم و حضور حداكثری آنها میشود باید مدنظر قرار داد. قانونمداری، سلامت انتخابات و وجود فضای رقابتی و اطلاعرسانی به موقع و كافی در هر موضوعی نقش مهمی در افكار عمومی دارد كه رسانهها برای تحقق آن مسوولیت سنگینی دارند.
وی ضمن تأكید بر بیطرفی سیاسی مدیریت انتخابات، گفت: سعی ما این است كه این بیطرفی را داشته باشیم و اعمال كنیم. قطعا سیستم نظارتی خود را تقویت میكنیم و اجازه نمیدهیم كه اتفاقی بیفتد. فضای رقابتی را هم به عنوان یكی از عوامل افزایش مشاركت حداكثری قبول داریم اما هرچقدر به تنش و چنگاندازی منجر شود، مردم را دلسرد میكند.