استفاده از شبکههای کامپیوتری این روزها کمک زیادی به کسب و کارهای مختلف کرده است. بسیاری بر این عقیده اند که به کارگیری شبکه میتواند به کسب و کارها کمک کند تا روند پیشرفت را بهتر طی کنند. ولی راه اندازی شبکه بدون هیچ اطلاعات قبلی در این زمینه امکان پذیر نیست. آشنایی با بخشهای مختلف شبکه کمک میکند تا با آگاهی بیشتری تصمیم گیریهای لازم در خصوص راه اندازی این خدمات را انجام دهید.
متاسفانه در زمان راه اندازی شبکههای کامپیوتری بسیاری فقط به بخش اکتیو شبکه (فعال) توجه دارند و همین باعث میشود که از خدمات پسیو شبکه (غیرفعال) غافل شوند. متخصصان خدمات پسیو شبکه روترنت بر این باورند که راه اندازی یک شبکه بدون توجه به خدمات پسیو نتیجه خوبی به همراه نخواهد داشت.
آشنایی با خدمات پسیو شبکه
خدمات پسیو شبکه به مجموعه فعالیتهایی میگویند که به زیرساخت یک شبکه کامپیوتری ارتباط دارد. در این مرحله کلیه فعالیتها از جمله نصب تجهیزاتی مانند، کابل کشی، سوراخکاری، نقشه کشی، بازدید از محل پیاده سازی و… انجام میشود. از آنجایی که تجهیزات و خدمات اکتیو شبکه بر روی قسمت پسیو اجرا میشود، پس بیتوجهی یا سهل انگاری در زمان انتخاب تجهیزات و سایر موارد مربوط به خدمات پسیو شبکه میتواند باعث مختل شدن روند کاری کل شبکه گردد. به عنوان مثال میتوان یک شبکه را به طور کلی مانند یک ساختمان در نظر گرفت که بخش پسیو آن حکم زیربنا یا فوندانسیون را دارد. اگر زیربنای یک ساختمان مناسب نباشد، قطعاً سایر قسمتهایی که بر روی آن سوار میشوند نیز عملکرد خوبی نخواهند داشت و ممکن است به بقیه بخشهای بنا آسیب برسد.
مراحل اصلی اجرای خدمات پسیو شبکه
پیکربندی و اجرای خدمات پسیو شبکه نیاز به تجهیزاتی دارد که طی مراحلی منظم باید محل نصب این تجهیزات مشخص شده و سپس روند جایگذاری آنها در شبکه انجام شود. این مراحل به شرح زیر میباشد:
● ابتدا فناوری متناسب با شبکه مورد نیاز باید انتخاب شود. در این مرحله سخت افزارهای مورد نیاز برای اجرای خدمات پسیو شبکه مانند کابل، سوئیچ، سرور، روتر و… مشخص میشوند.
● مرحله بعدی خرید این سخت افزار است. در این مرحله باید حتماً بودجه کافی اختصاص داده شود تا تجهیزات با کیفیتی در بخش پسیو شبکه به کار بروند. بی کیفیتی تجهیزات استفاده شده در این بخش باعث میشود در طولانی مدت شرکت در زمینه استفاده از خدمات شبکه به مشکل بر بخورد.
● مرحله آخر از روند پیکربندی تجهیزات پسیو شبکه انتخاب پروتکلهای ارتباطی برای بخشهای درون سازمانی است.
تجهیزات مربوط به خدمات پسیو شبکه
شناخت و تهیه تجهیزات مربوط به بخش پسیو شبکه وقتی به صورت درست انجام شود، قطعا روند کلی کارکرد قسمت اکتیو شبکه نیز به درستی طی میشود. در این مرحله حتما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که این تجهیزات و امکانات در بخش پسیو باید به شکلی انتخاب شوند که در آینده امکان ارتقا شبکه و قسمتهای مختلف مربوط به آن وجود داشته باشد. خدمات، تجهیزات و قطعاتی که از نظر متخصصین ruternet.com در دسته خدمات پسیو شبکه قرار میگیرند عبارتند از:
● بررسی محل اجرای شبکه و انجام نقشه کشی
● نصب تجهیزاتی مانند سرور، روتر، سوئیچ
● تجهیزات آتش نشانی و اطفاء حریق برای اتاقهای سرور و بخشهای حساس شبکه
● سنسورها و سایر حسگرهایی که به هوشمند سازی شبکه کمک میکنند.
● انجام مراحل مربوط به نصب و پیکربندی دوربینهای مداربسته تحت شبکه
● نصب دیتاسنتر، اتاق سرور، رکها، کیستون ها، پریزها و…
● ترانکینگ و داکت کشی شبکه
● نصب تجهیزات مربوط به UPS و کابل کشیهای برق مربوط به این قسمت
● انجام کابل کشیهای شبکه، کابلهای تلفن و نصب سانترال
نکات مهم در زمان ارائه خدمات پسیو شبکه
وقتی یک گروه متخصص اقدام به طراحی و اجرای شبکه کامپیوتری برای کسب و کاری میکنند، باید نسبت به اصول اساسی این کار آگاهی داشته باشند و طبق استانداردها و سایر اصول موجود در این عرصه روند کارهای خود را انجام دهند. این موضوع باعث میشود در آینده و مدتها بعد از نصب، وقتی متخصص دیگری برای سرویس دهی یا ارتقاء شبکه اقدام کرد، به مشکل برنخورد و بتواند مراحل مربوط به کارهای خود را به راحتی پشت سر بگذارد. برای رسیدن به چنین طراحی برای خدمات پسیو شبکه باید اصول زیر را مد نظر قرار داد.
● قبل از طراحی شبکه باید حتما محیط را بشناسید و با توجه به هدف نهایی استفاده از شبکه طراحیهای لازم را انجام دهید. در این مرحله باید هدف را به صورت دقیق بشناسید و مطمئن شوید که در روند انجام کارها از مسیر منحرف نمیشوید. فردی که وظیفه طراحی را در این مرحله بر عهده دارد، باید حتما اطلاعات علمی کامل و تجربه کافی در این زمینه داشته باشد.
● مدلهای از پیش ساخته شبکه گزینههای خوبی برای کسب و کارها نیستند. بهترین حالت طراحی شبکه این است که فرد متخصص با توجه به نیازهای شما اقدامات لازم را برای طراحی انجام دهد. مدلهای طراحی پیشنهادی یا از پیش آماده قطعا همخوانی صددرصد با شرایط مورد نیاز شما ندارند.
● این که طراحی انجام شده برای شبکه مناسب است یا نه، در عمل مشخص میشود. چرا که در شرایط واقعی طراحی انجام شده در برابر محدودیتهای واقعی قرار گرفته و نقاط ضعف برای ما بهتر مشخص میشود.
● هزینههای شبکه: آزمونهای مربوط به شروع کار، پشتیبانی و هزینههای ماهانه حتماً باید مدنظر قرار داده شوند و در زمان طراحی یک شبکه باید به کاهش این هزینهها فکر کرد. سختی کار اینجاست که باید همزمان کیفیت و قیمت مناسب را با هم داشته باشید.
اشتباهات رایج در زمان طراحی شبکه
شناخت اشتباهات رایج در زمان ارائه خدمات پسیو قطعا کمک میکند که روند راه اندازی شبکه را بهتر طی کنید. استفاده از تجربه متخصصین ruternet.com کمک میکند تا این اشتباهات را بهتر بشناسیم.
● بسیاری از شرکتها طراحی شبکه خود را صرفاً محدود به یک دسته خاصی از محصولات میکنند. این قضیه باعث میشود که در مراحل بعدی کار جلوی پیشرفت گرفته شده و مجبور شوید که در آینده هزینه بیشتری برای ارتقای شبکه خود پرداخت کنید.
● ساختار شبکه نباید شبیه ساختار سازمانی شرکت باشد؛ بلکه این ساختار باید در راستای اهداف شرکت عمل کند.
● طراحی تا جای ممکن باید ساده باشد و تنها در شرایطی پیچیدگی مجاز است که یک فایده مشخص و قابل لمس برای کسب و کار داشته باشد.
● کلیه فعالیتهای انجام شده در زمان ارائه خدمات پسیو شبکه باید بر اساس مطالبات مشتری و واقعیت مورد نیاز کسب و کار باشد. فرضیه سازی و تصویرسازی آینده کسب و کار هیچ ارتباطی با روند طراحی شبکه ندارد.
● تنها در صورتی از تکنولوژیهای ناشناخته و جدید استفاده کنید که نسبت به آنها شناخت کامل دارید. در غیر این صورت بهتر است سراغ سخت افزارها و نرم افزارهای قدیمی بروید که به آنها بیشتر اعتماد دارید.
● در زمان طراحی برای انتقال دادهها همواره باید سادهترین مسیر مد نظر قرار بگیرد.
● در زمان اجرای شبکه از روی طراحی انجام شده پیش بروید و هیچ بخش دیگری را به آن اضافه یا از آن کم نکنید.
● در صورتی که طراحی اشتباه است نمیتوانید با استفاده از تجهیزات و ابزارهای مختلف این اشتباه را برطرف کنید. چاره کار در این شرایط طراحی اصولی مجدد است.
با خدمات اکتیو شبکه نیز آشنا شوید
همانطور که در ابتدای این خبر هم گفتیم، یک شبکه کامپیوتری زمانی نتیجه مناسبی خواهد گرفت که خدمات پسیو شبکه و بخش اکتیو آن به درستی کار کنند. خدمات اکتیو در شبکه به بخشی گفته میشود که روی سیگنالهای ارسال شده در شبکه تاثیر مشخصی دارند. این بخش فعالیتهای نرم افزاری و تنظیمات مربوط به عملکرد را بر عهده دارد، به همین دلیل در آن از نرم افزارهای ضروری تحت شبکه مانند SQL Server ها، آنتی ویروسها و… استفاده میشود. استفاده از تجهیزات سازگار با بخش پسیو در این بخش باعث عملکرد بهتر شبکه خواهد شد. اما از سوی دیگر در صورتی که نرم افزارها و سخت افزارهای استفاده شده در این قسمت با بخش پسیو شبکه سازگاری نداشته باشد، شاهد عملکرد نامناسب شبکه خواهید بود.