آفتابنیوز : آفتاب: سفیر پیشین ایران در اسپانیا، با اشاره به سند چشمانداز ٢٠ ساله گفت: قرار بر این است كه تا سال ١٤٠٤ ایران كشوری توسعه یافته، در جایگاه اول اقتصادی، عملی، فنآوری در سطح منطقه، مطرح در جهان اسلام و دارای روابط سازنده با دنیا باشد.
مرتضی الویری، در برنامهای با عنوان « نگاه به سیاست خارجه در پرتو چشمانداز ٢٠ ساله» كه از سوی اداره كل امور فرهنگی دانشگاه امیركبیر در آمفی تئاتر دانشكده ریاضی این دانشگاه برگزار شد، اظهار كرد: در زمینه سیاست خارجی به طور مثال میتوان به بندهای ٢٨، ٢٩ سند چشمانداز ٢٠ ساله كه به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام و مقام معظم رهبری رسیده است، اشاره كرد و گفت که قرار بر این بود ایران به جایگاه اول در منطقه برسد كه برای رسیدن به این هدف منطقی است كه رشد اقتصادیمان از دیگر كشورها جلوتر باشد.
عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب افزود: برای رسیدن به چشمانداز ٢٠ ساله باید ٨ درصد رشد اقتصادی داشته باشیم، این ٨ درصد در حالی بود كه درآمد ارزی كشور از نفت، بشكهای ١٩ دلار بود و به صورت معمول به ازای هر دلار افزایش قیمت نفت نیز یك درصد رشد اقتصادی پیدا خواهیم كرد.
الویری در ادامه توضیح داد: قیمت نفت ٢٠ دلار بود و الان حدود٧٠ دلار است، بنابراین با افزایش ٥٠ دلاری قیمت نفت، باید شاهد بالا رفتن پنج درصد در تولید ناخالص باشیم كه به اضافه ٨ درصد برابر میشود با ١٣ درصد افزایش رشد اقتصادی، اما در سال ٨٤ این رشد ٣/٥ درصد بوده است.
این فعال سیاسی با مقایسه آنچه رشد ٣/٥ درصدی دو سال اخیر ایران با كشورهای منطقه مانند آذربایجان كه ٣٢ درصد رشد داشته است میخواند، گفت: وقتی بسیاری از صاحب نظران میگویند رسیدن به اصول و اهداف چشمانداز در این شرایط غیرممكن است، ژست سیاسی نگرفتهاند و منظورشان تنها انتقاد از دولت نیست؛ چرا كه اعداد و ارقام مستقل از دستهبندیهای سیاسی نشان میدهد كه اینگونه به اهداف چشمانداز نخواهیم رسید.
وی تصریح كرد: در رابطه با سیاست خارجی مطابق چشمانداز كه به تایید مقام معظم رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نیز رسیده است قرار بر این بود كه به ادامه پرهیز از تشنج در رابطه با كشورها پرداخته شود.
این فعال سیاسی ادامه داد: وقتی از لفظ ادامه پرهیز از تشنج استفاده میشود یعنی پذیرفتهایم كه در دولت خاتمی این كار صورت میگرفته است.
وی افزود: شاهدیم كه انتخابات دوم خرداد ٧٦، و حركتهای اعتماد ساز خاتمی، فضای موجود علیه ایران را به كلی عوض كرد. باید پرسید آیا در چند سال اخیر نیز در این جهت گام برداشتهایم؟
وی به سه سال حضور خود در اسپانیا به عنوان سفیر اشاره و اظهار كرد: در زمان خاتمی اتفاقات متفاوتی را كه در كشور میافتاد با توجه به موضعگیری و عملكرد رییس قوه مجریه، میتوانستیم توجیه كنیم، به طور مثال وقتی زهرا كاظمی به قتل رسید توانستیم دفاع كنیم كه خاتمی نیز در مقابل این جریان موضعگیری كرده و به آن اعتراض دارد. از جمله این اتفاقات میتوان به بحث قتلهای زنجیرهای نیز اشاره كرد.
الویری با اشاره به اینكه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در مقاطع مختلف مسوولیتهای مدیریتی داشته است، تصریح كرد: در هیچ مقطعی به اندازه ٧ الی ٨ ماه آخر دورهام در اسپانیا به عنوان سفیر تا این اندازه به من سخت نگذشته بود؛ چرا كه اقدامات و اتفاقات درون كشور بعضا قابل توجیه نبودند.
وی در ادامه افزود: به طور مثال در خصوص افسانه بودن جریان هولوكاست و یا ادعای محو كردن اسرائیل از صفحه روزگار مورد سوال واقع میشدیم كه آیا باید مردم اسرائیل را به دریا بریزیم؟ همیشه در اسپانیا تظاهرات به نفع فلسطین برگزار میشد، اولین تظاهراتی كه در این كشور به نفع اسرائیل انجام شد بعد از طرح این موضوع بود.
سفیر سابق ایران در اسپانیا یادآور شد: در زمان خاتمی بحث گفتگوی تمدنها در سازمان ملل به اتفاق آراء به تصویب رسید اما در دو سال گذشته دو قطعنامه علیه ایران به تصویب رسیده است.
وی ابراز عقیده كرد: علیرغم سفرهای خارجی زیاد، از نظر دیپلماسی در وضع مطلوبی به سر نمیبریم. رییسجمهور كشورمان در دو سال و نیم گذشته ٤١ سفر خارجی داشته است كه این به معنای هر ١٩ روز، یك سفر خارجی است، اما این سفرها به هیچ وجه از نظر دیپلماسی بازدهی مناسب نداشته است.
وی تصریح كرد: در خصوص تورم به پایین آمدن ارزش دلار و در نتیجه آن بالا رفتن پرداختها اشاره میشود؛ اما باید پرسید چرا در عربستان و كویت این اتفاق نمیافتد؟ ایران كه رابطهاش را با دلار قطع كرده است، بنابراین چه دلیلی وجود دارد كه خود را به دلار وصل كنیم تا با كاهش ارزش آن هزینهها بالا رود.
شهردار اسبق تهران همچنین در خصوص سرمایهگذاری نیز افزود: اعداد و ارقام بالایی اعلام می شود كه عنوان شده كه ١١ میلیارد دلار جذب سرمایه در كشور داشتهایم. اما تحقیقات نشان میدهد كه بیشترین میزان جذب سرمایه حدود ٥٨٠ میلیون دلار و توسط ایرانسل بوده است و ٢٥٠ میلیون دلار نیز به صورت متفرقه صورت گرفته است. آمارهای خارجی نشان میدهد كه ایران حدود ٨٣٠ میلیون دلار سرمایهگذاری داشته است.
الویری در ادامه به بحث هستهای نیز پرداخت و گفت:غنیسازی اورانیوم از سال ٨٢ به دست آمده بود و الان تنها تعداد آن زیاد شده است حتی اگر بتوان غنیسازی را تا حد بالا انجام داد باید دید آیا غنیسازی در تكنولوژیهای مختلف چه جایگاهی در تولید ناخالص ملی پیدا خواهد كرد؟ به نظر من در این كه تكنولوژی هستهای، حق مسلم ماست شكی نیست، اما معتقدم مسایل مهم دیگری مانند توسعه كشور، فقرزدایی، برقراری عدالت و به وجود آوردن فضای رونق اقتصادی و رفع بیكاری را نیز باید مدنظر قرار دهیم.
وی گفت: سیاست خارجی ما به شدت از آنچه در سند چشمانداز ذكر شده فاصله گرفته است و به هیچ وجه به بخشهایی كه از بند ٢٨ تا ٤٤ آمده، توجه نشده است. این فاصله گرفتنها به مخدوش شدن هدف بزرگی كه در صدر سند چشمانداز ذكر شده كه ما را به عنوان كشور اول منطقه معرفی كند، دامن خواهد زد.
الویری برون رفت از این راه را از راه گفتگو با دنیا تحقق پذیر دانست و افزود: به جای اعتماد سوزی باید به ایجاد و تقویت فضای اعتمادسازی تلاش كنیم و جملات و عباراتی را مطرح نكنیم كه زمینههای بیاعتمادی را گسترش دهد در این حالت است كه میتوانیم دیپلماسی سالمی داشته باشیم و آن دیپلماسی منتج به توسعه پایدار در كشور شود.
سفیر سابق ایران در اسپانیا در پاسخ به سوالی در رابطه با بحث نقض حقوق بشر، توضیح داد: اروپاییها، غربیها و ناتو چهار عمل اصلی را علیه ایران و دیگر كشورهای مخالف خود تعریف كردند كه این چهار عمل اصلی عبارتند از : مبارزه با تكثیر سلاحهای كشتار جمعی، مبارزه با تروریسم، حقوق بشر و مسائل خاورمیانه كه در مورد ایران هر چهار بند را بكار میگیرند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص كنفرانس اخیر شورای همكاری خلیجفارس گفت: اگر ما واقعا روی نام خلیجفارس تكیه داریم و به بیانیهای كه در اعتراض به آن منتشر شده است معترضیم رفتن احمدینژاد به این اجلاس به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
به گزارش الویری در پایان در جواب سوالی در خصوص جایگاه چین و روسیه با توجه به اختلافات ایران و آمریكا و سوءاستفادههای این دو كشور افزود: چین و روسیه از نظر تكنولوژی و منابع سرمایهای به درد ما نمیخورند. تنها نقطه قوت آنها در خصوص حق وتوشان در شورای امنیت است اما باید بدانیم كه چین و روسیه هرگز حاضر نخواهند بود حق وتوی خود را برای ایران خرج كنند، چرا كه چین سالیانه ٤٠٠ میلیارد دلار به آمریكا صادرات میكند و هرگز نباید با طناب پوسیده چین و روسیه به چاه رویم.