آفتابنیوز : اما امروز همین نگین سبز میزبان و ناظر یکی از پروژه های عظیم وزارت نفت با نام پارس جنوبی است.
* اثرات جانبی اجرای پروژه پارس جنوبی بر آبسنگهای مرجانی خلیج فارس چیست؟
وسعت منطقه های مرجانی در سالها ی1990 ، 2000، 2001 میلادی اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه شده اند. طبق این مطالعات حدود 15 تا 20 درصد وسعت صخره های مرجانی کاهش یافته اند.
بهتر است بدانید صخره های مرجانی بیشتر اطراف جزایر وجود دارند که به آنها صخره های مرجانی حاشیه ای می گویند.
از جمله آنها می توان به اطراف جزیره خارک، هرمز، قشم، هنگام، کیش، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، هندورابی، لاوان، خلیج نایبند، بندر طاهری، جزایر خارک و خارکو اشاره کرد.
صخره های مرجانی مهم ترین اکوسیستم و زیستگاه مناطق گرمسیری هستند که نقش مشابه جنگلهای بارانی در خشکیها را در دریا ایفا می کنند. مرجانها که دارای بالاترین تنوع زیستی هستند حدود 40 درصدصید ماهیهای تجاری و زینتی در مناطق آنها انجام می شود و 25 درصد امرار معاش کل مردم دنیا وابسته به صخره های مرجانی است؛
بنابراین امنیت صخره های مرجانی در محیط دریا اهمیت فراوانی دارند.
مرجانها که بعد از گذراندن مرحله لاروی در بستر مستقر می شوند در نتیجه تحرکی ندارند و آلودگیهای وارده به آب از جمله آلودگیهای نفتی، شیمیایی و انسانی مثل تولید فاضلاب انسانی روی آنها بیشترین تاثیر را دارد.
اما عوامل تهدید کننده زندگی مرجانها فقط به آلاینده ها ختم نمی شوند؛
گاهی تورهای ماهیگیری صیادها به صخره های مرجانی گیر می کنند و یا بر روی مرجانها قرار می گیرد که باعث خفگی آنها می شوند. کدورت زیاد آب و تولید ذرات معلق نیز به سلامت مرجانها آسیب می رساند که این مورد در ساحل خلیج فارس و منطقه عسلویه به علت ساخت و سازهای شدید صنایع پتروشیمی، لرزه نگار در دریا و تولید غبار شدید به خوبی مشهود است.
تغییر حرارت و ورزش باد شدید از دیگر عوامل تهدید کننده سلامت مرجانها به شمار می آیند که بطور طبیعی ایجاد می شود. سالهای 1996 و 1998 میلادی در خلیج فارس دو استرس شدید حرارتی داشتیم که باعث تخریب و سفید شدگی مرجانها شده است.