از لحظه تولد، بدن یک پوشش محافظی ظریف تولید می کند که به طور کامل از میکروب ساخته شده است. دانستن اینکه کدام باکتریها، ویروس ها و مخمرها برای بدن مفید و کدام مضر است، فرایند پیچیده ای است که می تواند تفاوت بین سیستم ایمنی سالم و آلرژی های مادام العمر و اختلالات خود ایمنی را بوجود آورد.
مطالعه ای که به تازگی توسط محققان دانشگاه بیرمنگام انگلیس در مورد این فرآیند انجام گرفته نشان می دهد شیر مادر موجب رشد سلولهای ایمنی می شود که به مدیریت التهاب کمک می کند. به گفته محققان تأثیر نوع شیر دریافتی در ایجاد واکنش ایمنی طی چند هفته اول تولد پیش از این مورد مطالعه قرار نگرفته بود.
در این بررسی عملکرد سیستم ایمنی ۳۸ نوزاد که به روش سزارین به دنیا آمده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفت. این نوزادان بر اساس اینکه تنها از شیر مادر، شیر خشک یا ترکیب این دو تغذیه شده اند، دسته بندی شدند. همچنین نمونه خون و مدفوع آنان هنگام تولد و سه هفته بعد مورد آزمایش قرار گرفت.
تفاوت بین سلول های "تی" در دو گروه قابل توجه بود به طوری که تعداد این سلولها در نوزادانی که تنها با شیر مادر تغذیه شده بودند در مقایسه با نوزادانی که تنها با شیر خشک تغذیه شده بودند در مدت سه هفته دو برابر شد.
شیر مادر انواعی از ترکیبهای ضد میکروبی و مواد مغذی را برای نوزاد فراهم می کند که سیستم ایمنیِ در حال شکل گیری برای مقابله با عفونت به آن نیاز دارد. همچنین روند شیردهی نه تنها میکرو فلورای پوست مادر بلکه بسیاری از سایر سلولهای او را نیز منتقل می کند. در اولین هفته ها، هجوم مواد خارجی به راحتی می تواند سیستم ایمنی نابالغ نوزاد را تحت فشار قرار دهد. بنابراین تقویت سلول های تی برای محافظت در برابر سلول های سرگردان مادر می تواند به سلامت نوزادان کمک کند.
به گزارش ساینس الرت، به طور دقیق مشخص نیست چرا شیر چنین تاثیری دارد. نتایج مطالعه اخیر روی موش ها نشان می دهد که یک حلقه بازخورد با همکاری بیوشیمیایی بین مادر و کودک وجود دارد. بنابراین هنوز لازم است در تحقیقات آینده مکانیزم های دقیق این فرایند مورد بررسی قرار گیرد.