به نوشته رورنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، ایلان یشوعا، مدیرکل سابق پایگاه خبری واللا که نخستین شاهد در محاکمه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل است، در مقابل هیئت قضائی گفت که در معرض تهدید به قتل قرار گرفته است. دادستانی کل اعلام کرد که خود نتانیاهو تلاش دارد تا هیات قضائی را تهدید کند.
ناظران بر این باورند در زمانی که نتانیاهو به خاطر اتهامهای فساد محاکمه میشود، خود او محاکمه را به افکار عمومی انتقال میدهد و دادستانی را در قفس اتهام قرار میدهد.
محاکمه نتانیاهو روز دوشنبه شروع شد و روز سه شنبه ادامه یافت. این محاکمه طی امروز (چهارشنبه) نیز ادامه مییابد. برآورد میشود که محاکمه دو سال به صورت هفتهای سه جلسه ادامه یابد.
در این مرحله، شنیدن اظهارات شاهدان در پرونده ۴۰۰۰ آغاز شده است که در آن، نتانیاهو به دریافت رشوه از صاحب دو شرکت ارتباطات بیزک و پایگاه واللا، یعنی شاوول الوویچ و همسرش ایریس متهم است.
طبق کیفر خواست، این زن و شوهر تلاش کردهاند تا مسائلی مثبت از نتانیاهو منتشر کرده و مانع از انتشار نکات منفی درمورد وی شوند. در مقابل نیز نتانیاهو به الوویچ تسهیلاتی برای برنده شدن در مناقصه شرکت بیزک داده که سود آن صدها میلیون برآورد میشود. عنوان این اتهام، رشوه و کلاه برداری و خیانت در امانت است.
یشوعا، شاهد این پرونده جزئیات بسیاری را درمورد این رشوه مطرح کرده ودر اظهاراش طی دوشنبه و سه شنبه تصریح کرد که دستورات صریحی را دریافت میکرد که بر وجود رشوه تاکید داشت.
وی درمورد روابط میان نتانیاهو و الوویچ و همسرش و مداخله نتانیاهو و خانوادهاش در محتوای گزارشهای خبری در این پایگاه و در ازایش بهرهمندی الوویچ و همسرش از منافعی به نفع شرکتهایشان صحبت کرد.
یشوعا گفت: موارد نه چندان اندکی وجود دارند که شاوول درمورد آنها گفته است: الان با من صحبت کرد و او بسیار از اییلیت (اییلت شاکید، وزیر پیشین دستگاه قضائی از حزب یمینا) عصبانی است. ایران برای او بسیار مهم است. وقتی که شاوول درمورد "او" صحبت میکند، مشخص است که درمورد نتانیاهو حرف میزند. همین مساله برای ایریس نیز صدق میکند، او زمانی که میگوید او از من خواست، او با من صحبت میکند، این برایش بسیار مهم است، منظورش ساره، همسر نتانیاهو است. در مواردی نیز نیر (حیفتس، سخنگوی نتانیاهو) درخواستهایی را به نمایندگی از یائیر نتانیاهو، پسر نتانیاهو مطرح میکرد.
یشوعا در پاسخ به سوالی درمورد دشواریهایی که شرکت بیزک در وزارت ارتباطات با آن مواجه شد، تصریح کرد: شاوول به من گفت که آوی، (مدیر کل وزارتخانه) و اردان (گلعاد اردان، وزیر وقت ارتباطات) زندگی او را تلخ کردهاند، او به من دستور داد: این خبر را خط بزن، تو را خواهم کشت، فردا باید به خاطر من "ییس"را امضا کند. این اظهارات وی در اشاره به ادغام بیزک و ییس "شرکت ارتباطات و تلویزیون" مطرح شد. به من گفت که اگر ساره خشمگین شود، نتانیاهو آن را امضا نخواهد کرد.
یشوعا ادامه داد: مداخله در پوشش دهی رسانهای در واللا در اواخر سال ۲۰۱۲ هنگامی آغاز شد که تمامی درخواستها از جانب نخست وزیر و خانواده وی مطرح میشد. اساساً این درخواستها درمورد مخفی نگه داشتن گزارشهای منفی درمورد نخست وزیر و همسرش بود. از سوی دیگر، میبایست گزارشهای خوبی درمورد آنها منتشر میشد و اخبار بدی درمورد رقبایشان به ویژه نفتالی بنت و اییلت شکید و اوری آریئیل پخش میشد.
وی گفت که نتانیاهو به نزد شاوول الوویچ، مالک واللا میرفت و وی نیز به نزد نتانیاهو میرفت و بعد از آن، ایریس الوویچ، همسر مالک واللا در مقابل من کار میکرد. گروهی نیز در واتساپ با حضور وی و الوویچ و همسرش ایجاد شد و هدف از ایجاد این گروه، هماهنگی پوشش رسانهای برای نخست وزیر بود.
این محاکمه در حالی برگزار میشد که حامیان نتانیاهو و مخالفانش در خارج از دادگاه تظاهرات کرده و فریادهای آنها فضا را پر کرده بود. بعد از جلسه نخست، نتانیاهو با صدور بیانیهای به شدت دادستانی را مورد انتقاد قرار داد و تصمیم دادستانی برای محاکمه خود را یک "کودتا علیه نخست وزیری قدرتمند و عملیات شکار قدرت" خواند.
سخنگوی دستگاه قضائی نیز پاسخ نتانیاهو را داد و او را به تهدید و ارعاب علیه دستگاه قضائی متهم کرد. شای نیتسان، دادستان کل سابق نیز گفت که از میزان اخبار دروغ و اطلاعات گمراه کنندهای که نتانیاهو مطرح میکند، مجدداً غافلگیر شده است.
روزنامه یدیعوت آحارونوت نیز نتانیاهو را به تلاش برای انتقال محاکمه به افکار عمومی به نحوی شدید که قبلا شاهد آن نبودیم، متهم کرد.
این روزنامه نسبت به خطر ترورها در حین محاکمه هشدار داد.
یهودیت تیروش- گروس، به قضات در هنگام آغاز جلسه گفت که یشوعا تهدیدهایی را در پی شهادتهایی که مطرح کرده، دریافت کرده است.
وی گفت: یشوعا شب گذشته با ما تماس گرفت و چند پیامی که دریافت کرده بود، به ما انتقال داد و ما نیز این امور را به پلیس گفتیم.