دکتر احمد محمدیاری اظهار کرد: واکسن فرآورده ای است که سبب تحریک سیستم ایمنی می شود و در نهایت منجر به تولید آنتی بادی و تمایز و تولید سلول های لنفوسیت B وT خاطره می شود که اگر بدن مجددا با آن نوع ویروس یا باکتری مواجه شد، در کوتاه ترین زمان بیشترین پاسخ را بتواند بدهد.
وی افزود: واکسن های خارجی کووید-۱۹ که وارد ایران شده شامل بهارات(هند)، آسترازینکا(کره جنوبی)، اسپوتنیک وی(روسیه) و سینوفارم چینی هستند.
این دکترای داروسازی عنوان کرد: تکنولوژی که در ساخت این واکسن ها استفاده شده است بر مبنای تکنولوژی قدیمی است؛ بدین شکل که ویروس ضعیف شده و قسمتی از این ویروس به گیرنده خود در بدن می چسبد؛ در واقع بخش بیماری زایی آن حذف شده است، اما چون آنتی ژن آن وارد بدن انسان می شود، بالاخره آن واکنش های ایمونولوژیکی در بدن رخ می دهد و برعلیه آن آنتی بادی و سلول B خاطره تولید می شود.
وی ادامه داد: واکسن بهارات هندی از نوع ویروس غیرفعال شده است و افراد بالای ۱۸سال باید دو دوز آن را به فاصله ۴ هفته دریافت کنند و میزان اثربخشی آن ۸۱ درصد است.
به گفته محدیاری، در تولید واکسن آسترازینکا از آدنو ویروس شامپانزه دستکاری شده ژنتیکی استفاده شده و افراد بالای ۱۸ سال باید دو دوز آن را در فاصله ۱۲-۴ هفته دریافت کنند و هرچه فاصله دریافت این دوزها بیشتر باشد، اثربخشی آن نیز بیش تر بوده و به ۷۹ درصد می رسد.
وی در ادامه افزود: افرادی که سابقه حساسیت شدید دارند باید هنگام دریافت واکسن به مدت نیم ساعت در مرکز درمانی که تزریق واکسن انجام شده بمانند، تا در صورت بروز حساسیت شدید کادر درمان بتوانند آن را کنترل کنند.
این داروساز بیان کرد: خانم های زیر ۳۰ سال بهتر است بعد از دریافت واکسن آسترازینکا برای بررسی عدم لخته خون آزمایشات لازم را انجام دهند.
وی ادامه داد: اگر فردی دچار بیماری هموفیلی بوده یا از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کند، واکسیناسیون آسترازینکا باید در همان ساعت های اولیه بعد از دریافت فاکتورهای انعقادی صورت گیرد، همچنین افرادی که مبتلا به ایدز هستند یا دریافت کننده داروی تضعیف کننده سیتم ایمنی بوده باید با مشورت پزشک معالج اقدام به دریافت واکسن کره ای کنند.
به گفته محمدیاری، اسپوتنیک وی از ذرات نوترکیب آدنو ویروس یا همان حامل های ویروسی هستند که افراد بالای ۱۸ سال باید با فاصله ۲۱ روز هر دو دوز را دریافت کنند و میزان اثربخشی آن ۹۲_۹۰ درصد است، همچنین واکسن سینوفارم چینی هم باید دو دوز آن به فاصله ۲۸ روز دریافت شود و میزان اثربخشی آن ۷۹ درصد است.
وی عنوان کرد: افراد حتما باید هر دو دوز را از یک نوع واکسن دریافت کنند و اگر فردی در هنگام دریافت دوز اول واکسن دچار حساسیت شدید شد نباید دوز دوم را دریافت کند و باید حداقل ۱۴ روز بین تزریق یک واکسن دیگر مثل آنفلونزا با واکسن کووید-۱۹ فاصله وجود داشته باشد.
این داروساز خاطرنشان کرد: افراد هنگام دریافت واکسن کرونا دچار علائمی از جمله درد در محل تزریق، تب، احساس ضعف، سردرد، اسهال، درد عضلانی و مفاصل و گیجی و خواب آلودگی می شوند که برای تاثیر بیشتر واکسن در بدن نباید فرد اقدام به مصرف داروهایی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و دیکلوفناک کند، چون اینها ضدالتهاب های غیراستروئیدی هستند و برروی واکنش ایمنی بدن اثر می گذارند و آن را تضعیف کرده و در نتیجه پاسخ مناسب نمی دهد.
وی یادآور شد: بعد از دریافت واکسن اگر دچار تب و بدن درد شدید از یک قرص استامینوفن استفاده کنید و تا ۳ هفته از کورتون ها، آمپول دگزا و بتا استفاده نکنید چرا که این داروها پاسخ ایمنی بدن را سرکوب کرده و واکسن بی اثر می شود.