خشم ناشی از حسادت نسبت به موفقیت دیگران, موضوعی که در دنیای امروز به معضلی مهم تبدیل شده است که به همین منظور، کافی است نگاهی به اطراف خود داشته باشید تا با انسانهایی برخورد کنید که نسبت به موفقیت دیگران حسادت می کنند و به اصطلاح " چشم دیدن خوشبختی و موفقیت دیگران را ندارند. "
فاطمه کوهپایه زاده روانشناس، در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با چگونگی رهایی از احساسات ناخوشایند که باعث سرخوردگی و خشم و بروز حسادت میشوند، اظهار کرد: راهکارهایی برای این منظور وجود دارد که یکی از آنها این است که افراد از مقایسه خود با دیگران دست بردارند. به همین منظور، کاربرد عباراتی، چون " خانه او از خانه من زیباتر است. " , یا " او از من لاغرتر است. ", روش های مناسبی برای ارزیابی ارزشهای فردی و مقایسه عادلانه نیستند چرا که هر شخص نقاط قوت، استعداد و تجربیات منحصربفرد خود را دارد و افراد باید بدانند که همواره افرادی بهتر، ثروتمندتر و توانمندتر وجود دارند، اما نباید انرژی خود را با احساس غبطه هدر دهند و تنها کسی که باید خود را با او مقایسه کنند خود دیروزشان است.
وی بیان کرد: راهکار دیگر این است که افراد نباید دستاوردهای دیگران را به دیده تحقیر نگاه کنند و بدانند افکاری چون " او به خاطر رابطه خوبی که با رئیس دارد ترفیع گرفته است. " یا " او جایزه را به این خاطر گرفته که خانواده اش ثروتمند است. " باعث بروز غبطه میشوند و باید بدانند هیچ کس با خوار کردن دستاوردهای دیگران به قدرت روانی دست پیدا نمیکند و به همین منظور، افراد باید پذیرش را در خود تقویت کرده و بدون قضاوت، موفقیتهای دیگران را تصدیق کنند. زیرا وقتی آن فرد را تحسین کرده و حس کنند که آن موفقیت حق آن فرد است همین حس به خودشان انگیزه میدهد و تشویقشان میکند که سختتر تلاش کرده و اهدافی والاتر پیدا کنند و اگر هم احساس میکنند که تلاششان به اندازه کافی نیست، به جای موفقیت آن فرد، باید تمرکزشان را روی رفتارهای خود معطوف کنند.
این روانشناس تصریح کرد: راهکار دیگر این است که افراد به کلیشههای خود آگاه شوند چرا که فرض و گمان درخصوص افراد موفق کار آسانی است و این که دیگران از ثروت، شهرت و موفقیت شغلی برخوردارند دلیل نمیشود که لزوما از روشهای غیر قانونی به این دستاوردها رسیده باشند و به همین دلیل، افراد باید به جای تعمیمهای گسترده برای شناخت این افراد تلاش بیشتری کنند چرا که وقتی به نظرشان فرد موفق، شایسته آن موفقیت نیست و اگر احساس کنند که موفقیت آن فرد به دلیل روابط ویژه یا شرایط ناعادلانه جامعه است، حسادت بدخواهانه بر او غلبه میکند و انگیزه اش ازبین میرود و به فردی ناامید و عصبانی تبدیل میشود.
کوهپایه زاده با اشاره به این که افراد نباید بر ضعفهای خود تمرکز کنند، گفت: در برخی از موارد، تمرکز کردن بر ضعفهای خود و قوت دیگران سادهترین کار است، امّا این نگرش باعث میشود که فرد رفته رفته به فردی غبطه خور و ناامید تبدیل شود و به همین دلیل، فرد به جای این که کمبودهای خود را زیر ذره بین قرار دهد باید بیشتر به فکر بهبود نقاط قوت خود باشد و خودهمدلی را پیشه کند و نهایت توان خود را به کار بگیرد.
وی ادامه داد: افراد باید حقایق را آنگونه که است, بپذیرند. در برخی از موارد, بعضی از افراد خوشبخت تر از دیگران هستند امّا تمرکز روی این که چه چیز عادلانه است و چه کسی بیشتری شایستگی را دارد بی حاصل است و درواقع, شکایت از بی عدالتی, ممکن است احساسات تلخی را در افراد به وجود آورد و این احساسات بازدارنده می توانند مانع بزرگی برای دستیابی به نیروهای بالقوه شان شوند.
این روانشناس با بیان این که افراد باید تعریف شخصی از موفقیت برای خود خلق کنند, ادمه داد: افراد باید به خاطر داشته باشند اگر شخصی, آن چه که آن ها می خواهند را دارد, به این معنا نیست که این افراد نمی توانند به آن دست پیدا کنند بلکه باید الگوهای فکری شان را از " پیروزی او, شکست من " به " پیروزی او, پیروزی من " تغییر دهند و فکر کنند وقتی یک نفر می تواند موفق شود, دیگران نیز می توانند. بنابراین, افراد باید افکار و انرژی خود را روی کارهایی که باید برای رسیدن به اهداف خود انجام دهند, متمرکز کنند چرا که این کار باعث می شود وقت کمتری برای نگران کردن خود با این قبیل حسادت ها داشته باشند.
کوهپایه زاده در پایان خاطرنشان کرد: افراد نباید رویاهای دیگران را کورکورانه تعقیب کنند و به همین منظور, باید تعریف شخصی خود از موفقیت را خلق کنند و این باعث می شود که نسبت به تلاش دیگران برای رسیدن به هدف هایشان احساس ترس و واهمه داشته باشند. بنابراین, افراد باید روی اهداف خود تمرکز و دقت کنند هر یک دقیقه زمانی که صرف " رویاهای دیگران " می کنند, یک دقیقه از اهداف خود غافل می شوند.