کد خبر: ۷۱۹۰۰
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۶:۰۸

بالاخره دولت هم تورم را باور کرد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به گزارش خبرگزاری ايسنا غلامحسین الهام سخنگوی دولت در جلسه روز شنبه 11 اسفند ماه با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به پرسشی درباره گراني‌هاي شب عيد اظهار كرد:" در مورد گراني اضطراب گراني و تورم انتظاری ايجاد نكنيم و همين كه شما دامن بزنيد، تورم انتظاری ايجاد مي‌كند." 

وی گفت:"در مورد گوشت سفيد دولت آمادگی دارد به تمامي‌ دستگاه‌ها و تعاوني‌ها گوشت ارائه دهد تا به دست مصرف‌كننده به قيمت 1700 تومان برسد. در مورد گوشت گرم نيز كشتارگاه‌ها و جهاد كشاورزی اقدامات مناسبی را براي رفع نياز‌هاي بازار انجام داده‌اند." 

الهام تصريح كرد:"جهاد كشاورزي و تعزيرات حكومتي نيز از امروز نظارت خود را بر تمامي‌ دستگاه‌ها غير از اصناف انجام خواهند داد كه توزيع از مسير خود خارج نشود و سوءاستفاده‌اي صورت نگيرد." 

وی گفت:" در مورد ميوه نيز از قبل اقدامات لازم انجام شده بود و تعرفه ورودي آن به صفر كاهش پيدا كرده و در واقع دولت تلاش كرده نياز مردم را در اين زمينه برطرف كند." 

سخنگوي دولت هم‌چنين گفت:" دولت به رغم فشار‌هايي كه به دليل افزايش قيمت جهاني داشته و همچنين مشكلاتي كه در ارتباط با سرما ايجاد شد، تلاش‌هايي را براي كاهش فشار موجود بر مردم انجام داد، هم‌چنين اميدوار است بيش از اين مسير تورم كه عوامل آن را مي‌داند، تكرار نشود." 

الهام گفت:"ما در مقام توجيه و بي‌تفاوتي نسبت به تورم نيستيم و معتقديم اين مساله واقعيت دارد. ولي درعين حال معتقديم نبايد به اين مساله دامن زد و بايد اجازه داد زندگي براي مردم راحت‌تر شود." 

به اعتقاد اقتصاددانان و کارشناسان مسائل اقتصادی برخلاف تصور و گفته سخنگوی دولت تورم با پیش بینی مطبوعات و یا بیان آن ایجاد نمی شود. بلکه با افزایش حجم نقدینگی و قیمت ها که خود نیز متاثر از سیاست های اقتصادی و انقباظی تصمیم گیران هر کشور است بوجود می آید.
 
به عبارت دیگر اگر سخن آقای الهام را درست فرض کنیم باید خلاف آن هم صادق باشد. یعنی با بیان و تکرار کاهش تورم و قیمت ها، تنزل و رکود انتظاری در جامعه ایجاد شود و بدنبال آن قیمت ها در کشور شکسته شود. اما این تصور و انتظار با وجود بیان همه رسانه ها، مردم و حتی دولت طی سالهای گذشته محقق نشده است. پس فرض سخنگوی دولت بر اینکه بیان تورم باعث تشدید آن میشود نادرست است. 

بقول قدیمی ها ایشان شنیده اند که زن حامله خاک می‌خورد اما نمی دانند کی و چطور. البته باید این سخنان آقای الهام را به فال نیک گرفت. زیرا ایشان تا چند ماه پیش به خبرنگاران می گفتند من منظور شما از تورم را نمی دانم. این سخن بقدر جدی و محکم بیان می شد که حتی رئیس جمهوری هم به کنایه در مصاحبه مطبوعاتی خود در رد گرانی قیمت کالاهای مصرفی می گفتند" شما هم از همانجایی که آقای الهام خرید می کنند خرید کنید." بنابر این سخنان اخیر آقای الهام در پذیرش تورم را باید یک قدم به پیش فرض کرد. 

درعین حال باید جهت اطلاع ایشان و افکار عمومی گفت که این " اضطراب گراني و تورم انتظاري" نبود که باعث شد طی دوسال گذشته حجم نقدینگی کشور از 70 هزار میلیارد تومان به 150 هزار میلیارد تومان افزایش یابد. اضطراب گراني و تورم انتظاري، نبود که باعث شد نرخ بهره سپرده های بانکی کاهش یابد و قول تورم که بنوعی در بورس و اوراق مشارکت حبس شده بود، آزاد شود. پرداخت وام های زود بازده با ارقام کلان 500 میلیون تا 5 میلیارد تومان هم تابع تورم انتظاری نبود. همه این موارد پیامد های اظهارات و تصمیمات نسنجیده دولت نهم در زمینه های مختلف بود. 

مشاوران اقتصادی دولت نهم شنیده بودند که برای رونق اقتصاد در غرب بهره های بانکی را کاهش میدهند. اما نمی دانستند که اینکار در هر کشوری و اقتصادی مقدور نیست. 

زمانی که آقای رئیس جمهوری می‌گفتند در سال 85 همه پروژه های نیمه کاره دولت را تمام می کنیم و تمام پول نفت را در بودجه می آوریم تا کسر بودجه وجود نداشته باشد، اکثریت قریب به اتفاق اقتصاددانان و کسانی که دستی در اقتصاد این کشور داشتند، فریاد زدند "نکنید" اما در دولت نهم گوش شنوایی برای این حرف ها نبود. 

حامیان دولت گفتند ما با روحیه بسیجی مشکلات را حل میکنیم. همه مسائل را نیز به انواع مافیا و باندها و جناح های سیاسی و غیره نسبت دادند و کارشناسان با سابقه در دولت و سازمانهای تابعه را نیز کنار زدند تا مخالفی و منتقدی در راه نباشد. 

به هرصورت باید به آقای الهام و سایر دست اندرکاران اقتصادی دولت نهم گفت که همه این مشکلات حاصل تصمیمات شما از سال 84 تا کنون است. لیکن حالا که نتایج سیاست های نسنجیده روشن شده است، آنرا به گردن مطبوعات و مخالفان دولت می اندازید و با کلماتی مانند " اضطراب گراني و تورم انتظاري" توجیح می کنید. درحالیکه خود بهتر از هرکس میدانید که چنین نیست. 

اما متاسفانه باید گفت که تاوان همه اقدامات و تصمیمات شما را مردم داده اند و خواهند داد. امروز که قیمت گوشت قرمز و سفید و سایر کالاهای سبد خانوار هر روز رکورد های تازه می شکند، اجاره بهای املاک مرزها تازه ای را پشت سر میگذارد و قیمت مسکن به ارقامی نجومی تبدیل می شود، کدامیک از مسولان دولتی جز در گزارش های کارشناسی و صفحه های مطبوعات، آنرا درک می کنند؟ چگونه بارسنگین هزینه های یک خانوار را لمس می کنند؟ 

زمانی که دستگاههای دولتی خط فقر 600 هزار تومان در ماه اعلام می کنند، کدامیک از تصمیم گیران دولت نهم به فاصله درآمدها و هزینه های اکثریت جامعه فکر کرد؟ مگر شما در تحلیل رای آقای احمدی نژاد نگفتید که قشر آسیب پذیر برای دستیابی به عدالت اقتصادی و اجتماعی به ایشان رای داد؟ مگر نگفتید که دولت خاتمی و مجلس ششم فقط کار سیاسی کرد و از اقتصاد و معیشت مردم غافل بود؟ مگر شما وعده ندادید که پول نفت را بر سر سفره مردم می آورید؟ پس چه شد که فراموش کردید؟ 

واقعیت های انکارناپذیر اقتصادی و بدنبال آن عواقب تلخ اجتماعی و فرهنگی آنرا تنها طبقه آسیب پذیر، طبقه متوسط، کارگران و کارمندان که هر روز بیشتر احساس ناتوانی در تامین مایحتاج خود میکنند لمس کرده و خواهند کرد. 

بنابراین با تکیه بر این اصل که جلوی زیان را هرجا بگیریم سود خواهد بود، تنها باید از آقایان خواهش کرد که تصمیمات ناپخته نگیرند و با شیوه های صحیح درصدد اصلاح اشتباهات گذشته خود باشند. اقرار به اشتباه عیب نیست، بلکه انکار و اصرار بر اشتباهات قبلی عیب است. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین