چندی پیش یکی از اعضای اتاق بازرگانی از سوخته شدن فرصت استخراج هلیوم در ایران صحبت کرده بود اما چرا ایران از منابع عظیم هلیوم در ایران استفاده نمیکند؟ مرتضی بهروزی فرد،کارشناس اقتصاد انرژی میگوید: تنها دلیل ایران برای بیتوجهی به به منابع عطیم هلیوم این است که ما توان استخراج این گاز را نداریم.
هلیوم گازی است که همراه گاز طبیعی در پارس جنوبی و گنبد شمالی قطر استخراج میشود و از آن جایی که پارس جنوبی بزرگترین میدان استخراج گاز جهان است، منبع ۲۸ درصد از هلیوم دنیا هم هست.
مهرداد عباد، عضو اتاق بازرگانی تهران قبلا به ایسنا گفته بود: با توجه به اینکه ذخایر هلیوم ایران و قطر در میدان پارس جنوبی مشترک است، نبود اقدامات لازم از سوی ایران باعث شده که طرف قطری با خیال راحت این محصول را استخراج کند و به فروش برساند و همین صحبت باعث شده هبود عدهای گمان کنند که قطر با استخراج غیرقانونی هلیوم ایارن، تبدیل به یکی از صادرکنندگان بزرگ هلیوم شده است.
با این وجود بهروزی فرد، توضیح میدهد: قطریها تکنولوژی جداسازی هلیوم در اختیار دارند و میتوانند هلیوم استخراج کنند اما ما این تکنولوژی را نداریم.
این کارشناس اقتصاد انرژی میافزاید: ساله این نیست که قطر مخزنی جدا دارد. هلیوم مخلوط است و همراه با گاز استخراج شده، استخراج میشود.
او روشنسازی میکند: قطریها امکانات جداسازی این گاز را دارند و آن را میفروشند اما ما این فرصت را از دست میدهیم.
این در حالی است که غلظت هلیوم پارس جنوبی، بالا نیست با این حال، حجم بالای آن میتوانست ایران را تبدیل به قطب تولید و صادرات هلیوم کند اما نبود تکنولوژی باعث شده ایران به جای تولیدکنننده و صادرکننده هلیوم، یکی از واردکنندگان آن باشد.
مرتضی بهروزی فرد در آخر خاطرنشان میکند: دلیل چنین ضرر بزرگی این است که ما در شرایط تحریمی سخت هستیم و به تکنولوژیهای روز دنیا دسترسی نداریم. استخراج این گاز نیاز به دستگاههای سرمایشی پیشرفته دارد تا بتوانیم هلیوم را استخراج کنیم.
به زبان سادهتر یعنی با نامعلوم بودن شرایط برجام و تشدید تحریمها، ایران که پتانسیل تبدیل شدن به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان را دارد، مجبور به واردات هلیوم شده است.