آفتابنیوز :
آفتاب- حامد صالحآبادی: هفته گذشته پرویز داوودی با ابلاغ بخشنامهای به دستگاههای دولتی خواستار اجرای 80 درصد رقم تصویب شده لایحه بودجه 87 شد و از 20 درصد باقیمانده در لایحه بودجه با عنوان صرفهجویی صرفنظر کرد.
ابلاغ این بخشنامه توسط معاون اول رئیسجمهور بدعتی تازه را در روابط میان دولت و مجلس رقم زد و دولت به صورت آشکار در لایحه تصویب شده مجلس که وزن قانونی دارد دستکاری کرد و نظر خویش را بر نظر نمایندگان ملت ترجیح داد.
طبق نص صریح قانون اساسی جمهوری اسلامی، زمانیکه طرح یا لایحهای به تصویب نمایندگان مجلس برسد و سپس شورای نگهبان آنرا تایید کند، به منزله قانون محسوب میشود و دستگاههای اجرایی موظف به اجرای قانون فوق هستند؛ اما از آنجایی که دولت و مجلس اصولگرا به دلیل همسویی با یکدیگر بسیاری از تشریفات قانونی را زیرپا گذاشته و منافع خود را بر منافع ملت ترجیح میدهند و از سوی دیگر روابط دولت و مجلس در گذشته همواره تابع از لاپوشانیها و لابیهای پشت پرده و پنهان بوده است، از هماکنون میتوان حدس زد که مجلس هفتم بار دیگر در برابر این دخالت دولت در امور جاریاش سکوت کرده و هیچ اقدامی انجام نخواهد داد.
این دخالت دولت در مصوبه مجلس، مخالفت اکثریت نمایندگان مجلس را در پی داشته که خواستار برخورد جدی مجلس با دولت هستند.
بر این اساس، خبرنگار پارلمانی آفتاب نظرات چند تن از نمایندگان را در این زمینه جویا شده که در ذیل میخوانید:
تبعات ضعف مجلس
رسول صدیقیبناب عضو کمیسیون برنامه و بودجه در این زمینه میگوید: «این کار خلاف قانون است و این کار تبعات ضعف مجلس است که دولت هر کاری میخواهد انجام میدهد. زمانیکه لایحهای را مجلس تصویب میکند و شورای نگهبان هم تایید میکند این مصوبه قانون است و دولت حق تغییر در مصوبات مجلس را ندارد».
وی میافزاید: «زمان تصویب لایحه بودجه علیرغم اینکه زمان انتخابات بود اما نمایندگان مجلس زحمت زیادی برای تصویب آن کشیدند و آنچه را که مجلس تصویب کرده دولت باید مو به مو اجرا کند».
نماینده بناب معتقد است که این دخالت دولت در قانونگذاری مجلس دخل و تصرف دولت در مصوبات مجلس است و در این خصوص رئیس مجلس باید از دولت حسابکشی کند که چرا به طور کامل دولت لایحه بودجه را اجرا نمیکند و در این مورد مجلس حتماً با دولت برخورد خواهد کرد.
دولت، مجلس را مدیریت میکندهمچنین سیدجلال حسینی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این خصوص میگوید: «وقتی دولت مصوبه مجلس را دستکاری میکند نشان میدهد مجلس ضعیف است که دولت هر کاری که میخواهد انجام میدهد و هیات رئیسه هم در مقابلش سکوت میکند».
وی میافزاید: «این اقدام دولت یک قانونگریزی آشکار است».
نماینده زنجان معتقد است نظارت مجلس هفتم بر عملکرد دولت نهم تاکنون بسیار ضعیف بوده است و مجلس نتوانست دولت را مدیریت کند بلکه دولت است که مجلس را مدیریت میکند».
هزینه لغو مصوبات با هر انگیزهای غیرقابل توجیه است در همین حال، محمد خوشچهره عضو کمیسیون اقتصادی هم در این رابطه میگوید: «دولت هرگز نمیتواند مصوبات مجلس تغییر دهد زیرا قانونگذار این اجازه را به دولت نداده است که مصوبات مجلس را تغییر بدهد».
وی میافزاید: «ضعف مجلس هفتم باعث شده است که دولت هر کاری که میخواهد انجام میدهد. متاسفانه دولت فرمایشات امام خمینی و مقام معظم رهبری را که فرمودهاند مجلس در راس امور است را نادیده میگیرد. این برای اصولگرایان مناسب نیست زیرا اکنون بدعتهایی در دولت و مجلس میشود که مشخص نیست در آینده چه خواهد شد».
نماینده تهران معتقد است: «هر چقدر هم ما حس کنیم که نیت دولت خیر است و میخواهد صرفهجویی کند اما هزینهای که لغو مصوبات دارد با هر انگیزهای غیرقابل توجیه است. بنابراین هماهنگی دولت با مجلس در این خصوص میتواند راهگشا باشد».
خوشچهره در پایان میگوید: «در کل مجلس هفتم و هیات رئیسه آن دارای ضعف هستند که دولت اینگونه مصوبات را دستکاری میکند».
دولت نمیتواند اعتبارات بودجه را تامین کند
و سرانجام سادات موسوی نماینده مبارکه هم در این مورد میگوید: «دولت حق ندارد مصوبات مجلس را تغییر دهد و در مورد اخیر هم که اتفاق افتاده است شاید دولت برآورد این را داشته که اعتباراتی که برای بودجه پیشبینی کرده بود نمیتواند تامین کند و برای اینکه با کسری بودجه مواجه شوند اعتبارات را کاهش دادند».
وی میافزاید: «سیاستهای دولت به احتمال زیاد از سال گذشته تغییر کرده که این تصمیم را برای اجرای بودجه گرفته شده است».
عضو کمیسیون حقوقی قضایی معتقد است که این تغییر در مصوبه مجلس دخالت دولت در مجلس نیست و به معنای صرفهجویی در هزینههای بودجه است و دولت هم اختیار انجام این تغییرات را در رقمهای بودجه دارد.