آمارهای بانک مرکزی از رکوردهای متغیرهای پولی در کشور نشان دهنده مسیر صعودی شاخصهای کلان اقتصادی در مهر ماه سال جاری بوده است. در این آمارها مشاهده میشود رشد سالانه نقدینگی در کشور به بیشترین سطح خود در یک دهه اخیر رسیده است.
طبق آمارهای منتشر شده از سوی بانک مرکزی پایه پولی در مهر ماه با ۱.۵۴ درصد رشد نسبت به ماه گذشته به ۵۲۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.
این متغیر در شهریور ماه دچار کاهش شده و در دو ماه بعد مرتبا مسیری افزایشی پیدا کرده است. مقایسه پایه پولی در این موعد با ماه مشابه در سال گذشته نشان میدهد ۳۶.۴ درصد رشد در این شاخص شکل گرفته که البته از این میزان در ماههای قبل کمتر بوده است. اما مهمترین اتفاق در رکوردزنی نقدینگی درکشور در این تاریخ بوده است.
براساس آمارهای بانک مرکزی نقدینگی مهر ماه تقریبا به ۴ هزار و ۲۲۸ هزار میلیارد تومان رسیده و نسبت به ماه قبل ۳.۹ درصد افزایش پیدا کرد. این رشد ماهانه در نقدینگی در هفت ماه گذشته نیز بالاترین به حساب میآید.
در این ماه طبق آمارها مطالبات بانک مرکزی از بانکها و خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی بیشترین سهم را در بالابردن این متغیر داشته اند.
مقایسه میزان نقدینگی در این ماه با ماه مشابه خود در سال گذشته نشان میدهد متغیر تورم ساز کشور ۴۲.۸ درصد نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده که بالاترین میزان رشد در این متغیر در یک دهه گذشته بوده است.
توضیح بانک مرکزی در خصوص این رشد بی سابقه اضافه شدن اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک مهر اقتصاد به اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک سپه (بواسطه ادغام بانکهای متعلق به نیروهای مسلح در بانک سپه) بوده است. به گفته این نهاد این امر صرفاً ناشی از افزایش پوشش آماری بوده و واجد آثار پولی و تورمی به لحاظ افزایش نقدینگی نیست. در واقع بخشی از نقدینگی که قبلا در رادار بانک مرکزی نبوده موجب شده این رکورد ثبت شود. از این رو برخی اعتقاد دارند امکان مقایسه نقدینگی با گذشته روا نیست، زیرا نقدینگی اضافه شده جدید نیست بلکه کشف شده است.
بانک مرکزی نیز به همین دلیل تاکید دارد: درصورت کسر این رقم ازنقدینگی رقم حقیقی رشد این شاخص در مهر ماه برابر با ۴۰.۱ درصد است. هرچند مقایسه رقم تعدیل یافته رشد سالانه نقدینگی در کشور نیز با سالهای قبل نشان از سطح بالای آن در دهه اخیر داشته است.
در صورتی که رشد واقعی نقدینگی مهر ماه را برابر با ۴۰.۱ درصد درنظر بگیریم رتبه مهر ماه در میان ماههای ۱۰ سال اخیر یا ۱۲۰ ماه گذشته مکان هفتم خواهد بود. به عبارت دیگر هفتمین رکورد در یک دهه اخیر که نشان دهنده سطح بالای رشد این شاخص در کشور است.