موضوع همکاریهای نزدیک دولت و نهاد سپاه در دولت سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور با انتصاب برخی استانداران از میان سرداران سپاه مجال بحث و گفتوگوی دوباره پیدا کرده است. بسترهای گستردهتر این روابط در قالب گفتگو با فرمانده سپاه تهران بزرگ در میان گذاشته شد و سردار حسن حسنزاده بدون ملاحظه و منع خاصی پاسخگوی سؤالات بود.
مسئولیتهای شما در مواجهه با عوامل ناامنیساز است. معیشت مردم از ۴ سال گذشته تاکنون با فشار و تنگناهای زیادی مواجه شده و این معضلات اقتصادی روزانه تشدید میشوند. این تحولات در رصد شما قرار دارد و برآورد اعتراضات مردم نسبت به معیشتشان را دارید؟
اولا این مشکلات معیشتی که ما امروز میبینیم، یک واقعیت است. برخیها یک خرده این مسئله را کتمان میکنند که کاملا غلط است. ما باید واقعیت را بپذیریم تا بتوانیم حلش کنیم. الآن مردم تحت فشار هستند و گرانیها اذیتشان میکند. درآمدها پایین است و این واقعیت موجود است. نکته، اما این است که این واقعیت انباشته شده بخشی از تصمیمات، تدابیر و موضوعات چندساله است که الآن به این نقطه رسیده است.
فکر میکنید قابل حل است؟ چطور؟
بله. حتما قابل حل است. بهخصوص ما بارها دیدهایم که با حضور نیروهای توانمند مثل بسیج ما مشکل حل شده است. اما اولا حل مشکلات سالهای اخیر یک خرده زمان میخواهد. به همان میزان که واقعیت را میپذیریم، باید بپذیریم حل مشکلات مقداری نیاز به برنامهریزی و زمان دارد تا کشور را به نقطه مطلوب برسانیم. دوما یکسری موضوعات هم مثل موج گرانیهای بدون مبنا در کشور وجود دارد که وقتی با مسئولان صحبت میکنند، هیچکس تأیید نمیکند، اما در واقعیت دارد اتفاق میافتد. توزیع کالا نیز در مواقعی به بدی صورت گرفت. اوایل سال مرغ کمیاب شد.
شما در جلسات شورای تامین استان شرکت میکنید. بقیه مسئولان چقدر دغدغه و اولویت معیشت مردم را دارند؟
همه در جلسات معتقدند که حتما در یک بازه زمانی ما به یک نقطه تعادل خواهیم رسید. دوم اینکه این ظرفیت و توانمندی وجود دارد که تولیدمان را افزایش دهیم و گپهای آن را جبران کنیم. آنچه الآن ما با آن مواجه هستیم، نظارت رسمی است. ما اعلام آمادگی کردیم و توافقنامهای هم بین بسیج و معاون اول رئیسجمهور امضا شد تا در بحث نظارت ورود کنیم. الآن داریم بسیجیانمان را در بسیج اصناف و بسیج محلات آموزش میدهیم. اینها بهعنوان ضابط و ناظر کارت میگیرند و به دستگاههای نظارتی کمک میکنند. نکته دوم هم نظارت عمومی و مردمی است که میخواهیم با استفاده از ظرفیت بسیج موتور محرک آن باشیم. مردم نباید بیتفاوت باشند بلکه باید نظارت عمومی داشته باشند. الآن سپاه و اطلاعات سپاه با شماره تلفن ۱۱۴ در خدمت مردم هستند. مردم نباید نقش خودشان را کمرنگ کنند. هم مطالبه عمومی از مسئولان داشته باشند و هم نظارت داشته باشند. امیدواریم با برنامهریزیهایی که انجام میدهیم، در آینده اولا به یک ثبات برسیم و دوما به رشد اقتصادی، تولید، مواداولیه و امکانات و بعد هم توزیع عادلانه و تثبیت قیمتها دست پیدا کنیم.
شاهدیم که بازار همچنان به روابط خارجی ما واکنش مستقیم نشان میدهد و یک اظهارنظر در روابط خارجی در شرایط معیشتی نوسان ایجاد میکند. آیا فکر میکنید دولت میتواند تکانههای معیشتی ناشی از مذاکرات برجامی و سیاست خارجی را در داخل بگیرد؟ اصلا مستقل شدن اقتصاد ایران از سیاست خارجی را شدنی میدانید؟
البته بهتر است در این زمینه کارشناسان دولت آقای رئیسی نظر بدهند، ولی حقیقت مطلب این است که رفتار برخی از مسئولان در ادوار گذشته هیجانات سیاسی و دیپلماسی را بر بستر اقتصاد و افکار عمومی منتقل کرد. این غلط بوده است. این باید به مرور سر جای خودش برگردد. ما یک توانمندیها و ظرفیتهایی داریم که سر جای خودش باید جلو بروند. ما نباید اجازه دهیم تکانههای اقتصادی ما وابسته به یک جمله دیپلماتهای خارجی باشد. من فکر میکنم ما متأسفانه در پی برههای به این اختلالات در کشور رسیدهایم و مدتی هم باید صبر کنیم تا حل شود. مردم ما هوشمند هستند و اگر اطمینان کنند که مسئولانشان دنبال حل مشکلات هستند، کمتر به این تکانهها توجه میکنند که اساسا مبنایی ندارد. من تصور میکنم بهتدریج داریم به سمتی میرویم که به یک نقطه باثباتی برسیم. مواضع مسئولان ما مهم است که دارند مواضع خوب و مهم و یکپارچهای در مقابل دشمنانمان میگیرند. از طرف دیگر اعتماد مردم به مسئولان هم مهم است.
فکر میکنید دولت در کنترل اوضاع موفق خواهدبود؟
دولت جدید روحیه بسیجی، جهادی و انقلابی دارد. الآن همافزاییها و هماهنگیها خیلی خوب است. من امیدوارم مردم خوب ما شهد شیرین و طعم دلچسب مدیریت بسیجی، انقلابی، همافزا و دلسوزانه را بچشند. این به برکت تفکر بسیجی شکل میگیرد.
روابط سپاه با دولت سیزدهم چیست؟ خودتان را حامی تمام قد میدانید یا حامی منتقد؟ آیا مجموعه شما نهاد موازی و بهاصطلاح سایه دولت خواهد بود یا نقش دیگری دارد؟
سپاه و بسیج یک نهاد مردمی است و رسالت خودش را این میداند که هر جا به کمک او نیاز است، حضور پیدا کند. بعد از جنگ دهه ۶۰ موضع سپاه و بسیج همواره در تمام دوران این بوده است که هر جا نیاز است بگویید تا کمک کنیم. این اصلا تدبیر مقام معظم رهبری بهعنوان فرمانده کل قوا در همه دورانها بوده است و همه فرماندهان سپاه نیز همیشه در جلسات این مسئله را به ما گفتهاند که هرجا دولت نیاز دارد کمک کنید. اینکه بعضی وقتها نوسان در میزان حضور تفکر سپاه و بسیج میبینید، این مربوط به دریافتکننده کمک است. ظرفیتهای ما همواره در اختیار انقلاب، نظام، دولت و مردم است. اینکه دستگاههای اجرایی چقدر از این ظرفیت استفاده کنند، بهخودشان مربوط است. اگر از ظرفیتهای ما در دورهای برای واکسیناسیون استفاده نمیشد، سیستم اجرایی خودش را محروم کرده بود. البته ما یک چیز را برای خودمان فرض میدانیم و آن هم این است که اگر جایی ببینیم کاستی و ناکارآمدی وجود دارد و دولتها به هر دلیلی خودشان متوجه نباشند، ما هر آنچه از دستمان بربیاید به آنها کمک میکنیم. رابط سپاه و بسیج با تمام دولتها از نظر کمککردن و همپوشانی و رفع مشکلات و عبور از بحرانها یکسان است. ما در دولتهای مختلف تمام توانمان را پای کار آوردهایم؛ زلزله لوشان یک دولت (هاشمی رفسنجانی) بود و زلزله سر پل ذهاب در دولت دیگری (حسن روحانی). نگاه ما این نیست چهکسی سر کار است، اما اگر کسی باشد که ظرفیت ما را خوب فهم کند و از آن استفاده کند، منافعش به سمت ملت، نظام و انقلاب میرود.
پس مدافع همیشگی و تمامقد نخواهید بود؟
در دولت آقای رئیسی بسترها برای همکاری و همافزایی مضاعف شده است. این نکته درست است که سپاه و بسیج هیچ موقع در مقابل کمکاریها، مشکلات و معضلات نمیتواند سکوت کند و نباید سکوت کند. در عین حال که در نهایت همکاری امورات را جلو میبرد، هرجا لازم باشد نظرش را ارائه میکند.
چه تعبیری از این مناسبات شما با دولت میتوان داشت؟
اسم این میتواند همکاری، همراهی یا بعضی جاها مطالبهگری از مجموعهها باشد تا امور به بهترین وجه انجام شود.
مقامات کشور طی سالهای گذشته درباره خرابکاری در مجموعههای نظامی و اخیرا خدمات عمومی صحبت کردهاند، ازجمله انفجار تاسیسات اتمی کرج یا هکشدن سامانه هوشمند سوخت، سامانه راهآهن یا برخی بنادر. برای این اتفاقات پیشبینی خاصی دارید تا جلوی تکرارش را بگیرید؟
هر زمینهای متولی خاص خودش را در کشور دارد. مجموعه پدافند غیرعامل نیز مسئول مستقیم آن چیزی است که شما میگویید و ما هم البته در این موضوعات همکاریها و تمریناتی داریم. در اتفاقات اخیر نیاز بود متخصصها و تکنیسینهای آیتی در اختیار مراجع بگذاریم که این کار را کردیم. در قضیه پمپ بنزینها ۱۳۵ نفر را برای کمک به حل مشکل جایگاههای سوخت اعزام کردیم