آفتابنیوز : آفتاب: نخست وزیر ترکیه امروز برای گفتگوهایی وارد سوریه شد که گمان آن می رود در چارچوب تلاشها برای برقراری صلح میان سوریه و اسرائیل باشد.
سوریه و اسرائیل از نظر تئوریک هنوز در حالت جنگ با یکدیگر به سر میبرند، هر چند هر دو طرف اخیرا نسبت به مذاکرات برای رسیدن به صلح ابراز علاقه نمودهاند.
این سفر تنها چند روز پس از آن صورت می پذیرد که یکی از وزرای سوری از وجود پیامی از سوی اسرائیل مبنی بر علاقه اسرائیل به عقب نشینی از بلندی های جولان در مقابل دستیابی به صلح با سوریه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز رجب طیب اردوغان پیش از سفر به سوریه گفت: «جایگاه کشور ترکیه و اعتمادی که هر دو طرف به این کشور دارند، وظیفه میانجیگری میان سوریه و اسرائیل را برای ترکیه ایجاد میکند».
او همچنین اظهار داشت: «دیپلماسی صلح کشور ترکیه همواره دارای اثری مثبت است».
مقام های سوری پیش از این اعلام کردهاند که حاضر به مذاکره با اسرائیل برای رسیدن به صلح هستند، اما تنها در صورتیکه اسرائیل بلندی های جولان را که در سال 1967 تصرف کردهاست به سوریه باز پس دهد.
مقام های اسرائیلی نیز قطع پشتیبانی سوریه از مبارزان لبنانی و فلسطینی را به عنوان پیش شرطی برای صلح خواستارند.
آخرین مذاکرات برای رسیدن به صلح میان دو کشور در سال 2000 با شکست پایان یافت و از آن زمان تا کنون هیچگونه مذاکرات رسمی میان سوریه و اسرائیل انجام نشدهاست.
دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی از دادن هر گونه نظر در مورد سفر اردوغان خودداری کردهاست اما ایهود اولمورت شخصا به برقراری صلح میان اسرائیل و سوریه ابراز علاقه کردهاست.
فشارهای داخلی هر چند تسلیم پیام مخفی اسرائیل به سوریه توسط کشوری ثالث در خردادماه سال گذشته بوسیله معاون وزیر خارجه اسرائیل تایید شدهبود، اما تا پیش از اعلام محتوی این پیام توسط مقامات سوری از کم و کیف این پیام اطلاعی در دسترس نبود.
اعلام دریافت پیامی غیر مستقیم از سوی دولت اسرائیل مبنی بر آمادگی این کشور به عقب نشینی از بلندیهای جولان واکنشهای منفی زیادی را در میان اسرائیلیان برانگیخته است.
چند تن از نمایندگان مجلس اسرائیل از ارائه طرحی خبر دادند که -در صورت تصویب- عقب نشینی اسرائیل از بلندیهای جولان را منوط به برگزاری همهپرسی در اسرائیل میکند.
گزارشها حاکی از آن است که باز گرداندن این اراضی به صاحب اصلی آن یعنی سوریه طرفدار چندانی در اسرائیل ندارد و کارشناسان دلیل اصلی شکست مذاکرات قبلی میان دو کشور را جزئیات عقب نشینی اسرائیل از این بلندیها (که موقعیتی استراتژیک دارند) میدانند.