رسول منتجب نیا، دبیر کل حزب جمهوریت و فعال سیاسی اصلاح طلب در تشریح عملکرد ۱۰۰ روز نخست دولت سیزدهم اظهار کرد: میزان تشخیص صداقت و کارآمدی هر دولت، مجلس و رئیس جمهور و سایر مسئولین را در چند شاخصه می توانیم ارزیابی کنیم که عمده آنها شامل محقق کردن وعده ها و عمل کردن به قول های خود در تبلیغات انتخابات است. دومین معیار انتصاب شایسته ترین افراد برای عهده داری مسئولیت ها است. معمولا در شعارهای انتخاباتی استفاده از افراد کارآمد و شایسته مطرح می شود، بنابراین باید ببینیم در گزینش و انتخاب و انتصاب همراهان و کارگزاران آیا بدون توجه به عوامل جناحی و باندی صرفا بر پایه کارآمدی و تحصیلات و سابقه موفقیت کاری انتخاب می شوند یا عوامل دیگر تعیین کننده است؟ سومین عامل بهره گیری از نخبگان و صاحب نظران است. علاوه بر کارگزاران و همراهان استفاده از نخبگان و صاحب نظران مختلف با سلایق و گرایش های مختلف نه جلسه های صوری که ۴ دانشجو و کارشناس دعوت می شوند دیگر عامل تعیین کننده است. چهارم، تغییر و تحول مثبت در زندگی و معیشت عموم جامعه است. اگر ببینیم با آمدن یک رئیس جمهور تغییر و تحول مثبت صورت گرفته است می توانیم بگوییم عملکرد مثبت بوده است و پنجمین عامل افزایش رضایت عمومی است.
وی در ادامه با تطبیق این پنج عامل با عملکرد دولت سیزدهم در مدت ۱۰۰ روز نخست، افزود: متاسفانه هیچکدام از این شاخصه ها و مولفه ها در این مدت مشاهده نشده و نمی شود. اولا وعده هایی که ایشان دادند که شامل ۱۰، ۱۲ شعار محوری می شود از جمله فراجناحی عمل کردن، استفاده از جناح های مختلف، پایین آوردن تورم، مبارزه با فساد از جمله مواردی بوده که در این مدت عملیاتی نشده است.
منتجب نیا در پاسخ به این سئوال که آیا امکان پایین آوردن تورم در این مدت بوده است؟، گفت: نه تنها تورم پایین نیامده بلکه افزایش هم داشته است. به گفته خود آقایان ارزاق و کلاهای اساسی ۴۰ درصد افزایش قیمت داشته است، اما اینکه قابل کنترل بود. حداقل کاش می توانستند قیمت ها را کنترل کنند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب به آریا گفت: بنابراین هیچکدام از شاخصه هایی که ذکر شد محقق نشد در نتیجه روز به روز میزان امید و اعتماد مردم به دولت کاهش خواهد یافت. حتی رای دهندگان که با یک امیدی که یکدست شدن حکومت است رای دادند عنوان می کنند که مایوس شدیم. از دیگر سوء متاسفانه در حال حاضر از ابزارهایی استفاده می کنند که دولتشان را کارآمد نشان دهند. در سخنرانی ها و اظهاراتشان از شعارهایی استفاده می کنند که مربوط به دوران تبلیغات انتخابات است در حالیکه دوران تبلیغات تمام شده است. آقای رئیسی در حال حاضر رئیس جمهور مملکت است و باید حرف هایی با پشتوانه علمی و عملی بزنند. چه لزومی دارد که هرشب سخنرانی های آقای رئیسی که حاوی وعده و وعید است پخش شود در حالی که عملی در کار نیست. در این بین حمایت های گسترده ای از این اظهارات انجام می شود. حمایت های صداوسیما از آقای رئیسی مشمئز کننده است کما اینکه همین صداوسیما در دولت های گذشته مقابله می کرد اما در حال حاضر رویه صداوسیما تملق و چاپلوسی است که این برای مردم قابل پذیرش نیست.
منتجب نیا اضافه کرد: مسافرت هایی که هر جمعه انجام می شود در شرایطی خوب است که نتیجه بخش باشد کما اینکه این سفرها در دولت احمدی نژاد انجام می شد و ادعا می کرد که در این سفرها نون و پنیر میخوریم اما بعدها معاونین و همراهان می گفتند که بدون حساب و کتاب وعده و قول داده می شد. این روند اکنون نیز در حال انجام است به خصوص که شکل پوپولیستی به خود گرفته است. اصل سفرهای استانی خوب است اما اگر مردم به این نتیجه برسند که نتیجه ای ندارد، تاثیر منفی خواهد داشت. قول و وعده هایی که در سفرهای استانی بدون توجه به شرایط کشور داده می شود اگر بعدا عملیاتی نشود موجب بدبینی مردم به کل نظام می شود.
وی با انتقاد از دستاویز کردن مسائل دینی در مدیریت دولت، افزود: با عقل و فکر مملکت را اداره کنید و مقدسات و مسائل دینی را دخیل در مدیریت کشور نکنید. حال اینکه با جلوه دادن این مسائل نمی توان گفت که تغییر و تحولی در این ۱۰۰ روز اتفاق افتاده است.
در ادامه، منتجب نیا با اشاره به مسائل اقتصادی کشور گفت: آقایان مدعی هستند که از اقتصاددان ها استفاده کرده اند، سئوال من این است که کدام اقتصاددان؟ شما اگر اظهارات صاحب نظران و کارشناسان اقتصادی را مطالعه کنید می بینید که همه هشدار می دهند و می گویند مملکت در سراشیبی قرار گرفته است. آیا این افراد دروغ می گویند؟ آیا غرض دارند؟ آیا آقای راغفر که همسو با جریان دولت است غرضی دارد؟ پس توجه به صاحب نظران انجام نمی شود. کارشناسان معتقدند بودجه سال آینده تورم زا است و بودجه انقباضی نیست و مردم تحت فشار قرار خواهند گرفت.
دبیرکل حزب جمهوریت ادامه داد: تصمیم هایی که درحوزه اقتصاد در این مدت گرفته شده است نشان می دهد دولت هیج برنامه ای ندارد و طبل تو خالی است. از طرفی افرادی که جذب شده اند متاسفانه افراد بدون تجربه و سابقه هستند و مشخص نیست این افراد با چه ملاک و معیاری انتخاب شده اند. تیم اقتصادی دولت نه برنامه دارد و نه صلاحیت انجام امور اقتصادی را دارد. البته این اشکال به همه دولت ها وارد بوده، در دوران آقای روحانی بارها در حضور ایشان به تیم اقتصادی نقد کردیم اما تیم اقتصادی آقای رئیسی انگشت کوچک تیم اقتصادی دولت قبل هم نمی شود.
منتجب نیا با بیان اینکه تیم اقتصادی دولت آقای رئیسی در شان مردم نیست، گفت: کاش بروند از صاحب نظران اقتصادی برنامه بگیرند و بدون توجه به اینکه چه جناح و چه سلیقه ای دارند از آنها استفاده کنند. قطعا همین افراد ضعیف دولت می توانند این برنامه ها را اجرا کنند. مشخص نیست آقای رئیسی به امید کدام برنامه و شخص می خواهد مملکت را پیش ببرد آنهم در شرایطی که اقتصاددان ها معتقدند در سال آینده فشار مضاعفی بر مردم وارد خواهد شد.
وی با انتقاد از افزایش بودجه بسیاری از نهادها افزود: با این شرایط بودجه دیگر انقباضی نیست. چرا در این شرایط باید اعتبارات نهاد ریاست جمهوری ۱۵ درصد افزایش پیدا کند؟ ارقام نسبت به بودجه ۱۴۰۰ تورم زا بودن را نشان می دهد. از سویی عنوان می شود که بودجه بدون کسری خواهد بود آنهم در شرایطی که مشخص نیست نتیجه مذاکرات و درآمدهای ارزی چگونه خواهد شد؟ آیا قرار است مالیات بر مردم افزایش پیدا کند؟ آیا قرار است این کسری از فشار بر مردم تامین شود؟ با این حال امیدوارم جلوی این بودجه گرفته شود و از نمایندگان مجلس می خواهم که جلوی این بودجه را بگیرند.
منتجب نیا در ادامه در خصوص مسائل دیپلماسی نیز گفت: در خصوص برجام زمانی که تیم دولت قبل داشت تلاش می کرد تا به نتیجه برسد کارشکنی هایی انجام شد که این نتیجه محقق نشود. برجام را سند خیانت به مردم و کشور دانستند و مذاکره را خیانت تلقی کردند اما اکنون معتقدند راه نجات کشور احیای برجام است! به قول آقای روحانی این مسئله نقطه امیدی است که آقایان کوتاه آمده اند و به دنبال گفت و گو رفته اند. با این حال، تیم مذاکره کننده شعارهایی می دهد که می دانند طرف های مذاکره نمی پذیرند. چرا شرط هایی گذاشته می شود که روند مذاکره را قفل کند؟ خب اگر قرار به این است بگویید که نمی خواهیم مذاکره کنیم اما اگر به این نقطه رسیدند که باید به برجام پایبند باشند باید مسیر را به گونه ای منطقی طی کنند.
وی با بیان اینکه نمی توان به این رویه مذاکره خوش بین بود، افزود: حال که پس از شش ماه به پیش نویسی که دولت قبل به آن رسیده بود، رسیدند باید عاقلانه و بدون تندروی و افراطی گری مذاکره و تصمیم گیری کنند. الحمدالله در حال حاضر همه چیز یکدست است و حتی اصلاح طلبان هم معتقدند این مذاکرات باید انجام شود و از حرکت عقلانی دولت حمایت خواهند کرد. بنابراین امیدوارم که این مسائل حل و فصل شود.