جلال رشیدی کوچی در گفت وگویی تفصیلی پیرامون طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی، بیان کرد: لازم است بنده در ابتدا نکتهای را شفاف عرض کنم که نه من و نه فرد دیگری در کشور مخالف سامان دادن به فضای رها شده و ولنگار مجازی نیستیم. این مسئله خیلی مهم است. مخالفت بنده با نحوه تصویب این طرح و برخی از مفاد این طرح است. بنده مخالفتی با ساماندهی فضای مجازی ندارم. در این مدت بنده حرفهای زیادی شنیدم که ناصواب و نادرست بود. باید به این نکته توجه داشت که مردم هم این نظر را دارند که فضای مجازی رها شده است، اما بحث بر سر این است که آیا این طرح و شیوه تصویب این طرح میتواند این فضا را ساماندهی کند یا خیر؟ حرف اول و آخر من در این مدت این بود که ما وقتی قصد داریم چنین طرح مهم، حیاتی و کلیدی که با شئونات زندگی ۸۰ میلیون انسان سر و کار دارد را تصویب کنیم، قبل از هر چیز باید جامعه و مردم خود را قانع کنیم.
وی در ادامه اظهار کرد: بهترین و کاملترین طرح اگر همراه با اقناع جامعه نباشد محکوم به شکست است. دلیل نگرانی امروز مردم این است که اصلا نمیدانند چه اتفاقی قرار است بیفتد. اگر ما در یک جنگلی مسیر را بلد باشیم و نسبت به مسیری که قرار است طی کنیم آگاهی داشته باشیم از بودن در این جنگل لذت خواهیم برد، اما اگر آگاهی نداشته باشیم و مسیر را گم کنیم نه تنها لذتی نمیبریم بلکه نگران و مضطرب خواهیم بود. شرایط امروز این است. حرف بنده این است که کمیسیون مشترک بعد از ۴۵ جلسه که خود اعضای کمیسیون به برگزاری این جلسات اذعان دارند، نتوانسته ذرهای از این نگرانی را کاهش دهد.
بگذارید به جای ۲۰ نماینده ۲۹۰ نماینده برای طرح صیانت تصمیم بگیرند
نماینده مرودشت در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: تقاضای ما امروز این است که این طرح ذیل تبصره ۲ ماده ۱۶۷ آئین نامه داخلی مجلس در یک فرآیند کاملا دموکراتیک و قانونمند فارغ از هرگونه هیاهو و حاشیهای به جای اینکه در کمیسیونی بررسی شود که در این مدت نشان داده توانایی بررسی چنین طرحی را ندارد در صحن مجلس مورد بررسی قرار گیرد. به جای اینکه ۲۰ نماینده در خصوص آن تصمیم بگیرند،۲۹۰ نماینده در خصوص آن تصمیم بگیرند. کجای این حرف اشتباه است.
وی در ادامه تاکید کرد: بنده لازم است نکتهای را شفاف عرض کنم تا مردم از این سردرگمی بیرون بیایند. این ضعف ما بوده که امروز کار به جایی رسیده که مردم ما در خصوص طرحی که همه به نوعی با آن سروکار دارند، سردرگم هستند. نامهای که بنده برای بازگشت این طرح به صحن مجلس دنبال میکنم هیچ ارتباطی با فرآیند لغو مصوبه کمیسیون مشترک ندارد. نامهای که بنده پیگیری میکنم برای بازگشت این طرح به صحن مجلس است.
کلیات طرح صیانت در چه فضایی تصویب شد؟
رشیدی کوچی در ادامه با بیان روایتی از آنچه که در خصوص تصویب کلیات طرح صیانت گذشت، اظهار کرد:، اما در چند روز گذشته چه اتفاقی افتاد؟ این روزها، مجلس در حال بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ است و تمام جلسات کمیسیونهای تخصصی مجلس به دلیل بررسی لایحه بودجه در صحن تعطیل است و صحن مجلس نیز در دو شیفت کاری صبح و بعد از ظهر صرفا با یک دستور کار که بررسی لایحه بودجه بود، جلسات خود را دنبال میکند، اما به یک باره ما متوجه شدیم قرار است که جلسه کمیسیون مشترک طرح صیانت برگزار شود و در خصوص کلیات این طرح به این مهمی رای گیری شود. بنده از دکتر قالیباف سوال پرسیدم که آیا برگزاری این جلسه در زمان بررسی بودجه چقدر به جا است؟ ایشان هم گفتند برگزاری این جلسه باتوجه به برگزاری جلسات بودجه خیلی محلی از اعراب ندارد. حتی یکی از نمایندگان دیگر نیز به طور رسمی تذکر دادند و نایب رئیس اول مجلس نیز تذکر ایشان را وارد دانستند. اما آن جلسه تشکیل شد و و کلیات طرح نیز به تصویب رسید.
وی افزود: نظر هیات رئیسه مجلس نشان میدهد که کمیسیون مشترک توانایی و صلاحیت بررسی طرح صیانت را ندارددر ادامه معاونت قوانین نیز در دو بند به مصوبه کمیسیون مشترک در خصوص کلیات این طرح ایراد وارد کرد که ایرادات هم از نظر آئین نامه داخلی مجلس به جا بود. (معاونت قوانین نمیتواند مصوبهای را ابطال کند، اما میتواند در نظر کارشناسی بگوید که روند تصویب مصوبه دارای اشکال قانونی است؛ که این اقدام صورت گرفت) در نهایت روز پنجشنبه، هیات رئیسه مجلس تشکیل جلسه داد و ایراد گرفته شده از سوی معاونت قوانین مجلس را وارد دانست، فلذا آنچه که در جلسه کمیسیون مشترک نیز به تصویب رسید باطل میشود. این اقدام شاهدی بر آن است که کمیسیون مشترک توانایی بررسی این طرح را ندارد.
این عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت در ادامه با اشاره به فرآیند بازگشت این طرح از کمیسیون به صحن مجلس، بیان کرد: بر اساس آئین نامه داخلی مجلس اگر نمایندهای تقاضا داشته باشد که طرح یا لایحهای که در کمیسیون مشترک در حال بررسی است جهت بررسی به صحن مجلس بیاید مادامی که آن طرح تصویب نشده و به شورای نگهبان ارسال نشده اگر این نماینده بتواند ۱۵ امضا جمع اوری کند نامه در صحن قرائت میشود و پس از دفاع نماینده متقاضی دو نفر موافق و دو نفر مخالف صحبت میکنند و این به رای گذاشته میشود اگر نصف به علاوه یک رای دادند ادامه بررسی طرح در صحن مجلس صورت میگیرد. ما به جای ۱۵ امضا ۱۷۰ امضا جمع کردیم. انتظار است این بزرگواران در روز رای گیری برای بازگشت این طرح به صحن مجلس پای امضای خودشان بایستند و طرح به صحن بازگردد.
نمیدانم چه عجلهای برای تصویب این طرح دارند؟
وی در ادامه با بیان اینکه آیا کمیسیون مشترک با ۴۰ جلسهای که مدعی است همراه با کارشناسان این حوزه برگزار کرده توانسته ذرهای مردم را با خود همراه کند و آنها را اقناع کند؟ نگرانی امروز مردم کاملا به حق است، خاطرنشان کرد: سوال مردم این است که چرا اینقدر عجله برای بررسی این طرح وجود دارد؟ فرآیند واگذاری این طرح به کمیسیون مشترک با عجله انجام شد و در ادامه تصویب آن نیز با عجله در حال انجام است. همکاران گرامی بنده بیان میکنند که بیش از ۴۰ جلسه برای شنیدن صحبتهای افرادی که نگاه تخصصی دارند، تشکیل شده است، اما بنده از یک منظر دیگر به این موضوع نگاه میکنم. کمیسیون تاکنون بیش از ۴۰ جلسه برگزار کرده است، ولی آیا توانسته است تفکرات مردم را با خودش همراه کند؟ آیا توانسته اقناع سازی انجام دهد؟ قطعا نه. اگر اقناع سازی انجام شده بود مردم اینگونه در برابر تصویب کلیات این طرح در کمیسیون مشترک جبهه نمیگرفتند. نگاه ما این است که طرح به این مهمی باید در یک فرایند کاملا شفاف و قانونمند مانند سایر طرحها و لوایح در صحن مجلس تصویب شود. حال دوستان میگویند این بحث تخصصی است. سوال بنده این است که ایا ما در مجلس طرح یا لایحه غیر تخصصی هم مطرح میکنیم؟ همه طرحها و لوایحی که در مجلس تصویب میشود، تخصصی است. این استدلال از نگاه بنده و خیلی از افراد دیگر رد شده است. مگر ما تخصصیتر از لایحه بودجه هم داریم؟ اگر اینگونه است که لایحه بودجه هم برود در یک کمیسیون مشترک بررسی شود. چرا یک ماه دو شیفت مجلس را معطل میکنیم. از نظر بنده از لحاظ اهمیت، این طرح خیلی تفاوتی با لایحه بودجه ندارد. لایحه بودجه برای یکسال است و این طرح برای یک عمر است. لایحه بودجه با ۸۰ میلیون نفر سروکار دارد و این طرح هم با ۸۰ میلیون سروکار دارد.
وی در ادامه با اشاره به اتهاماتی که در این مدت به مخالفان این طرح وارد شده است، تصریح کرد: بنده از برخی دوستان خواهش میکنم که دست از این برچسب زدن بردارند. بنده نه با ساماندهی فضای مجازی مخالف هستم، نه مخالف فرمایش حضرت آقا هستم و نه ضدانقلابی هستم. یا دست از این برچسب زدنهایشان برمیدارند یا بنده هم آن چیزهایی که میدانم و بر آن اشراف دارم را به مردم میگویم. بنده خودم را سرباز انقلاب و ولایت دانسته و همواره تلاش کردم در این مسیر قدم بردارم. اینکه بنده با همکار بغل دستی یا یک جریانی که خارج از مجلس است اختلاف داشته باشم، دلیل نمیشود که مورد هجمه قرار گیرم. این جای تاسف دارد برای کسانی که حتی حاضر نیستند نظر مخالف و کارشناسی شده یک فرد دیگر را بشنوند. امیدوارم این روند غلط خود را اصلاح کنند.
وی در ادامه با اشاره به فلسفه عضویت خود در کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، بیان کرد: از آنجا که بنده به تعدادی از مواد این طرح ایراد جدی وارد میدانستم از ریاست مجلس و کمیسیون امورداخلی کشور خواستم تا به بنده برای ورود به این کمیسیون رای دهند و هدف بنده از ورود به این کمیسیون این بود که بتوانم نگاه و دغدغه مردم را بهتر و دقیقتر برای اعضای کمیسیون مشترک تبیین کنم، از سوی دیگر در برابر برخی از مواد این طرح که میتواند منجر به نگرانی مردم شود، مقاومت کنم.
نگرانی مردم و دولت نشان میدهد که این طرح ایراداتی دارد
رشیدی کوچی در ادامه در پاسخ به این سوال که چگونه گفته میشود نظرات کارشناسی در خصوص این طرح اخذ شده، اما وزارت ارتباطات با آن مخالف است؟ اظهار داشت: اصل موضوع نیز همین است. امروز وزیر ارتباطات که از مجریان اصلی این طرح است نسبت به آن انتقاد دارد. البته شاید افرادی که به ما فشار میآورند ایشان را نیز تحت فشار گذاشته و ایشان نتواند خیلی مانند من شفاف صحبت کند. زمانی که هم دولت و هم مردم به برخی از مواد این طرح و نحوه بررسی آن ایراد میگیرند و حتی خیلی از نمایندگان مجلس نیز این ایرادات را وارد میدانند حتما نقصی وجود دارد. ما تقاضای بررسی این طرح را به صورت شفاف در صحن مجلس دنبال خواهیم کرد.
افتخار میکنم که حرف مردم را فریاد میزنم
وی با بیان اینکه دیدم که برخی از این شبکههای خارجی معاند برخی از صحبتهای بنده را گذاشته و فکر میکنند آبی برایشان گرم خواهد شد، گفت: بنده محکم بر سر اعتقادات خود ایستاده ام و با دشمنان این مردم و نظام ذرهای سر سازش نخواهم داشت. به آنها میگویم که فکر نکنند خیلی زرنگ هستند و میتوانند برداشت خود را کنند. من سرباز این نظام و ولایت و پاسدار مردم و نظام هستم. بنده افتخار میکنم که حرف مردم را فریاد میزنم. اخیرا ویدئویی از صحبتهای حضرت امام پخش شد که ایشان در آن تاکید داشتند ما قیم مردم نیستیم بلکه وکیل مردم هستیم، باید جوری رفتار کنیم که از دغدغهها و مشکلات مردم کم کنیم.
رشیدی کوچی در ادامه خاطرنشان کرد: آیا موافقان طرح صیانت که با عجله به دنبال تصویب این طرح هستند تا به حال این میزان برای معیشت مردم و یا ساماندهی بازار بورس و یا کنترل گرانیها در بازار سرعت به خرج دادهاندبنده یک سوال از برخی دوستان خودم دارم. به من میگویند که شما خلاف منویات حضرت آقا عمل میکنی. اول اینکه من اعتقاد دارم که ما باید خودمان را سپر ولایت قرار دهیم نه ولایت را سپر خودمان. این نکته کلیدی است. دوم اینکه بنده با ساماندهی فضای مجازی مخالف نیستم. مقام معظم رهبری خط مشیهای بسیار مهمی برای ما تعیین کردند. سوال دارم از عزیزانی که اینقدر با عجله به دنبال تصویب این طرح هستند. آیا دغدغه این را داشتید که معیشت مردم را با تشکیل کمیسیون مشترک مرتفع کنید؟ آیا دغدغه این را داشتید که طرحی را بیاورید که در کمیسیون ویژه برای حل مشکل گرانی بررسی شود؟ آیا دغدغه این را داشتید که طرحی بیاورید و کمیسیون مشترکی تشکیل دهید و همان طوری که این طرح را با سرعت پیش میبرید در آنجا فکری به حال بورس کنید که جمعیت کثیر مردم در آن سرمایههای خود را از دست دادند؟ حضرت آقا این دغدغهها را مطرح کردند. چرا دوستان ما در این موضوعات ورود نکردند. ما خیلی صحبتهای حضرت آقا را شنیدیم. مقام معظم رهبری بارها اعلام کردند که فضای مجازی خط مقدم جبهه است و افسران این خط مقدم جوانان هستند و حتی تاکید کردند از این فضا برای تبیین دستاوردهای انقلاب استفاده شود ایشان نگفتند که این فضا را کنار بگذارید.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا کاهش سرعت و کیفیت اینترنت در روزهای اخیر با طرح صیانت ارتباطی دارد، بیان کرد: قطعا نه. چراکه اگر این طرح هم تصویب شود برای اجرای آن یک بازه زمانی حداقل یک سال و اندی لازم است. بنده این را تایید نمیکنم که اکنون این طرح بدون مصوبه نهایی مجلس در حال اجرا است. مشکل امروز بدان دلیل است که زیرساختهای ما گسترش پیدا نکرده و امروز با چنین اختلالهایی مواجه هستیم.
این عضو کمیسیون مشترک طرح صیانت از فضای مجازی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا ایرادات مرکز پژوهشها در نسخه جدید این طرح مرتفع شده است یا خیر؟ بیان کرد: متاسفانه خود اعضای کمیسیون مشترک در زمان رای گیری درباره کلیات طرح صیانت نمیدانستند به چه چیزی دارند رای میدهند مرکز پژوهشها در نسخه ابتدایی این طرح چهار مغایرت با قانون اساسی تشخیص داده بود. به نظر بنده همچنان ایرادات مرکز پژوهشها در نسخه جدید پابرجاست و مرتفع نشده است.
وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که امروز کسب و کارهای حاضر در فضای مجازی دغدغهمند هستند. ما حدود ۲ میلیون شغل مستقیم و ۹ میلیون شغل غیر مستقیم با این فضا داریم. اگر این طرح تصویب شود و یک پلتفرم مانند اینستاگرام فیلتر شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ چه کار میخواهیم انجام دهیم؟ شغلهایی هستند که از این فضا درامد دارند و هیچ اتکایی به دولت ندارند. این خیلی مهم است. متاسفانه خود اعضای کمیسیون مشترک نیز در زمان رای گیری کلیات این طرح نمیدانستند که چه طرحی را دارند تصویب میکنند. این است که بنده میگویم این کمیسیون برای بررسی این طرح صلاحیت ندارد.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا از نظر شما یک جریان خاص در مجلس این طرح را دنبال میکنند که چهره رئیس مجلس و رئیس قوه مجریه را تخریب کنند؟ بیان کرد: بنده نمیگویم جریانی هست یا نیست، اما این سوال را طرح میکنم که اگر این طرح با این شکل و شمایل و بدون اقناع سازی مردم تصویب شود نگاه مردم نسبت به مجلس و رئیس مجلس چه خواهد بود؟ آیا مثبت است یا منفی؟
این عضو کمیسیون مشترک طرح صیانت در ادامه در پاسخ به این سوال که حال سرنوشت طرح صیانت چه خواهد شد؟ بیان کرد: بنده نمیتوانم پیش بینی کنم، اما بنده تلاشم را خواهم کرد که دغدغه و نگرانی مردم به حداقل برسد و اقناع سازی انجام شود. اگر قرار است طرحی تصویب شود علاوه بر رای نمایندگان مجلس رای مردم هم پشت آن باشد.
هیچ وقت برای اخذ رای حرفی نزدهام
نماینده مرودشت در مجلس در ادامه در پاسخ به اتهاماتی نظیر تبلیغات انتخاباتی که علیه مخالفان این طرح مطرح شده، بیان کرد: بنده در پاسخ به این افراد میگویم شجاعت مخالفت داشته باشند تا در دور بعد رای بیاورند. افرادی که کار سیاسی کردند میدانند که بنده چه ریسکی در مخالفت با این طرح کردم. آنها هم شجاعت داشته باشند و پای کار بیایند. این یک حرف نامربوطی است. بنده اگر میخواستم تبلیغ کنم راههای خیلی بهتری داشتم. اگر بنده به دنبال تبلیغ بودم به دنبال شفافیت نمیرفتم. بنده بهترین تبلیغ برای خودم را خدمت به مردم حوزه انتخابیه ام میدانم. هزینه تبلیغات انتخاباتی بنده کلا ۱۲۰ میلیون تومان شد. معادل پول شام یک شب رقبای انتخابی بنده. من هیچ وقت برای رای حرف نزده و قدمی برنداشتم. بنده برای خدا کار میکنم. مطمئن هستم اگر خدمت صادقانه باشد مردم خودشان خواهند فهمید. آن لحظهای هم که بنده در زمان رای گیری مخالفت کردم و ایستادم یک درصد هم به مخیله بنده خطور نمیکرد که قرار است چنین حرکتی در کشور آغاز شود. بنده دنبال این چیزها نبودم.
رشیدی کوچی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا احتمال میدهید امضا کنندگان نامه بازگشت طرح صیانت به صحن در زمان رای گیری نظر خود را عوض کنند، بیان کرد: بله بنده این احتمال را میدهم، چراکه موافقان بررسی این طرح در کمیسیون دارند تلاش خود را برای بازپس گرفتن امضاها میکنند، البته ما هم تلاش خود را انجام میدهیم. گفته میشود مرد و قولش. ما انتظار داریم امضا کنندگان پای قول خود بمانند. ما هم سعی میکنیم تا این امر محقق شود. اما بنده از موافقان بررسی این طرح در کمیسیون مشترک خواهش میکنم که از مقام معظم رهبری هزینه نکنند برای اینکه موافقت خود را به دیگر نمایندگان تحمیل کنند. همان طوری که بنده از مقام عظمای ولایت هزینه نمیکنم. ما باید هزینه ولایت بشویم نه ولایت هزینه ما شود. حضرت آقا نگفته این طرح را ببرید و تصویب کنید. رهبری فرمایش کلان داشتند در خصوص فضای مجازی و صحبتهای ایشان نیز موجود است.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که اگر قرار باشد بررسی این طرح در کمیسیون مشترک ادامه یابد آیا ترکیب این کمیسیون تغییری خواهد داشت؟ بیان کرد: این احتمال وجود ندارد. اگر قرار باشد طرح در کمیسیون مشترک ادامه یابد تغییری در ترکیب این کمیسیون ایجاد نخواهد شد. بررسی این طرح در صحن مجلس به نفع نظام است. مردم تحمل شوک جدیدی ندارند. ابتدا باید شرایط اقتصادی سامان یابد.
رشیدی کوچی در پایان در پاسخ به زمانبندی بررسی این طرح در مجلس، بیان کرد: با پیگیری مجدانهای که همکاران بنده در کمیسیون دارند استنباط بنده این است که بعد از تعطیلات عید شروع به کار کمیسیون را داشته باشیم. البته اگر در کمیسیون باقی مانده باشد. ما خیلی امید داریم تا این طرح را به صحن مجلس بازگردانیم.