هاری بیماری ویروسی است که موجب التهاب مغزی حاد میشود و در صورت ابتلا به آن، مرگ بیمار تقریبا قطعی است. شاید بارها شنیده باشید که احتمال ابتلای سگهای بلاصاحب به هاری وجود دارد و از گازگرفتگی سگ مراقبت کردهاید اما باید از گاز گرفتگی گربهها هم بترسید.
بارها مرکز بهداشت خوزستان در مورد خطرات حیوانگزیدگی و احتمال انتقال بیماری هاری از حیوانی به حیوان دیگر و از حیوان به انسان هشدار داده است اما همچنان با معضل وجود سگهای بلاصاحب در شهر و خطرات آن مواجه هستیم.
بنا به گفته رئیس مرکز بهداشت خوزستان، امسال ۶ هزار و ۲۶ مورد حیوانگزیدگی در شهرهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز رخ داده که ۵ هزار و ۲۲۴ مورد از این تعداد مربوط به گازگرفتگی سگ و ۶۰۵ مورد مربوط به گازگرفتگی گربه بوده است.
دکتر سید محمد علوی در گفتوگو با ایسنا از افزایش ۱۳ درصدی حیوانگزیدگی نسبت به سال گذشته خبر داد و نسبت به خطر انتقال هاری از سگ به حیوانات دیگر هشدار داد.
وی با اشاره به مشاهده مواردی از ابتلای گربهها به هاری در استان خوزستان، گفت: انواع حیوانات گوشتخوار و سگسانان میتوانند هاری را انتقال دهند بنابراین به جز سگ، گرگ، روباه، شغال، کفتار، شیر، پلنگ و حتی انواع گربهسانان و حیوانات اهلی مانند بز، گوسفند، گاو و ... نیز میتوانند به هاری مبتلا شوند و اگر انسان را گاز بگیرند بیماری را به انسان منتقل کنند.
علوی افزود: هر فردی که دچار حیوان گزیدگی شود حتما باید برای دریافت واکسن ضد هاری به مراکز درمان پیشگیری از هاری مراجعه کند. باید توجه کرد که پنجه کشیدن گربه (به علت لیسیدن پنجه) همانند گازگرفتگی محسوب میشود و نیازمند درمان پیشگیری از هاری است.
وی بیان کرد: با توجه به قرار داشتن در ایام پایانی سال و تعطیلات نوروز و حضور مردم در پارکها، خطر گازگرفتگی بیشتر است بنابراین مردم باید نه تنها از گازگرفتگی سگ جلوگیری کنند بلکه مراقب سایر حیوانگزیدگیها نیز باشند.
در پی گزارشی از ابتلای گربه ها به هاری، نگرانی از انتقال این بیماری به انسان و همچنین افزایش تعداد حیوانات هار بیشتر شده و اکنون این سوال مطرح میشود که در صورت جمع آوری سگهای بلاصاحب، بیماری هاری کنترل میشود؟