آفتابنیوز : آفتاب-سرویس اجتماعی: دکتر ضیایی پرور به سفارش مرکز مطالعات توسعه و رسانه ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اردیبهشت ماه سال جاری به بررسی 200 وبلاگ سیاسی و اجتماعی فارسی در سال 1386 پرداخته است و در این تحلیل هدف اصلی شناخت محتوای وبلاگ های سیاسی و اجتماعی و فرآیندهای حاكم بر آن در سال مذکور و مقایسه تطبیقی آن با تحقیق مشابه در سال 1385 می باشد ، با بررسی این وبلاگ سیاسی و اجتماعی فارسی در سال 1386 از نظر شکلی و محتوایی نتایج زیر به دست آمده است:
از نظر شكلی1- وبلاگستان فارسی به سمت انتشار وبلاگهای با هویت مشخص تر و تعریف شده تر در حال حركت است.
2- وبلاگستان فارسی در سال 86 به نسبت سال 85 بطور محسوسی سیاسیتر شده است . البته این گرایش در وبلاگهای با گرایش های سیاسی متفاوت ، مختلف می باشد.
3- مقایسه میانگین كامنتهای 4 گروه از وبلاگ نویسان با گرایش های مختلف نشان می دهد كه وبلاگهای اصولگرا با میانگین 64 درصد برای كامنتهای زیاد ، بالاتر از سایر گرایش های وبلاگی قرار گرفته اند .
4- از نظر كمی، تعداد مطالب تولیدی وبلاگ نویسان در سالهای اخیر روند كاهشی را طی می كند و وبلاگستان فارسی هر سال نسبت به سال قبل كمكارتر می شود.
5- وبلاگستان فارسی علی رغم كاهش حجم مطالب منتشره ، روندی كیفی در ارتباط با مخاطب را طی می كند و هر روز پختهتر میشود.
6- ركورد بیشترین وبلاگ فاقد سیستم شمارنده به گروه وبلاگهای منتقد با 84 درصد اختصاص دارد.
7- ركورد بالاترین میزان انتشار در داخل كشور متعلق به وبلاگ نویسان اصولگرا با شاخص 100 درصد و ركورد بالاترین میزان انتشار در خارج كشور متعلق به وبلاگ نویسان منتقد با 58 درصد است .
8- بیشتر وبلاگهای اصولگرا در سال 86 ترجیح داده اند با نام اصلی و با هویت واقعی خود مطلب بنویسند.
9- وبلاگهای با گرایش اصولگرا ( 38 درصد ) سیاسی تر از میانگین كل وبلاگها ( 24.5 درصد ) در سال 86 میباشد.
10- وبلاگهای اصولگرا دارای سطح بالاتری از تعامل با مخاطب در بین وبلاگهای بررسی شده است.
11- میانگین وبلاگهای اصولگرای فاقد سیستم كانترینگ با 74 درصد از میانگین همین شاخص در كل وبلاگها با 54 درصد بالاتر است .
12- تمام وبلاگهای اصولگرای مورد بررسی در تحقیق حاضر از داخل ایران به روز رسانی شدهاند.
13- وبلاگنویسان اصلاح طلب به وبلاگ نویسی با نام مستعار یا بدون ذكر نام بیشتر گرایش دارند.
14- وبلاگهای اصلاح طلب در كنار وبلاگهای اصولگرا سیاسی ترین وبلاگهای فارسی به شمار میروند.
15- وبلاگهای اصلاح طلب گرایش بیشتری به پنهان كردن تعداد بازدید كنندگانشان نشان دادهاند.
16- از نظر كشور محل انتشار ، شاهد هیچ تفاوت محسوسی در بین وبلاگهای اصلاح طلب در سالهای اخیر نیستیم.
17- گرایش سیاسی – اجتماعی نویسی توامان در وبلاگهای منتقد با 58 درصد از سایر گروههای وبلاگی با متوسط 49.5 درصد قوی تر است .
18- تعامل وبلاگهای منتقد با مخاطبانشان در طول این دو سال (1385 و 1386) نسبتاً ثابت باقی مانده و اندكی افزایش یافته است.
19- گرایش به درج نام واقعی در میان وبلاگهای بی طرف بسیار شدید بوده و اكثر وبلاگهای مورد بررسی در این گروه دارای نام واقعی وبلاگ نویس میباشند.
20- بیشتر وبلاگنویسان بی طرف نوشتن در زمینه مسایل اجتماعی را به سیاسی نویسی ترجیح دادهاند و وبلاگنویسان بیطرف ركورد بالاترین میزان وبلاگ نویسی با گرایش صرفاً اجتماعی را دارا میباشند.
بعد محتوایی
از نظر محتوایی با بررسی محتوایی وبلاگ های فارسی در القا و دیدگاههای زیر را استنباط کرد:
ضرورت حمایت قاطعانه از دولت عدالت طلب احمدی نژاد ،افشای روابط پشت پرده اصلاح طلبان با مافیای ثروت ،انتقاد به شخصیتهای اصلاح طلب ،حمایت از سفرهای استانی رئیسجمهور ،راه اندازی حرکتهای وبلاگی در دفاع از اصول انقلاب و ارزشهای اسلامی ،حمایت از طرح امنیت اجتماعی ،انتقاد به خاتمی و گروههای اصلاحطلب تندرو ،انتقاد به طرح سهمیه بندی بنزین و برخی دیگر از سیاستهای دولت ،نتقاد و اعتراض به فیلم ضد ایرانی 300،اعتراض به سخنرانی رئیسجمهور در دانشگاه کلمبیا ،رداختن به موضوع زنان ، فمینیسم ، روابط دختر و پسر ،پرداختن انتقادی به موضوع انتخابات مجلس هشتم ،انتقاد به روند انتخاب سرمربی تیم ملی فوتبال ،طرح این موضوع که زنان ، تفریحات سالم ندارند ،پرداختن به موضوع ازدواج مجدد در جامعه ،انتقاد به توقیف روزنامه شرق ،انتقاد به قطع گاز مردم برخی شهرهای کشور در زمستان ،تشویق مردم به حضور فعالانه در انتخابات ،انتقادات شدید از سیاستهای دولت احمدی نژاد ،لزوم جدایی دین از سیاست ،نتقاد به حزب اعتماد ملی و کروبی به خاطر جدایی از اصلاح طلبان ،انتقاد به روند فعال شدن نظامیان در امور سیاسی ،انتقاد به بسته شدن فضای سیاسی در دانشگاهها ،انتقاد به محدود شدن آزادی رسانه ها و اینترنت ،انتقاد به وضعیت مدیریت هواپیماها و فرودگاهها ،بیان خاطرات زندگی در خارج از کشور ،اهنمایی در باره نحوه اخذ پناهندگی یا پذیرش دانشگاهی در خارج ،حمایت از آزادی بیان و سبک زندگی ،انتقاد به گرانی مسکن و سایر خدمات و کالاها ،ارایه آموزشهای اجتماعی در باره مسایل مبتلا به مردم و جوانان ،ارایه کارکردهای آموزشی و علمی در زمینه مسایل اجتماعی و زندگی روزمره ،انتقاد به صدا و سیما به خاطر فقدان برنامه ریزی درست برای پر کردن اوقات فراغت جوانان