شمخانی در این دیدار با اشاره به رویکرد اتحادیه اروپا در زمینه مبارزه با تروریسم،دفاع از حقوق بشر،تامین امنیت انرژی و تحکیم امنیت پایدار در نظام بین الملل گفت: جمهوری اسلامی ایران بر اساس راهبرد ثابت خود و با صرف هزینههای مادی و انسانی قابل توجه،اقدامات کم نظیری را در حوزههای ذکر شده به انجام رسانده که منافع آن متوجه جهانیان بویژه شهروندان اروپایی بوده است.
وی با انتقاد از کم توجهی اروپا به نقش سازنده ایران در ایجاد امنیت پایدار در منطقه و نظام بینالملل گفت: متاسفانه روابط راهبردی اروپا با برخی کشورهایی در حال توسعه است که مظهر شر،ناامنی و تروریسم دولتی در جهان هستند.
شمخانی با اشاره به بدعهدی آمریکا و خروج غیر قانونی این کشور از برجام که تمام موجب افزایش بی اعتمادی مردم ایران به غرب و امریکا شد اظهار داشت: ما ضمن ان که به همه تعهداتمان در برجام عمل کردیم هیچگاه از میز مذاکره خارج نشدیم و اکنون نیز بدنبال توافقی قوی،پایدار و قابل اتکاء هستیم.
وی بدعهدی آمریکا و بیعملی اروپا در برجام را تجربه ای تلخ برای مردم ایران عنوان کرد و افزود: اقدامات جبرانی ایران در بخش هسته ای صرفا واکنشی قانونی و عقلانی به یکجانبه گرایی امریکا و انفعال اروپا بوده و تا زمانی که رویه غیرقانونی غرب تغییر نکند، ادامه خواهد داشت.
شمخانی رفع تحریمهای غیرقانونی و تحقق انتفاع اقتصادی همه جانبه و پایدار را هدف ایران از ورود به مذاکرات وین عنوان کرد و گفت: توافقی که دو اصل ذکر شده را با ارائه تضمین قابل اتکاء از سوی امریکا و اروپا تآمین ننماید هیچ مطلوبیتی برای ایران ندارد.
وی رفتارهای ضدو نقیض آمریکا در میانه مذاکرات و چسبندگی واشینگتن به ابزارهای تهدید و تحریم که تداوم سیاستهای فشار حداکثری ترامپ است را از عوامل مهم طولانی شدن مذاکرات و به نتیجه نرسیدن ان عنوان کرد و گفت: با کشوری که سخت ترین شرایط تحریمی را با مقاومت جانانه و همدلی و پشتیبانی مردم پشت سر گذاشته نمیشود با زبان زور سخن گفت.
جوزف بورل نیز در جریان این ملاقات با اشاره به شرایط بینالمللی پس از جنگ اوکراین و ضرورت تلاش همه جانبه برای ایجاد امنیت پایدار در جهان گفت: احیای برجام در شرایط کنونی میتواند دستاورد امنیتی بسیار مهمی در نظام بین الملل تلقی شود.
وی با انتقاد شدید از سیاستهای ترامپ که با خروج یک جانبه از برجام این توافق بینالمللی را تا مرز نابودی پیش برد اظهار داشت: برای دستیابی به توافقی خوب همه طرفها باید نگاهی رو به آینده داشته باشند.
بورل با اشاره به گفتگوی خود با مقامات امریکایی پیش از سفر به تهران اظهار داشت: دولت بایدن بدلایل مختلف بدنبال دستیابی به توافق برای احیای برجام است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ملاحظات جمهوری اسلامی ایران را با توجه به تجربیات گذشته در زمینه اخذ تضامین برای اطمینان از پایدار بودن توافق جدید قابل درک عنوان کرد و گفت: من به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات در تلاش هستم که دیدگاههای طرفین را متناسب با مقدورات سیاسی و فنی برای شکل گیری توافق به یکدیگر نزدیک کنم.