در آستانه سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان، سه تن از این منابع گفتند که مقامات ارشد عربستانی در ماههای اخیر در جریان چندین نشست در ریاض و واشنگتن، همتایان آمریکایی خود را بر سر خواسته خود درخصوص لغو شدن سیاست واشنگتن در مجاز کردن صرفا فروش تسلیحات دفاعی به این شریک اصلی خود در حوزه خلیج فارس تحت فشار گذاشتند.
دو منبع گفتند که رایزنیهای داخلی در آمریکا درخصوص چنین موردی در سطحی غیررسمی و در مراحل اولیه قرار داشته و هنوز اتخاذ هیچ تصمیمی در این مورد قریب الوقوع نیست. یک مقام آمریکایی به رویترز گفت که "در حال حاضر" مذاکرهای با عربستانیها بر سر مساله فروش سلاحهای تهاجمی به آنها در جریان نیست.
اما بایدن همچنان که برای این سفر دارای حساسیت دیپلماتیک آماده میشود، این پیام را داده که به دنبال بهبود روابط تیره شده کشورش با عربستان سعودی در ضمن خواستهاش درخصوص افزایش تولید نفت در خلیج فارس و برقراری روابط نزدیکتر امنیتی بین اعراب با اسرائیل با هدف مقابله با ایران است.
دستیاران وابسته به کنگره آمریکا میگویند، در داخل این کشور، هر اقدامی از سوی دولت واشنگتن برای لغو محدودیتهای اعمال شده بر فروش سلاحهای تهاجمی به عربستان مطمئناً مخالفت کنگره را از جمله از سوی دموکراتها و جمهوری خواهان مخالف که از منتقدان سرسخت عربستان بودهاند، به دنبال خواهد داشت.
عربستان سعودی همچنین به دلیل توافقش در اوایل ماه ژوئن در خصوص تمدید دو ماهه آتش بس حاصل شده از میانجیگری سازمان ملل در یمن، مورد تمجید کاخ سفید قرار گرفت.
واشنگتن اکنون مایل است شاهد تبدیل آن آتش بس به یک آتش بس دائمی باشد.
یکی از منابع مطلع در واشنگتن گفت که دولت آمریکا مذاکرات داخلی درباره امکان حذف محدودیتهای تسلیحاتی عربستان را آغاز کرده است اما این مذاکرات هنوز به مرحله تصمیم گیری نرسیده است.
به گفته یک منبع دوم، از جمله دفعاتی که مقامات عربستان چنین درخواستی را مطرح کردند، در زمان سفر خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان به واشنگتن در ماه مه بود.
این منابع تاکید کردند انتظار نمیرود که هیچ بیانیه رسمی در مورد این رایزنی در حوالی سفرهای بایدن از 13 تا 16 ژوئیه، که شامل توقف در اراضی اشغالی و کرانه باختری خواهد بود، منتشر شود.
آنها گفتند که انتظار میرود اتخاذ هر گونه تصمیمی برای برداشتن این ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی به شدت به این بستگی داشته که ریاض نشان دهد به اندازه کافی برای یافتن راه حلی سیاسی برای جنگ یمن تلاش کرده است یا خیر.
از جمله مهمترین اقلامی که سعودیها به دنبال آن هستند، مهمات هدایتشونده دقیق نظیر مواردی که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در مواجهه با مخالفتهای نمایندگان کنگره تایید شد، است.
دو منبع گفتند، اما انتظار میرود که دولت بایدن در این زمینه و در ضمن بحثهایش در خصوص تسلیحاتی که ممکن است پیشنهاد شوند با احتیاط حرکت کند. عفو بینالملل اخیرا اعلام کرد که در حمله هوایی ائتلاف متجاوز تحت رهبری عربستان سعودی به یک بازداشتگاه در یمن در ژانویه که منجر به کشته شدن تعداد زیادی شد، از بمبهای هدایتشونده دقیق ساخت آمریکا استفاده شد.