سمیه رفیعی در مورد فروش سنجابهای جنگلها کشور با قیمت گزاف گفت: طی سالهای اخیر شاهد فروش و قاچاق سنجابهای زاگرس بودیم، اگر این حیوانات از طبیعت گرفته و پرورش داده شده باشند به نوعی پرورش در اسارت به روش غیر قانونی محسوب میشود.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم افزود: در قوانین مربوط به پرورش و تکثیر حیوانات در سازمان حفاظت محیط زیست هیچگونه ضوابطی در راستای پرورش و نگهداری حیواناتی مثل سنجاب ابلاغ نشده است. تکثیر و پرورش آهو، قوچ، میش و حتی عقرب برای زهر گیری داریم، اما تکثیر و پرورش سنجاب توجیه و دلیل متقنی برای آن وجود ندارد جز آنکه متاسفانه بسیارى از افراد علاقمند به حفظ و نگهدارى آن به عنوان حیوانات خانگی هستند.
وی درا دامه تصریح کرد: هر گونه خرید و فروش حیوانات وحشی بدون مجوز قانونی و استفاده آنها تحت هر عنوانی مصداق جرم تلقی میشود، حیوانات خانگی و اهلی تعریف خاص خودشان را دارند و لزوما هر حیوانی که از طبیعت وحشی برداشت میشود و افراد آنها را در اسارت نگهداری کنند خانگی یا اهلی محسوب نمیشوند.
قاچاق سنجاب از استانهای زاگرسنشین تا پایتخت ادامه دارد
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: از چند سال اخیر شاهد قاچاق سنجاب از استانهای زاگرس نشین همچون ایلام، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد هستیم که به شدت افزایش یافته است و نسل این گونه حیوانات ارزشمند در معرض تهدید قرار گرفته، از سویی دیگر به دلیل آتش سوزیهای سالهای اخیر، زیستگاه این حیوانات نیز با مشکلات زیادی روبه رو بوده است. سنجاب حیوان ذی قیمتی برای بهسازی و بازسازی جنگلها شمرده شده و به نوعی باغبان جنگل محسوب میشود.
رفیعی یادآور شد: حوزه زاگرس از زیستگاههای غنی برای حضور سنجابهای شمرده میشوند که با تخریب زیست بوم آنها در بلوطزاران زاگرس به دام سوداگران و قاچاقچیان حیات وحش افتاده و از جنگلهای زاگرس به تهران و دیگر شهرهای ایران قاچاق میشوند. قاچاق حیاتوحش بعد از قاچاق مواد مخدر، اسلحه و انسان، یکی از پرسودترین تجارتهای سیاه جهان بوده که متاسفانه در کشور ما هم رواج یافته است؛ طبق ارقام مطرح شده قاچاقچیان مبالغ کلانی را از این طریق به دست میآورند.
نماینده در مجلس یازدهم تاکید کرد: تبلیغات گسترده فروش حیوانات از دنیای مجازی تلگرام و اینستاگرام حتی در فیلمها و سریالهای تلویزیونی به صورت غیرمستقیم زندگى این گونه حیوانات را در معرض تهدید قرار داده و بازار کاسبی قاچاقچیان و دلالان را داغ کرده است.
چه سرنوشتی در انتظار حیوانات قاچاق شده است
وی در ادامه اظهار کرد: قاچاق حیواناتی که از طبیعت برداشت شدهاند؛ از سنجاب گرفته تا حیوانات دیگر در سایه عدم نظارت متولیان امر، بدیهی است که منجر به از بین رفتن حیات پویای طبیعت شده است، اما از طرفی حیواناتی که از زیستگاه خود جدا شده اند و در خانهها نگهداری میشوند، سرنوشت خوبی در انتظار آنها نیست، نگهداری این حیوانات به دلیل هزینههای بالا و نبود تخصص دامپزشک، پس از مدتی مورد بیتوجهی قرار گرفته و بی شک احتمال رهاسازی آنها در طبیعت افزایش پیدا میکند یا در اسارت جان میدهند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطر نشان کرد: مجلس در حوزه قانونگذاری و نظارت میتواند مانع از شدت گیری قاچاق و سوء استفاده از حیوانات باشد، قوانین مرتبط با شکار و صید سابقه طولانی در کشور ما دارند شاید در بخشهایی از آن نیاز به اصلاحاتی باشد. در حال حاضر نظارت بر اجرای قوانین از مهمترین وظایف مجلس محسوب میشود.