دیابت بیماری است که آرام و بیسر و صدا در بدن پیشرفت میکند و ارگانهای حساس مانند کلیه و چشمها را تحت تاثیر قرار میدهد. قند خون بالا میتواند منجر به نارسایی کلیوی شود. همچین این بیماران بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند. فشار خون بالا یکی از دلایل اصلی آسیبهای کلیوی است. این مقاله از درمانکده را مطالعه کنید تا بیشتر از تاثیرات قند خون بالا بر کلیهها بدانید.
دیابت چگونه بر عملکرد کلیهها تاثیر میگذارد؟
در ساختار کلیه رگهای خونی بسیار ریزی وجود دارد که دارای حفرههای کوچکی به نام نفرون هستند. نفرونها نیز شبکه لولهای شکلی به نام گلومرول دارند. وظیفه آنها دفع مواد زائد و تصفیه خون است. به زبان ساده میتوان گفت آنها مانند یک صافی عمل میکنند. موادی مانند پروتئین که اندازه بزرگی دارند از این صافیها عبور نمیکنند. قند خون بالا سبب میشود تا حجم خون بیشتری در این رگها جریان داشته باشد.
نفروپاتی دیابتی چیست؟
در حالت عادی ادرار پروتئین ندارد. زمانی که نفرونها آسیب میبینند پروتئین به ادرار نشت پیدا میکند. در این حالت نوعی پروتئین به نام آلبومین در ادرار یافت میشود. اگر این مشکل به موقع درمان نشود، میتواند منجر به بروز نفروپاتی دیابتی میشود.
افرادی که به دیابت نوع یک مبتلا هستند معمولا ۱۵ تا ۲۰ سال بعد از شروع بیماری با نشانههای بیماریهای کلیوی مواجه خواهند شد. از آنجایی که زمان شروع دیابت نوع ۲ در اکثر بیماران مشخص نیست، نمیتوان زمان دقیقی را برای بروز ناراحتیهای کلیوی در نظر گرفت.
علائم نفروپاتی دیابتی
نفروپاتی دیابتی در مراحل ابتدایی نشانه و علامت خاصی ندارد. در واقع بیماران زمانی متوجه آن میشوند که کلیهها درصد زیادی از عملکرد خود را از دست دادهاند.
آیا دیابت باعث اوره خون بالا میشود؟
اگر کلیهها به هر دلیلی عملکرد خود را از دست بدهند توانایی دفع مواد زائد بدن مانند اوره (Urea) و کراتینین (creatinine) را نخواهند داشت. اوره ماده زائدی است که به دلیل سوخت و ساز پروتئین در بدن ایجاد میشود.
علائم اوره خون بالا
آیا دیابت باعث فشار خون بالا و آسیبهای کلیوی میشود؟
دیابت منجر به فشار خون بالا نمیشود، اما به نظر میرسد افرادی که به قند خون بالا مبتلا هستند، بیشتر در معرض فشار خون و کلسترول بالا قرار دارند. بالا بودن سطح گلوکز خون میتواند بر شریانها و سیستم قلبی و عروقی تاثیرگذار باشد.
باید بدانید که فشار خون بالا بیماری خاموشی است که نشانه و علامت خاصی ندارد. موضوع مهمتر این است نارسایی کلیه نیز در مراحل ابتدایی هیچ علامتی ندارد. این امر سبب شده است تا بیشتر افراد زمانی متوجه بیماری خود شوند که کلیهها آسیب جدی دیدهاند. به همین دلیل دکتر کلیه و غدد از بیماران مبتلا به دیابت میخواهند که در بازههای زمانی معین وضعیت خون خود و کلیهها را بررسی کرده تا در صورت بروز مشکل درمان به موقع انجام شود.
علائم نارسایی کلیه
تاثیر متفورمین بر کلیه چیست؟
متفورمین یکی از داروهای مهم در درمان و کنترل قند خون بالاست. حتما میدانید که هر دارویی در کنار خواص درمانی خود میتواند منجر به بروز عوارض جانبی شود. متفورمین میتواند بر کلیهها تاثیرگذار باشد، اما مقدار آن بسیار کم است. به همین دلیل مصرف آن نمیتواند منجر به نارسایی کلیوی شود. نکته مهم در مصرف آن میزان کراتین در خون بیمار است. اگر سطح این ماده زائد در بدن بالا باشد، مصرف این دارو نیز محدودیت خواهد داشت.
بزرگ شدن کلیه بر اثر دیابت
در حالت عادی هر کلیه چیزی حدود ۶ سانتیمتر ضخامت و ۱۱ سانتیمتر طول دارد. در بیشتر مواقع بیماریهای زمینهایی باعث بزرگ شدن کلیه میشوند. این بیماری چندان شایع نیست و راههای درمانی شناخته شدهایی برای آن وجود دارد. یکی از بیماریهای زمینهایی که منجر به بروز این بیماری میشود گلومرولونفریت (Glomerulonephritis) است. زمانی قند خون بالا عملکرد گلومرولهارا تحت تاثیر قرار میدهد، مواد زائد فیلتر نمیشوند. به همین دلیل آب در کلیهها جمع خواهد شد و و در نتیجه کلیهها بزرگ میشوند.
آیا دیابت و سنگ کلیه ارتباطی با هم دارند؟
دیابت نوع باعث میشود تا ادرار خاصیت اسیدی بیشتری داشته باشد، به همین دلیل ریسک بروز سنگ کلیه در این بیماران بیشتر است. در واقع سنگ کلیه رسوبات سختی هستند که به دلیل بالا بودن نمک و املاح در ادرار به وجود میآیند. معمولا بیماران زمانی متوجه سنگ کلیه میشوند که شروع به حرکت میکند.
علائم سنگ کلیه
احساس درد متناوب و شدید در ناحیه پشت و پهلو. این درد پایینتر از سطح دندههاست و ممکن است در قسمت پایین شکم نیز حس شود.
در صورت بروز عفونت بیمار با تب و لرز نیز مواجه خواهد بود.
برای درمان مشکلات کلیوی به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟
متخصصان اورولوژی میتوانند در تشخیص، درمان و کنترل بیماریهای کلیه به شما کمک کنند. البته برای کنترل دیابت و کاهش عوارض آن لازم است با متخصص غدد نیز مشورت نمایید. درمانکده شرایطی را فراهم کرده است تا بتوانید از پزشکان متخصص فعال در سراسر استان تهران، به طور آنلاین نوبت بگیرید. در این مجموعه بیش از ۵۰ تخصص پزشکی پوشش داده میشود. برای گرفتن نوبت یا مشاوره کافی است تخصص مورد نظر را جستجو کنید. برای مثال اگر به دکتر متخصص خون نیاز دارید، با جستجوی این تخصص در درمانکده لیستی از پزشکان که در این زمینه تخصص دارند در اختیار شما قرار خواهد کرد. با توجه به اطلاعات که نمایش داده میشود میتوانید آنلاین از متخصص نوبت بگیرید.