شادیه محمدی، اظهار کرد: توجه به تغذیه سالم برای داشتن یک زندگی سالم، امری لازم و ضروری است چراکه تغذیه سالم انسان را از بیماریهای گوناگون دور کرده و زندگی سالم و شادابی را برای انسان فراهم میکند.
وی افزود: طبق گزارشها و تحقیقات به انجام رسیده کسانی که از نمک به اندازه و چربی کمی استفاده میکنند، روزانه صبحانه مصرف میکنند و استفاده از میوه و سبزیجات را فراموش نمیکنند، نسبت به بقیه افراد که این اصول را رعایت نمیکنند، عمر طولانیتری دارند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: امروزه تأکید کارشناسان تغذیه این است که بشقاب غذا را تا میتوانید رنگین کرده و از مواد غذایی طبیعی با رنگهای مختلف استفاده کنید، چرا که این امر تأثیر شگرفی در پیشگیری از انواع سرطانها دارد.
وی با اشاره به اینکه در رعایت الگوی غذایی صحیح ما باید هرم غذایی جدید را مد نظر قرار دهیم، ادامه داد: در قاعده هرم غذایی جدید که بخش اصلی چیدمان تغذیه بوده نان و غلات سبوسدار و مصرف سبزیجات قراردارد، در حالی که نان سفید، باگت و شیرینیجات به دلیل ناسالم بودن در رأس هرم قرار گرفته است.
دکتر محمدی گفت: اصول تغذیه سالم را نمی توان به صورت صد درصد رعایت کرد، اما اگر بتوان اصول تغذیه را بر روند نسبت ۸۰ درصد غذای سالم و ۲۰ درصد غذای ناسالم قرار داد، رژیم غذایی سالم است.
وی به دسته بندی کربوهیدراتها در رژیم غذایی اشاره کرد و افزود: گروهی از کربوهیدارتها هستند که به محض مصرف، قند خون انسان را بالا می برند، لذا این گروه از کربوهیداتها سالم نیستند و در مقابل با مصرف گروهی دیگر از کربوهیدرات ها که شامل تمام محصولات تهیه شده از غلات سبوسدار است دیر گرسنه میشویم، که سالم هستند.
این استاد دانشگاه گفت: به دلیل عادتهای تغذیهای و در دسترس نبودن، بخشی از غلات سبوسدار کمتر استفاده میشود که براین اساس باید با اضافه کردن ترکیبات سالم در هنگام درست کردن برنج سفید، کاربرد غذایی آن را بالا ببریم.
وی گفت: غذاهای سنتی و محلی قدیم استان از ارزش غذایی بالایی برخوردارند که متاسفانه این غذاهای سنتی طرفدار ندارند، در حالیکه با مصرف آنها اصول تغذیه سالم رعایت می شود. امروزه در بسیاری از کشورهای خارجی برای صبحانه بلغور مصرف میکنند که یکی از غذاهای محلی ما در استان کردستان بوده است.
محمدی، گیاه کینوا را یکی از دانههای با ارزش غذایی بالا دانست و گفت: برای بهرهمندی از ارزش غذایی این دانه گیاهی می توان آن را با یک پیمانه برنج پخت و با سبزیجات مصرف کرد، چراکه علاوه بر کربوهیدرات لازم، دارای پروتئین بالایی است که توصیه میشود برای کودکان زیر ۱۲ سال یک روز در هفته کینوا درست کنیم.
وی به یکی از عادات غلط ایرانیها اشاره کرد و گفت: لقمه گرفتن یکی از عادتهای غلط ایرانیها است که برای تغذیه سالم یا باید آن را حذف کنیم یا از کاهو برای لقمه گرفتن استفاده کنیم، که این خود یک ترفند برای لاغری است.
این استاد دانشگاه گفت: در گروه میوه و سبزیجات از هر گروه دوتا سه واحد باید مصرف کرد البته سبزیجات نشاستهای جزء واحد محسوب نمیشوند، اما در این گروه از جوانهها غافل نشوید حتی میتوانیم خود ما در خانه جوانه تولید کنیم.
وی افزود: آبمیوه سبزیجات و میوهها زیاد توصیه نمی شود، چراکه برای تهیه یک لیوان آبمیوه، تعداد زیادی میوه لازم است و در فرایند تولید نیز، بخش فیبر میوه دور ریخته میشود و قند بالایی دریافت میکنیم؛ سعی کنید به جای آبمیوه از اسموتی یا میوههای خردشده استفاده کنید که برای فصل گرما هم بسیار کارآیی دارد.
محمدی بیان کرد: چربیهایی همچون زیتون، مغز گردو و آجیلها که دارای امگا سه، هستند در طول روز دو تا سه واحد باید مصرف شود؛ تخمه آفتابگردان و بادام زمینی را میتوان جایگزین آجیلها کرد.
وی در پایان خواستار شد که از همین امروز عادتهای غذایی خود را تغییر داده و آن را بهبود ببخشیم و سعی کنیم عادت غذایی را به نسبت ۸۰ به ۲۰ برسانیم و در مصرف نمک باید خیلی رعایت کنیم و با جایگزین کردن چاشنیهای مختلف سبزیجات معطر، آبلیمو، آب نارنج و ...به غذا میزان مصرف نمک را در خانواده کاهش دهیم.