کد خبر: ۷۸۷۶۴
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۲:۴۴
دکتر قهرمان پور در گفتگو با آفتاب مطرح کرد:

رفع سوء تفاهم‌های ایران و ترکیه محتاج زمان است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک کارشناس روابط بین‌الملل درباره عدم روابط مطلوب مابین ایران و ترکیه گفت: «وجود موانعی بین دو کشور باعث شده‌است تا روابط ایران و ترکیه به حد مطلوبی نرسد. البته قسمتی از این موانع ذهنی است که مربوط به شناخت رهبران و نیز جامعه دو کشور از یکدیگر می‌شود».

دکتر رحمان قهرمان‌پور کارشناس روابط بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار سرویس سیاست‌خارجی آفتاب درباره کم بودن اطلاعات کافی بین دو کشور ایران و ترکیه افزود: «دو کشور ایران و ترکیه یکدیگر را به اندازه دو همسایه نمی‌شناسند این عدم شناخت از یکدیگر در کنار وجود مخالفان رابطه در دو طرف باعث شده است تا نتوانند بر روی اصول مشترکی به توافقی دست پیدا کنند. در نتیجه این رویه باعث شده است تا روابط دو کشور به حد مطلوبی نرسد».

وی در ادامه افزود: «به غیر از بحث شناخت و ذهنیت دو کشور که نکته بسیار مهمی است یک سری عوامل عینی بین ایران و ترکیه وجود دارد. البته در کنار این موضوع شاهد تفاوت آرایش قدرت در عرصه سیاسی ترکیه با ایران نیز هستیم. کشور ترکیه بر اساس قانون اساسی این کشور دارای یک نظام سکولار است این در حالی است که ایران بر اساس قانون اساسی دارای نظام اسلامی می ‌باشد. در واقع دو کشور ایران و ترکیه در بنیان‌های نظری و عملی خود دارای اختلاف‌هایی هستند».

این کارشناس مسائل روابط بین‌الملل درباره سایر عوامل بازدارنده گسترش روابط دو کشور ایران و ترکیه خاطرنشان کرد: «در دو کشور ایران و ترکیه گروه‌هایی وجود دارند که مخالف گسترش روابط دو طرف هستند در کنار این موضوع لابی اسرائیل نیز از نزدیکی ایران و ترکیه خوشحال نمی‌شود که منجر به مخالفت‌های آنها به صورت آگاهانه و یا حتی ناآگاهانه در ترکیه می‌شود در نتیجه می‌توان گفت که مجموع عوامل ذهنی و عینی که برشمرده شد باعث شده است تا روابط دو کشور به حد مطلوبی نرسد».

این تحلیل‌گر مسائل ترکیه درباره تاثیر سفر رئیس‌جمهور ایران بر وضعیت سیاسی حزب عدالت و توسعه گفت: «حزب عدالت و توسعه در مسیر یک نوع دلجویی با سایر احزاب حرکت می‌کند و درصدد تحریک کردن آنها نیست به همین دلیل احتمال اینکه سفر رئیس جمهور بر روی جایگاه این حزب تاثیر گذار باشد کمتر از گذشته است. اکنون شرایط ترکیه مانند دهه 90 میلادی نیست که با سفر رئیس‌جمهور ایران به ترکیه، رسانه‌ها علیه رئیس‌جمهور وارد عمل شوند».

این استاد دانشگاه ضمن اشاره به کاهش حساسیت سکولارها نسبت به ایران افزود:‌ «برداشت کلی در ترکیه بر این نکته استوار است که ایران روابط خود را به جای اسلامگراها و حزب عدالت و توسعه با کشور ترکیه گسترش می‌دهد. این در حالی است که در ایران برداشت‌ها بیشتر به سوی اسلامگراها معطوف شده است. در واقع در ایران این تصور وجود دارد که ارتباط با ترکیه به نحوی با جایگاه اسلامگراها مرتبط است ولی در زمانی که از زوایه کارشناسان داخلی ترکیه به مسائل نگاه کنیم متوجه می‌شویم که ایران در معادلات و اختلافات‌های حزبی ترکیه تاثیرگذار نیست». 

دکتر قهرمان پور درباره نحوه برخورد سکولارهای ترکیه با رئیس‌جمهور ایران گفت: «البته مشخص است که رسانه‌های نزدیک به محافل سکولار تحت فشار لابی اسرائیل و مخالفان روابط دو کشور انتقادهایی را درباره این سفر مطرح کنند. ولی احتمال کمی وجود دارد تا فضای منفی علیه سفر رئیس‌جمهور به ترکیه شکل بگیرد. بحث اسلامگراها مربوط به دهه 90 می‌شود و الان نگاه برتر در روابط دو کشور بیشتر شامل مباحث اقتصادی و در مرحله بعد امنیتی است».

این کارشناس روابط بین‌الملل ضمن اشاره به عوامل موثر در برطرف شدن موانع گسترش روابط دو کشور یادآور شد: «موانع موجود مابین دو کشور محصول چند دهه اخیر است و برای غلبه بر این مشکلات احتیاج به زمان داریم و نباید انتظار داشته باشیم که طی دوران کوتاهی روابط دو کشور به حد مطلوبی برسد. در واقع حدود بیست سال با ترکیه روابط سردی داشته‌ایم که منجر به سوءاستفاده‌های دو جانبه‌ایی شده است. این سوءتفاهم‌ها به مرور در حال رفع شدن است ولی باید این نکته را در نظر داشت که برای از بین بردن موانع ذهنی و عینی، نخبگان سیاسی دو طرف باید با هم آشنایی لازم را به دست آورند».

وی درباره دستاوردهای اقتصادی و سیاسی سفر محمود احمدی‌نژاد به ترکیه اظهار داشت: «پیش‌بینی می‌شود سفر رئیس‌جمهور به ترکیه منجر به افزایش میزان مبادلات تجاری بین دو کشور شود و همکاری در زمینه پتروشیمی از موضوعات اصلی است که در دستور کار مقامات ایرانی قرار دارد از طرف دیگر ترکیه اعلام کرده است که آماده میانجی‌گری در مسئله هسته‌ای ایران با گروه 1+5 است این موضوع نیز می‌تواند در دستور کار دو طرف قرار گیرد».

در پایان دکتر قهرمان‌پور درباره تاثیر رابطه ترکیه به عنوان میانجی‌گر صلح مابین رژیم صهیونیستی و سوریه و تاثیر آن بر روابطش با جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد: «به هر حال ترکیه در سال 1997 میلادی با رژیم اسرائیل قرارداد امنیتی امضا کرده است ولی روابط دو جانبه ایران و ترکیه برای ما بسیار مهم است و نمی‌خواهیم روابط کشور سوم را در روابط کشورمان با ترکیه دخالت دهیم. به همین دلیل بعید می‌دانم که میانجی‌گری ترکیه در مذاکرات سوریه و اسرائیل تاثیری در روابط ایران با ترکیه داشته باشد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۲۰:۰۵ - ۱۳۸۷/۰۵/۲۸
0
0
همه سو ء تفاهمات براي رفع .. نياز به زمان دارند ...
دنياي سياست هم همين طور !
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین