کد خبر: ۷۸۸۷۷
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۸۷ - ۱۶:۴۰
سفیر سابق ایران در پاکستان در گفتگو با آفتاب تشریح کرد:

آخرین تحولات پاکستان پس از سقوط مشرف

استعفای مشرف را باید امری طبیعی قلمداد کنیم
آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب- سرویس بین‌الملل: سفیر سابق ایران در پاکستان درباره اطلاع داشتن مطبوعات آمریکایی قبل از اعلام استعفای پرویز مشرف گفت: «اطلاع داشتن مقامات آمریکایی در شب قبل از استعفای آقای پرویز مشرف امری طبیعی است». 

میر محمود موسوی سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در هند و پاکستان طی گفتگو با خبرنگار بین الملل آفتاب با بیان مطلب فوق گفت: «باید این نکته را در نظر داشته باشیم که آمریکا در داخل پاکستان حضور فعال و پررنگی دارد. به هر حال در طول سال‌های اخیر و به‌خصوص پس از حادثه 11 سپتامبر تاکنون آقای پرویز مشرف از بهترین دوستان و متحدان آمریکا در مبارزه با تروریست محسوب می‌شود».

موسوی درباره دیدگاه مقامات آمریکایی درباره کناره‌گیری مشرف از قدرت افزود: «در طول یکسال اخیر یکی از دغدغه‌های اصلی واشنگتن این بود که اگر چنین متعهدی از قدرت کنار گذاشته شود جریانات سیاسی که مدعی حاکمیت در پاکستان هستند به همان میزان با آمریکا همراه خواهند بود یا خیر»؟ 

وی در ادامه با بیان اینکه این سؤال، در واقع سوال بسیار مهمی محسوب می‌شود، گفت: «به همین دلیل آمریکا نهایت احتیاط را به عمل می‌آورد تا تغییر حاکمیت منجر به تغییر سیاست‌ها در منطقه نشود و به صورت لحظه لحظه حضور خود را در صحنه تحولات پاکستان حفظ می‌کند».
 
موسوی با اشاره به این نکته که «این شرایط باعث شده است در اکثر اوقات مقامات آمریکایی در حال دیدار از پاکستان باشند و یا اینکه سفیر آمریکا به دنبال دیدار با مقامات پاکستانی است»، گفت: «به هر حال این تماس‌های نزدیک می‌تواند برای آمریکایی‌ها این فرصت را فراهم کند تا از آخرین تحولات موجود باخبر باشند».

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در پاکستان درباره احتمال توصیه مستقیم کاخ سفید به پرویز مشرف درباره کناره‌گیری از پست ریاست‌جمهوری پاکستان گفت: «به طور حتم انتخاب‌های مختلفی برای آمریکایی‌ها مطرح شده بود ولی اثبات اینکه آنها به مشرف توصیه کرده باشند که از قدرت کناره‌گیری کند شبیه غیب‌گویی است». 

وی با اشاره به مجموع روند تحولات ماه‌های گذشته پاکستان، که طی آن، این کشور به سمتی حرکت کرد که مشرف لباس نظامی را کنار گذاشت و اختیارات وی محدودتر شد، خاطرنشان کرد: «در واقع به همان میزان که فشارها بیشتر می‌شد پرویز مشرف بیشتر از صحنه قدرت خارج‌‌تر شد». 

از نگاه این کارشناس مسائل پاکستان، این روند قابل پیش‌بینی بود و بنابراین استعفای مشرف را باید امری طبیعی قلمداد کنیم.

میرمحمود موسوی در مورد حمایت‌های گذشته مقامات آمریکایی از مشرف با یادآوری این نکته که «به طور حتم در طول این مدت آمریکا از پرویز مشرف حمایت می‌کرده است»، گفت: «اگر آمریکا می‌توانست وی را در قدرت نگه دارد این کار را انجام می‌داد تا حداقل هم پیمان آمریکا در قدرت باقی بماند ولی شرایط فعلی پاکستان به نحوی است که برای آمریکا انتخاب دیگری وجود ندارد».

این تحلیلگر مسائل شبه قاره هند در مورد ادعای برخی از تحلیل‌گران پاکستانی که گروه مخالف از رای لازم برای اسیتضاح پرویز مشرف برخوردار نبود، با تأیید این موضوع گفت: «طبق اخباری که در مطبوعات پاکستان مطرح می‌شود برخی مدعی هستند که چنین آرایی برای استیضاح مشرف وجود نداشت و گروهی نظر مخالفی ارائه می‌کنند». 

موسوی افزود: «در این شرایط جواب قطعی مستلزم نظرخواهی از نمایندگان مجلس است ولی نکته اصلی این است که روند استیضاح به طور کامل به ضرر آقای مشرف بود. در واقع وارد شدن پرویز مشرف به مرحله استیضاح همراه با طرح شکایت و اقدمات قضایی علیه وی بود و تصویب چنین طرح‌هایی به مراتب از شکایت در قوه قضاییه قوی‌تر است».

وی درباره احتمال تبعید خود خواسته پرویز مشرف نیز گفت: «آقای مشرف تاکنون پاکستان را ترک نکرده است ولی با توجه به جو سنگینی که علیه وی وجود دارد و شکایت‌های قضایی که صورت می‌گیرد وضعیت آقای مشرف بسیار سخت خواهد شد».

این کارشناس مسائل بین‌المللی در مورد امکان سفر آقای پرویز مشرف به عربستان سعودی گفت: «از چند روز گذشته برخی از مقامات عربستان به عنوان میانجی‌گر در پاکستان حضور دارند و در رسانه‌های پاکستان اعلام شده است که یک هواپیما از طرف عربستان سعودی در اسلام‌آباد حضور دارد تا آقای مشرف را به عربستان انتقال دهد و با توجه به اینکه در گذشته عربستان میزبان نواز شریف بوده است این احتمال وجود دارد که عربستان سعودی به صورت موقت میزبان آقای پرویز مشرف نیز باشد». 

وی درعین حال خاطر نشان کرد: «البته نام کشور ترکیه نیز در این میان مطرح است و به نظر می‌رسد که در پاکستان ماندن آقای مشرف برای وی خطرات زیادی را به همراه داشته باشد». 

میرمحمود موسوی درباره سرانجام وضعیت سمت ریاست جمهوری پاکستان پس از کناره‌گیری پرویز مشرف خاطرنشان کرد: «براساس قانون اساسی پاکستان اکنون رئیس مجلس سنا به عنوان رئیس مجلس موقت مشغول فعالیت است». 

وی گفت: «در سال 1367 پس از کشته شدن آقای ضیاءالحق نیز چنین اتفاقی روی داد و آقای غلام اسحاق خان، رئیس وقت مجلس سنا به عنوان رئیس جمهور موقت مشغول به کار شد تا اینکه انتخابات در زمان مقرر برگزار شد و خانم بی‌نظیر بوتو توانست برای اولین بار به قدرت برسد».

میرمحمود موسوی درباره امکان توافق احزاب حاکم در پاکستان بر روی گزینه واحدی برای تصدی سمت ریاست جمهوری پاکستان گفت: «از نظر راهکار قانونی رئیس جمهور جدید توسط مجالس ایالتی (سرحد شمالغربی، پنجاب، سند و بلوچستان) به همراه مجلس ملی و مجلس سنا انتخاب می شود ولی به نظر می‌رسد که توافق مابین جریان‌های مختلف برای انتخاب رئیس جمهور موضوع ساده‌ای نخواهد بود». 

موسوی گفت: «از طرف حزب آقای نواز شریف و حزب مردم و نیز جناح‌های مختلف چهره‌های مختلفی مطرح شده‌اند ولی برای اینکه در این مورد قضاوتی داشته باشیم مقداری زود است زیرا توافق بر روی یک شخص، کار ساده‌ای نخواهد بود».

وی در مورد اختیارات قانونی رئیس جمهور آینده پاکستان خاطرنشان کرد: «براساس اصلاحیه هشتم قانون اساسی که در زمان ضیاءالحق انجام گرفت اختیارات ریاست جمهوری افزایش پیدا کرد و مشابه همین قضیه در زمان آقای مشرف روی داد». 

به گفته موسوی اکنون حزب مردم معتقد است که بخش زیادی از اختیارات در ریاست جمهوری جمع شده است و لذا در ماه‌های گذشته به دنبال کاهش این قدرت بود.

این کارشناس برجسته مسائل پاکستان در پایان این پرسش را مطرح کرد که اگر رئیس جمهور از حزب مردم انتخاب شود آیا  باز هم حزب مردم به دنبال کاهش قدرت رئیس جمهور خواهد بود و یا احزاب مسلم‌لیگ و مردم حاضر خواهند شد سمت ریاست جمهوری که قدرت انحلال مجلس و دولت را دارا است در اختیار گروه سومی قرار گیرد؟»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین