آفتاب: یک کارشناس مسائل پاکستان در مورد فرایند خروج مشرف از قدرت گفت: «روند برکناری آقای پرویز مشرف از زمانی آغاز شد که وی از ریاست ستاد مشترک ارتش پاکستان استفعا داد و فقط در پست ریاست جمهوری پاکستان باقی ماند. از همان دوران آمریکاییها به صورت مرحله به مرحله مشرف را تحت فشار قرار دادند. در واقع آنها تصمیم خودشان را گرفته بودند و با پنبه گردن مشرف را بریدند».
«آقا مرتضی پویا» قائممقام حزب «عوامی تحریک» پاکستان طی گفتگو با خبرنگار بینالملل آفتاب درباره نقش آمریکاییها درکنارهگیری پرویز مشرف از قدرت افزود: «مقامات آمریکایی با توافقهایی که با احزاب حامی پرویز مشرف انجام دادند آنها را وادار کردند که دیگر از وی حمایت نکنند. در کنار این موضوع سعی کردند از احزاب مخالف مشرف که ائتلاف تشکیل داده بودند به نفع اهداف خودشان استفاده کنند».
وی با اشاره به وعده مقامات آمریکایی که هر کس با آنها به توافق برسد جایگزین مشرف خواهد شد، خاطرنشان کرد: «پرویز مشرف از زمانی که مسأله قضات پیش آمد دوران نزول خود را آغاز کرد و پیشبینی میشد که در تاریخ 31 مارس از قدرت کنارهگیری کند ولی با توافقهایی که با آمریکاییها انجام داد توانست چند ماه بیشتر در قدرت باقی بماند ولی به هر حال او از مدتها قبل بازی را باخته بود».
این تحلیلگر مسائل پاکستان در مورد نحوه دیدگاه مقامات آمریکایی در مورد ایجاد دموکراسی در پاکستان یادآور شد: «مقامات آمریکایی در مقابل پاکستان رفتار دوگانهای نشان میدهند. در یک مرحله اعلام میکنند که باید در پاکستان یک دیکتاتور حضور داشته باشد تا بتوانند فقط با یک نفر حرف بزنند و در مرحله بعد میگویند که همان دیکتاتور باید شکل دموکراتیک داشته باشد»!
«آقا مرتضی پویا» در مورد نقش ترور خانم بینظیر بوتو در فرآیند دموکراسیخواهی در این کشور گفت: «خانم بوتو از سرنوشت خودش نگران بود. وی کشته شدن پدرش را به دست آمریکاییها دیده بود و حتی معتقد بود که خانواده گاندی را آمریکاییها کشتهاند و آنها نمیخواهند که هر کسی که مقداری پایگاه مردمی دارد در قدرت باقی بماند. به همین دلیل آن فرد را عوض میکنند تا یک عروسک جای آن را بگیرد».
معاون حزب «عوامی تحریک» پاکستان در مورد نقش سرویسهای اطلاعاتی پاکستان در ترور خانم بینظیر بوتو افزود: «در کشته شدن برادر بینظیر بوتو سازمان اطلاعات پاکستان نقش داشت و به همین دلیل بعید به نظر نمیرسد که سرویسهای اطلاعاتی پاکستان در ترور خانم بوتو نیز نقش داشته باشند. البته باید این نکته را در نظر داشت که بعضی از کشورهای عربی همانند شهادت عماد مغنیه در ترور خانم بوتو دست داشتهاند».
این کارشناس مسائل پاکستان در مورد گزینههای اصلی پست ریاستجمهوری پاکستان افزود: «آقای آصف علی زرداری از کاندیداهای اصلی پست ریاستجمهوری پاکستان محسوب میشود. اکنون افراد اداره کننده قدرت در پاکستان اطراف وی قرار گرفتهاند. البته معتقدم که بهترین گزینه برای تصدی ریاستجمهوری پاکستان دکتر طاهرالقادری از حزب مستقل «عوامی تحریک» است. وی میتواند بدون سازش با آمریکاییها آشتی ملی را در پاکستان هدایت کند ولی آمریکاییها نمیگذارند یک شخص سالم و پاک اداره کشور پاکستان را برعهده داشته باشد».
«آقا مرتضی پویا» در مورد بحث اختیارات ریاستجمهوری آینده پاکستان خاطرنشان کرد: «مشکل پاکستان و خیلی از کشورهای جهان سوم در این است که همیشه تغییر قدرت با سازش همراه است. در پاکستان بارها اتفاق افتاده است که مجلس منحل شده است ولی رئیسجمهور در سمت خود باقی مانده است».
وی با اشاره به تناضگوییهای مکرر پرویز مشرف در مورد ادعای عدم خروج از پاکستان گفت: «این همان پرویز مشرف است که گفت من هیچ وقت به آقای نواز شریف و خانم بوتو اجازه نمیدهم که در انتخابات شرکت کنند ولی در نهایت مجبور شد حرف خود را پس بگیرد. همینطور اعلام کرده بود که استعفا نخواهد داد ولی در نهایت مجبور به کنارهگیری از قدرت شد به همین ترتیب وی نمیتواند خودش را در پاکستان نگه دارد و به طور حتم از پاکستان فرار خواهد کرد».
این کارشناس مسائل پاکستان در مورد گزینههای احتمالی اقامت پرویز مشرف در خارج از پاکستان خاطرنشان کرد: «اینکه آقای مشرف کجا خواهد رفت به مردم پاکستان مربوط نیست و برای آنها اهمیتی ندارد. مقامات سعودی که نواز شریف را بردند اکنون نیز میخواهند آقای مشرف را با خودشان ببرند. به هر حال نکته مهم این است که تا وقتی آمریکا، عربستان سعودی و یا سایر کشورهای عربی در امور پاکستان دخالت میکنند امکان یک استقلال جزئی نیز برای پاکستان وجود ندارد».