فاطمه زارعپور با اشاره به نکاتی برای حفظ سلامتی زائران و در امان ماندن از گرمازدگی اظهار کرد: گرمازدگی به عنوان افزایش دمای مرکزی بدن، معمولاً به افزایش دمای بیش از ۴۰.۵ درجه سانتیگراد (۱۰۵ درجه فارنهایت)، همراه با اختلال عملکرد سیستم عصبی مرکزی در تنظیم گرمای محیطی به طوری که این گرما قابل دفع از بدن نیست، تعریف میشود.
وی افزود: دو نوع گرمازدگی وجود دارد؛ نوع اول گرمازدگی بدون فشار (کلاسیک) بوده که در افرادی با استعداد فیزیولوژیک یا آناتومیک یا شرایط پزشکی مزمن زمینهای قبلی که تنظیم درجه حرارت مختل شده ایجاد میشود و نوع دوم گرمازدگی ناشی از فعالیت است که معمولاً در افراد جوان و سالمی رخ میدهد که زمانی را در درجه حرارت و رطوبت بالای محیط به فعالیت میپردازند.
زارعپور با اشاره به اینکه ممکن است در اوایل بروز گرمازدگی تفکیک این دو حالت ممکن نباشد، ادامه داد: در چنین مواردی که علت گرمازدگی نامشخص است، عاقلانه است که اقدامات خنک کننده را آغاز کنیم.
عضو هیات علمی گروه سلامت جامعه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: مدیریت گرمازدگی احتیاج به تشخیص زودهنگام، خنک سازی سریع، اصلاح ناهنجاریهای الکترولیتی و مراقبتهای حمایتی دارد که نیاز به مراجعه به افراد آموزش دیده ضروری است ولی از آنجا که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است و با توجه به در پیش بودن ایام اربعین حسینی(ع) و بالا بودن دمای هوا در کشور عراق، توصیه میشود که زائران نکاتی را برای حفظ سلامتی خود و در امان ماندن از گرمازدگی رعایت کنند.
وی گفت: بهتر است پیادهروی در ساعات شب که دمای هوا کمتر است و نهایت تا ساعت ۸ تا ۹ صبح انجام شود؛ قبل از شروع پیادهروی از مایعات، آشها و میوهجات استفاده کنید و در طول پیادهروی به خوبی بدن را هیدراته نگه دارید و البته توجه شود از خوردن آب یخ پرهیز شود.
زارعپور در ادامه توضیح داد: تجهیزات و لباسهایی که مانع از دست دادن گرما در شرایط گرم یا مرطوب میشوند را به حداقل برسانید و لباسهایی بپوشید که به خوبی تهویه میکنند و اجازه خنکسازی تبخیری را میدهند؛ لباسهای گشاد و نخی، لباسهای بهتری هستند. به این نکته نیز توجه داشته باشید زمانی که لباس از عرق اشباع میشود، باید تعویض شود به دلیل اینکه که خنک شدن تبخیری را محدود میکند. علاوه براین، سرتان را با کلاه لبهدار ترجیحا حصیری یا چفیه بپوشانید و از دستمال یا چفیه مرطوب به آب یا گلاب استفاده کرده و از ریختن آب سرد روی سر به علت ایجاد سردرد خودداری کنید.
به نقل از دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، وی در پایان گفت: برای کاهش تشنگی آب لیموترش تازه بههمراه داشته باشید و از شربتهای سنتی مثل شربت تخمشربتی، خاکشیر، آب ولرم و آبلیمو و عسل استفاده کنید. از مصرف نوشیدنیهای گازدار و کافئیندار پرهیز و از شیرینی، غذای سرخشده و ادویه کمتر استفاده کنید. در صورتی که خستگی شدید، سبکی سر و یا سایر علائم نگران کننده در شما ایجاد شد، پیادهروی را متوقف و بلافاصله به کادر پزشکی مراجعه کنید.