کد خبر: ۷۹۵۰۳
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۸۷ - ۰۹:۰۱

ابوذر زمان

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مرحوم آيت الله طالقانی در سال ١۲٨٩ هجری شمسی ديده به جهان گشود، او در خانواده ای اهل علم و فضيلت و دارای روحيات انقلابی و ضد ظلم رشد نمود و برای نخستين بار در مكتب پدرش ابوالحسن آغاز به يادگيری مفاهيم اسلامی و درس تقوا كرد. همان كس كه امام (ره) از او به سرآمد پرهيزكاران ياد می‌كند.

او تحصيلات دينی خود را در مدارس رضويه و فيضيه قم به پايان رساند. آيت الله طالقانی در زمان طلبگی آشنايی فراوانی با امام (ره) داشت و روابط متقابل آن دو، بسياری را در شگفتی افكنده بود. مرحوم آيت الله طالقانی موفق به كسب اجازه نامه اجتهاد از مرجع بزرگ آن، روز آيت الله حاج شيخ عبدالكريم حائری يزدی گرديده و بعد از اتمام تحصيلات به تهران آمده و در مدرسه شهيد مطهری (سپهسالار سابق) به تدريس علوم دينی مشغول شد. در سال 1318 برای اولين بار خشم خويش را نسبت به رژيم و دستگاه حكومتي، با دادن يك اعلاميه در رابطه با كشف حجاب ابراز كرد و در پی آن دستگير و زندانی شد.

پس از شهريور 1320، با تشكيل گروههای گوناگون سياسیو، مبارزه را به طور رسمی آغاز كرد، اما طولی نكشيد كه اين دوران را وقفه ای پيش آمد؛ چرا كه پس از كودتای 28 مرداد سال 1332، ساواك، مرحوم طالقانی را به جرم مخفی كردن نواب صفوی در خانه اش، دستگير، و به زندان افكند، اما اين دستگيری كوتاه و موقت بود و بزودی آزاد و فعاليت دوباره را آغاز كرد. مرحوم طالقانی در كنگره جهانی شعوب المسلمين كه در كراچی تشكيل می شد شركت كرد و نيز در كنگره اسلامی قدس كه سالی يكبار تشكيل می گرديد دو بار در مقام رياست هيئت نمايندگی ايران به بيت المقدس سفر كرد.

ترتيب يافتن «دارالتقريب بين المذاهب الاسلاميه» كه در نزديكی تشيّع و تسنّن سهمی بسزا داشته، يكی از بزرگترين اقدامات قرن اخير بشمار می رود. آيت الله طالقانی به نمايندگی مرحوم آيت الله العظمی بروجردی «ره» برای رساندن پيام ايشان به شيخ شلتوت ـ هم او كه جواز تقليد از را صادر كرد ـ به آن ديار مسافرت نمود. آيت الله طالقانی در جريان نهضت ملی شدن صنعت نفت ايران مبارزات ارزنده ای داشت و تلاشهای فراوانی در جهت رهانيدن حقوق ملت مسلمان ايران از چنگال استعمارگران چپاول پيشه انجام داد.

پس از شكل گيری نهضت روحانيت به رهبری امام خمينی «ره» در سال 1341 و طرح مسائلی چون انجمنهای ايالتی و ولايتی و انقلاب باصطلاح سفيد، به پيروی از امام «ره» به مخالفت با رژيم پرداخت و به دليل فعاليتهای زياد در همان سال به زندان افتاد و پس از آزادی مجدداً در سال 1342 در ارتباط با وقايع 15 خرداد دستگير و به ده سال زندان محكوم شد. آيت الله طالقانی در زندان نيز دست از مبارزه و ارشاد برنداشت، رفتار و گفتار مناسبش حتی روی ماموران زندان اثر مثبت گذاشت و در پی همين تلاشهای فرهنگی و تبليغی بود كه در زندان، با نوشتن تفسير «پرتوی از قرآن» سعی در آشنا كردن افراد به عظمت و سازندگی قرآن كرد. ايشان درباره خود می گويد:

«من پيش از اين كه در كسوت يک سياستمدار متعارف و معمول باشم يک شاگرد كوچک مكتب قرآن و معلم قرآنم». زندانی شدن مرحوم آيت الله طالقانی در اين مرحله بيش از 4 سال طول نكشيد و در سال 1346 به واسطه فشارهای داخلی و خارجی بر رژيم شاه از زندان آزاد شد. و بعد از آزادی مبارزه را همچون گذشته ادامه داد و در آستانه سال 1350 همزمان با برگزاری جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی دستگير و به مدت سه سال در زابل و 18 ماه در بافت كرمان در بدترين شرايط به حالت تبعيد بسر برد. در سال 1354 مجدداً به دست ساواك گرفتار شد و به 10 سال زندان محكوم گرديد. 

آيت الله طالقانی در دوران انقلاب اسلامي، پس از آزادی از زندان نهايت تلاش خود را در جهت پيروزی انقلاب نمود و پس از پيروزی به رياست شورای انقلاب اسلامی برگزيده شد و در انتخابات مجلس خبرگان قانونگذاری (12 مرداد 1358) از سوی مردم تهران به عنوان نماينده انتخاب شد.

در اوايل مرداد 1358 از سوی امام خمينی «ره» مأمور تشكيل نماز جمعه تهران شد و اولين و با شكوهترين نماز جمعه بعد از پيروزی انقلاب اسلامی در پنجم مرداد به امامت ايشان در دانشگاه تهران برگزار گرديد. بعد از انتصاب به عنوان امام جمعه تهران، موفق به برگزاری پنج نماز جمعه شد كه آخرين نماز جمعه به مناسبت فرا رسيدن سالگرد جمعه خونين 17 شهريور در بهشت زهرا و كنار مزار شهدا برگزار شد. سرانجام در سحرگاه نوزدهم شهريور سال 1358 اين عالم مجاهد پس از سالها فعاليتهای علمی و مبارزات سياسی عليه رژيم ستمشاهی و عمری تلاش خستگی ناپذير در راه پياده كردن احكام اسلام، در اثر سكته قلبی دار فانی را وداع گفت و به ديدار معبود شتافت. روحش شاد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین