در این میان مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا مقدار دود استنشاق شده در هر مرتبه قلیان کشیدن را برابر با ۱۰۰ الی ۲۰۰ نخ سیگار تخمین زده است.
اعتیاد: مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده تاکید کرده که توتون، تنباکو و نیکوتین موجود در قلیان خاصیت اعتیاد آور دارد. نیکوتین تنها ۱۰ ثانیه بعد از استنشاق به مغز میرسد و به همین دلیل اعتیاد به قلیان خیلی سریع اتفاق میافتد. نیکوتین بر شیمی مغز تاثیر گذاشته و خلق و خوی انسان را تغییر میدهد. افزایش وابستگی روحی و جسمی به نیکوتین سیگار و قلیان باعث میشود نشانههایی مانند هوس، تحریک پذیری، سردرد، خواب الودگی و عصبانیت، در صورت توقف مصرف در فرد بروز کند.
سرطان: دود تنباکو حاوی بسیاری از مواد سرطان زا است و مصرف کنندگان قلیان به اندازه افراد سیگاری در معرض ابتلا به سرطان دهان، ریه، گلو، مری و مثانه هستند. برخی از افرادی که قلیان میکشند ادعا میکنند که دودی را فرو نمیدهند، اما بر اساس تحقیقات انجمن سرطان امریکا، این افراد مستعد ابتلا به سرطان دهان هستند، چنانچه که تحریک مزمن لبها، زبان و دهان، در نتیجه قرار گرفتن در معرض سموم تنباکو، خطر ابتلا به سرطانهای دهانی را افزایش میدهد.
بیماریهای عفونی: برخی از افراد با استفاده از سر لوله قلیان آلوده، شانس ابتلا به بیماریهای عفونی را در خود افزایش میدهند. علاوه بر این ممکن است قلیانها پس از هر بار مصرف شسته و تمیز نشوند و مورد استفاده گروه دیگری قرار گیرند و سبب شیوع بیماریهای عفونی از قبیل هپاتیت، سل و مشکلات پوستی مانند تب خال شوند.
بیماریهای ریوی: دود توتون میتواند آسیبهای عروقی، خونی، انسداد شرایین و بیماریهای قلبی را منجر شود. افراد سیگاری و کسانی که قلیان مصرف میکنند، همچنین در معرض بیماریهای ریوی نیز هستند. بیماریهای قلبی یکی از بزرگترین عوامل مرگ و میر در آمریکا شناخته شده اند و سیگار، عامل اصلی بروز این بیماریها است.
خطرات دود برای زنان باردار: زنان بارداری که قلیان مصرف میکنند خود و نوزاد خود را در معرض خطراتی همچون سقط جنین، زایمان زودرس و زایمان جنین مرده قرار میدهند. همچنین نوزادانی نیز که زنده به دنیا میآیند، به هنگام تولد با مشکلاتی مانند وزن کم، بیماریهای تنفسی و سندرم مرگ ناگهانی، مواجه هستند. به گفته انجمن سرطان آمریکا، شیر مادرانی که قلیان و سیگار مصرف میکنند، حاوی نیکوتین و سایر سموم این دودهای خطرناک است. وجود چنین سموم و مواد خطرناکی در شیر مادر، منجر به افزایش ضربان قلب، اسهال، استفراغ و بی خوابی نوزاد میشود.