هیچ راهی برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۱ وجود ندارد و جدی گرفتن علائم هشداردهنده این بیماری که میتوانند تهدید کننده حیات باشند، برای پیشگیری از وخامت آن، بسیار ضروری به نظر میرسد. هرچند دیابت نوع ۱ معمولا در کودکی و نوجوانی رخ میدهد، اما امکان ابتلای بزرگسالان نیز به این بیماری وجود دارد.
رایجترین علائم هشداردهنده ابتلا به این بیماری از این قرارند:
خستگی: احساس خستگی یکی از اصلیترین علائم ابتلا به دیابت نوع ۱ است که اغلب توسط بیمار نادیده گرفته شده و یا به بی خوابی و یا تحمل استرس ارتباط داده میشود. این در حالی است که تنها پس از درمان با انسولین احساس خستگی رو به بهبود میرود. خستگی همچنین میتواند ناشی از کم آبی بدن و یا از دست رفتن ناگهانی وزن باشد.
احساس گرسنگی: احساس گرسنگی نیز بدین دلیل رخ میدهد که بدن قادر به مصرف تمامی کالری خود نیست و بسیاری از آنها بدون استفاده از طریق ادرار از بدن دفع میشوند.
تکرر ادرار: زمانی که قند خون به ۱۸۰ میلی گرم و یا بیشتر برسد به صورت پر ادراری تظاهر میکند. دفع قند (گلوکز) در ادرار باعث از دست دادن مقدار زیادی آب و املاح میشود.
افزایش تشنگی: همانطور که بدن شما در نتیجه افزایش ادرار، دچار کم آبی میشود، میل بیشتری به نوشیدن آب و مایعات پیدا میکنید. این روند یک چرخه معیوب ایجاد میکند به این معنی که پرنوشی خود منجر به تکرر ادرار خواهد شد. با این حال از دست دادن آب بدن همراه با علائمی از قبیل سرگیجه، تهوع، سردرد، خستگی و ... است. از دست دادن آب بدن حتی میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شود.
کاهش وزن نامعلوم: دیابت نوع ۱ میتواند یکی از عوامل اصلی کاهش وزن غیر منتظره و ناگهانی باشد. سلولهای گرسنه که نمیتوانند از انرژی قند استفاده کنند، شروع به جستجو برای پیدا کردن مابع جایگزین انرژی خواهند کرد. بدن در این حالت از چربی و عضلات برای استفاده از انرژی بهره میبرد و این روند میتواند منجر به کاهش وزن سریع شود؛ حتی اگر به طور طبیعی غذا بخورید.
دردهای شکمی: درد شکمی یکی از نشانههای ابتلا به کتواسیدوز دیابتی است. کتواسیدوز دیابتی در مبتلایان به دیابت نوع ۱ شایعتر است و زمانی بروز میکند که کتونهای موجود در خون به پایینتر از سطح امن خود میرسدند. سایر نشانههای کتواسیدوز دیابتی عبارتند از درد قفسه سینه، تهوع و استفراغ، تنفس سریع، ضعف، خواب آلودگی و سردرگمی. این وضعیت میتواند در عرض ۲۴ ساعت به سطح بحرانی برسد و گاه اولین نشانه ابتلا به دیابت نوع ۱ است. دریافت انسولین از اصلیترین درمانهای این عارضه است.
تاری دید: تغییرات غیر طبیعی در میزان قند خون ناشی از دیابت میتواند بر عدسی داخل چشم اثر بگذارد، به ویژه هنگامی که دیابت کنترل نشده است. این حالت میتواند منجر به تاری دید گاهگاهی در طول روز، بسته به میزان قند خون شود. خوشبختانه با کنترل قند خون این تغییرات چشمی قابل برگشت هستند.